Vær forsigtig, klumper i brysterne kan markere disse 6 sygdomme

Jakarta - Bare det at høre ordet "brystklump" gør dig urolig, især hvis du oplever det? Selvfølgelig, at bekymre sig, ja! Brystklumper er ofte forbundet med brystkræft. Faktisk er dette dog ikke tilfældet. Fremkomsten af ​​brystklumper kan være forårsaget af en række faktorer.

Ikke alle brystknopper er kræftfremkaldende, men denne tilstand bør ikke undervurderes. Der er flere sygdomme, der kan karakteriseres ved forekomsten af ​​brystklumper. Følgende er årsagerne, der forårsager klumper i brystet.

Læs også: Tidlig opdagelse af brystkræft på denne måde

1. Fibroadenom

Mammary fibroadenom (FAM) er den mest almindelige type godartet brysttumor. Disse brystklumper forårsager normalt ikke smerter. Formen på FAM er rund med faste grænser og har en sej konsistens med en glat overflade. Derudover kan størrelsen af ​​disse klumper forstørres under graviditeten.

FAM brystknopper opleves ofte af kvinder i alderen 20-30 år. Generelt er symptomet på FAM en brystklump, der vil føles solid at røre ved. Brystklumper på grund af FAM er normalt smertefri og kan bevæge sig ved berøring.

Hvad med størrelsen? FAM-størrelser kan være forskellige fra hinanden, de kan endda forstørre eller krympe af sig selv. Alligevel er disse klumper generelt små, omkring 1-2 cm.

  1. Lipoma

Brystklumper kan også være forårsaget af lipomer. Stadig ikke bekendt med lipomer? Lipomer er fedtklumper, der langsomt vokser under huden. Disse klumper kan vokse i forskellige dele af kroppen, lige fra kræft, skulder, ryg, mave, til bryst.

Lipoma er en godartet tumor, der ikke er farlig. Men i nogle tilfælde kan lipomet forstørre og være ret forstyrrende. Desværre er årsagen til lipomer ikke kendt indtil nu. Det er dog mistanke om, at disse fedtklumper har tendens til at forekomme hos en person fra en familie, som har en historie med lipom. Dette medicinske problem opleves generelt af personer i alderen 40-60 år.

Læs også: Store bryster ved siden af ​​normal eller problem?

3. Brystcyste

Ud over de to ovenstående ting kan en brystklump, der opstår i det ene eller begge bryster, også være et tegn på en simpel cyste. Generelt forårsager klumper, der vises, ikke andre symptomer. Brystcyster er væskefyldte klumper i det ene eller begge bryster, der varierer i størrelse.

Brystcyster kan opleves af kvinder i alle aldre, men er mest almindelige i begyndelsen af ​​40'erne. Heldigvis er cyster, der vises i brystet, generelt, hvis ikke, fordi de ikke indeholder kræftceller. Alligevel kan disse cyster forårsage smerte og ubehag.

4. Fibrocystiske ændringer

Brystklumper kan også opstå på grund af fibrocystiske forandringer/fibroadenose. Denne tilstand forårsager ændringer i brysterne på grund af hormonelle ændringer under den månedlige menstruationscyklus. Fibrocystiske forandringer er en almindelig årsag til godartede tumorer hos kvinder i alderen 35-50 år. Klumper, der opstår på grund af denne tilstand, findes normalt i et eller begge bryster, der øges i størrelse før menstruation.

  1. mastitis

Der er også mastitis, som kan forårsage brystklumper. Mastitis er betændelse i brystvævet. I nogle tilfælde kan mastitis være ledsaget af infektion. Mastitis kan forårsage bylder i brystvævet. Generelt opleves denne tilstand af ammende mødre, især i de første 12 uger efter fødslen.

  1. Brystkræft

Ikke alle brystknopper er kræftfremkaldende, men de bør tages alvorligt, indtil de faktisk ikke er kræftfremkaldende. Alligevel kan brystklumper også være et tegn på brystkræft.

Pas på, leg ikke med denne sygdom. Brystkræft er en ondartet tumor, der udvikler sig i brystceller. Disse unormale celler kan spredes til andre dele af kroppen på et mere alvorligt stadium.

Læs også: Klump i brystet betyder ikke kræft

Genkend unormale brystknopper

Kvinder, der har brystklumper, kan opleve en række forskellige symptomer. Brystklumper kan variere i størrelse og tekstur. Så søg straks en læge, hvis en brystklump forårsager:

  • Ledsaget af feber;

  • Brystet er hævet og føles hårdt;

  • Ændringer i formen af ​​begge bryster;

  • Nippeludflåd, der kan se klart eller uklart ud;

  • Bryster er kløende eller følsomme.

Vær desuden opmærksom på symptomerne nedenfor, fordi brystklumper kan føre til malignitet. Her er en forklaring ifølge National Cancer Institute - Breast Changes and Conditions.

  • Klumpen bliver større;

  • Klumpen er håndgribelig fast og forskydes ikke, når den flyttes;

  • Nye klumper vises;

  • Klumpen går ikke væk efter menstruation, eller mere end 4 eller 6 uger;

  • En klump i armhulen vises;

  • Brysthuden er rød, hærdet eller skrumpet som appelsinskal;

  • Forslået bryst uden nogen åbenbar grund;

  • Brystvorten er omvendt eller i en unormal position;

  • Bryster bløder.

Som konklusion er klumper i brystet ikke altid forårsaget af kræft. Men tag ikke denne betingelse let. Brystklumper kan forårsage ubehag og indikere visse sygdomme.

Reference:
NIH. Tilgået 2019. National Cancer Institute. Brystændringer og tilstande.
Mayo Clinic (2018). Tilgået i 2019. Sygdomme og tilstande. Fibroadenom.
Healthline (2016). Tilgået i 2019. mastitis.