Her er, hvordan man skelner mellem kighoste og almindelig hoste

, Jakarta – Når luftvejene er forstyrret, viser kroppen ofte en respons som en form for forsvar. Reaktionen er i form af en hoste, hvis formål er at fjerne slim eller andre irriterende faktorer. Med andre ord opstår hoste for at slippe irriterende stoffer, såsom støv eller røg ud af lungerne og de øvre luftveje.

Hoste, der opstår uden andre symptomer, indikerer normalt ikke en alvorlig sygdom, og kan endda gå væk med tiden. Hoste, der opstår som reaktion på kroppen, vil normalt komme sig uden at skulle få særlig behandling. Mild hoste kan endda behandles med simple midler, som du selv kan lave derhjemme, såsom en blanding af honning og citronvand.

Alligevel kan hoste nogle gange også være et symptom på en sygdom. Startende fra en almindelig sygdom, til en relativt alvorlig. Hoste kan være forårsaget af luftvejsinfektioner eller langvarige tilbagefaldssygdomme, såsom astma og bronkitis, allergisk rhinitis, rygevaner og eksponering for støv, røg og kemiske forbindelser.

Udover hoste som et tegn på sygdom, er der også en tilstand kendt som kighoste eller kighoste. Kighoste opstår på grund af en bakteriel infektion i lungerne og luftvejene. Den dårlige nyhed er, at denne sygdom er meget smitsom og kan være livstruende, hvis den ikke behandles ordentligt. Så hvordan kan du se forskel på en hoste som en reaktion på kroppen, også kendt som en normal hoste, og kighoste?

Almindelig Hoste

Grundlæggende er hoste opdelt i to typer, nemlig hoste med slim og hoste uden slim, også kendt som tør hoste. Ved at hoste slim op, er der en stigning i produktionen af ​​slim eller slim i halsen. Mens den tørre hoste, opstår disse symptomer uden at være ledsaget af slim. Denne hoste har dog en egenskab, nemlig kløe i halsen. Den kløe, der opstår, er det, der udløser en hoste, der normalt opstår i de sene stadier af en forkølelse, eller når der er eksponering for irriterende stoffer.

For at afgøre, hvad der forårsager hoste, vil lægen normalt spørge om symptomerne og den generelle fysiske tilstand hos den syge under en undersøgelse. I nogle tilfælde er der normalt behov for yderligere undersøgelse for at finde ud af præcis, hvad der forårsager hosten.

Kighoste

I modsætning til hoste generelt har denne tilstand normalt sine egne karakteristika. Kighoste kan genkendes på en række hårde hoste kontinuerligt. Inden hoste vil der normalt være en dyb indånding gennem munden. Derudover vil kighoste normalt vare i tre måneder uden at blive bedre overhovedet. Derfor omtales denne tilstand også ofte som den hundrede dages hoste.

Kighoste kan få den ramte til at mangle ilt i blodet. Faktisk kan denne sygdom også udløse komplikationer, såsom lungebetændelse. Kighoste kan spredes hurtigt fra én person til en anden. På et alvorligt nok niveau kan denne tilstand forårsage, at en person oplever skader på ribbenene på grund af en meget høj hoste.

For at undgå og ikke få denne sygdom er det meget vigtigt at få en forebyggende vaccine, nemlig kighostevaccinen. De bakterier, der forårsager denne sygdom, vil normalt spredes gennem væsker, der kommer ud af en inficeret person, for eksempel gennem hoste eller nysen.

Find ud af mere om forskellen på normal hoste og kighoste ved at spørge en læge i appen . Læger kan kontaktes via Video/taleopkald og Snak . Få tips til en sund livsstil og sundhedsoplysninger fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Læs også:

  • Kighoste kan være et tegn på 4 alvorlige sygdomme
  • 5 ting, du skal undgå, når kighoste får tilbagefald
  • 3 årsager til kighoste