Anerkend 5 typer fødevarer, der er høje i kolesterol

Jakarta - Livsstil, især den mad, der indtages dagligt, påvirker i høj grad kolesterolniveauet i kroppen. Derfor er det vigtigt at vælge, hvilke fødevarer der kan øge kolesteroltallet, og hvilke der ikke gør.

Du siges at have højt kolesteroltal, hvis dit kolesteroltal i blodet er højere end 200 mg/dL. Selvom det har en vigtig funktion i kroppen, kan for højt kolesteroltal udløse forskellige alvorlige sygdomme, især hjerte-kar-sygdomme.

Læs også: Disse er normale kolesteroltal for kvinder

Undgå disse højkolesteroltriggerfødevarer

Grundlæggende er der mange typer fedt. Nogle er gode og sikre til indtagelse, men der er også dårlige fedtstoffer og skal begrænses i deres forbrug. Så at undgå fødevarer, der udløser højt kolesteroltal, er ikke bare at undgå fødevarer, der indeholder fedt.

Godt fedt kommer generelt fra typer af omega-3 fedtsyrer, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Disse gode fedtstoffer kan fås fra laks, makrel, tofu, avocado og rapsolie.

I mellemtiden er fødevarer, der skal undgås, fordi de kan forårsage forhøjet kolesterol:

1. Fødevarer, der indeholder mættet fedt

Mættet fedt er fedt, der findes i animalske fødevarer, såsom kød og mejeriprodukter, samt stegte og emballerede fødevarer. Nogle eksempler på fødevarer, der indeholder mættet fedt, er fedt kød, ost, mælk med højt fedtindhold, smør, is og kokosolie.

Alligevel behøver du ikke helt at undgå fødevarer, der indeholder mættet fedt. Du behøver kun at begrænse dets forbrug, så kolesterolniveauet i blodet ikke stiger.

Læs også: 6 måder at holde kolesterolniveauet normalt under ferie

2. Fødevarer, der indeholder transfedt

Fødevarer, der indeholder transfedt, bør så vidt muligt undgås, fordi de kan øge det dårlige kolesterol (LDL) i kroppen, og samtidig sænke det gode kolesterol (HDL). Nogle eksempler på fødevarer, der indeholder transfedt, er stegte fødevarer, kager, kiks, donuts, burgere og pizza.

3. Mad med højt saltindhold

Vanen med at indtage fødevarer med højt saltindhold kan have en dårlig indvirkning på kolesterolniveauet i kroppen. Højt saltindhold findes normalt i forarbejdede fødevarer, emballerede fødevarer, fastfood og snacks.

4. Fødevarer med højt sukkerindhold

Hvis du ikke ønsker et højt kolesteroltal i kroppen, er det også vigtigt at begrænse indtaget af fødevarer med højt sukkerindhold. Denne type mad kan også forårsage diabetes, fedme og øge risikoen for hjerteanfald.

5.Alkoholiske drikkevarer

Drikker du ofte alkoholiske drikke? Vær forsigtig, denne vane kan føre til overvægt, hvilket indirekte øger niveauet af dårligt kolesterol i kroppen.

For at undgå disse forskellige risici bør du begrænse alkoholforbruget til højst 2 drinks om dagen for mænd og ikke mere end 1 drink for kvinder.

Læs også: Lavere kolesterol eller vægt, hvad er vigtigere?

Det er nogle typer fødevarer, der kan udløse højt kolesteroltal. Udover mad er det også vigtigt at forbedre en sundere livsstil. For eksempel ved at dyrke regelmæssig motion hver dag i mindst 30 minutter, opretholde en ideel kropsvægt, undgå at ryge og indtage alkoholiske drikke.

Derudover er det også vigtigt med regelmæssige helbredstjek, herunder at gennemgå kolesteroltjek. Du kan bruge appen at bestille tid hos en læge på hospitalet til et kolesteroltjek, eller bestille en laboratorietest hjemme.

Dårligt kolesteroltal, der er for højt i kroppen, kan øge risikoen for forskellige alvorlige sygdomme senere i livet. Så det er vigtigt altid at kende kolesterolniveauet i kroppen og foretage ændringer til en sundere livsstil.

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået i 2021. Guide til facilitering af livsstilscoacher: Post-Core - Fedt - mættet, umættet og transfedt.
Healthline. Tilgået 2021. 11 fødevarer med højt kolesteroltal — hvilke man skal spise, hvilke man skal undgå.
Medline Plus. Tilgået i 2021. Kolesterol.
WebMD. Tilgået 2021. Mad, der skal spises og undgås for højt kolesteroltal.