Disse årsager og hvordan man overvinder lav HB

Jakarta - Hæmoglobin (Hb) er et jernprotein indeholdt i røde blodlegemer. Ilt, der kommer ind i lungerne, binder sig til hæmoglobin i blodet, som fører det til væv i kroppen. Når en person ikke har en tilstrækkelig mængde hæmoglobin, vil kroppen automatisk mangle den ilt, den skulle have brug for til forskellige funktioner.

Tilstanden med mangel på ilt i kroppen kaldes anæmi. Hæmoglobin hjælper røde blodlegemer til at antage en disk-lignende form, så de nemt kan bevæge sig gennem blodkarrene.

For voksne mænd varierer normale Hb-niveauer fra 14-18 g/dL (gram pr. deciliter). Hvad angår voksne kvinder, varierer det fra 12-16 g/dL. Tja, en person kan siges at have hæmoglobinmangel, hvis niveauet er lavere end den normale grænse.

Spørgsmålet er, hvad der forårsager et fald i hæmoglobinniveauet i kroppen? Så hvordan løser man det? Her er diskussionen!

Læs også: Kvinder er mere modtagelige for anæmi end mænd, hvordan kommer det?

Fra anæmi til thalassæmi

Mængden af ​​hæmoglobin eller røde blodlegemer er for lave, ofte forbundet med visse tilstande eller sygdomme. Nå, årsagen til lavt hæmoglobin kan være forårsaget af følgende sygdomme:

  1. Aplastisk anæmi.

  2. Kræft

  3. Indtagelse af visse lægemidler, såsom antiretrovirale lægemidler til HIV-infektion og kemoterapi til kræft og andre tilstande.

  4. Cirrhose (ardannelse i leveren).

  5. Hodgkins lymfom (Hodgkins sygdom).

  6. Myelomatose.

  7. Kronisk nyresygdom.

  8. Hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtel).

  9. Jernmangelanæmi.

  10. Vitaminmangel anæmi.

  11. Leukæmi.
  12. Myelodysplastisk syndrom.

  13. Non-Hodgkins lymfom.

  14. Blyforgiftning.

Derudover er der også nogle sygdomme, som kan få kroppen til at ødelægge røde blodlegemer hurtigere end normalt. Det er det, der i sidste ende kan lave lavt hæmoglobin. Her er sygdommene:

Forstørret milt (splenomegali).

  1. hæmolyse.

  2. Porfyri.

  3. Seglcelleanæmi.

  4. Vaskulitis (betændelse i blodkar).

  5. thalassæmi,

Læs også: Pas på, jernmangelanæmi kan forårsage disse komplikationer

Et lavt hæmoglobintal kan også være forårsaget af blodtab, der opstår på grund af:

  • Blødning fra skade eller operation.

  • Blødning i fordøjelseskanalen på grund af hæmorider eller kræft.

  • Blødning i urinvejene.

  • Menorrhagia (stærk menstruationsblødning).

  • Giver for ofte blod.

Jernindtag indtil transfusion

Grundlæggende er behandlingen af ​​lavt hæmoglobin skræddersyet til årsagen. En af dem er ved at ændre fødeindtaget. En person, der har lavt hæmoglobin i maven, spiser fødevarer rig på jern, vitamin B12 og folat. Disse næringsstoffer spiller en vigtig rolle i produktionen af ​​hæmoglobinrige røde blodlegemer.

Eksempler på jernrige fødevarer omfatter oksekød, mørkegrønne bladgrøntsager, tørret frugt og nødder. Disse fødevarer kan forhindre anæmi forårsaget af jern- eller vitaminmangel.

Ud over indtagelse af mad, hvordan man overvinder manglen på hæmoglobin kan også være gennem blodtransfusioner. Denne blodtransfusion udføres normalt hos personer med seglcelleanæmi, thalassæmi eller svær anæmi, når Hb-niveauerne falder langt fra normale grænser.

Læs også: 4 fødevarer, der kan øge hæmoglobin

American Society of Hematology anbefaler at tage et dagligt multivitamin for at forhindre ernæringsmæssig anæmi. Især for ældre, undgå at tage jerntilskud for jernmangelanæmi, medmindre lægen har bestilt det.

Endelig, hvordan man skal håndtere lavt hæmoglobin kan også være gennem erythropoietin terapi. Denne terapi har til formål at stimulere produktionen af ​​røde blodlegemer. Denne terapi udføres normalt hos personer med anæmi på grund af alvorlig nyresygdom.

Vil du vide mere om problemet ovenfor? Eller har andre helbredsproblemer? Hvorfor kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald, kan du chatte med ekspertlæger når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom så, download nu i App Store og Google Play!

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2019. Hvad skal man vide om hæmoglobinniveauer?.
Cleveland Clinic. Hentet i 2019. Lavt hæmoglobin: mulige årsager.
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Symptomer. Lavt hæmoglobintal.