Disse er 7 medicinske grunde til, at kvinder bør have en hysterektomi

, Jakarta - Før du diskuterer hysterektomi, skal du vide, hvad hysterektomi betyder.

Hvad er en hysterektomi?

En hysterektomi er kirurgisk fjernelse af livmoderen, hvor livmoderen "fjernes" fra kroppen. En kvinde kan ikke længere blive gravid efter at have gennemgået en hysterektomi (fjernelse af livmoderen). Faktisk vil en kvinde ikke få en anden menstruation hver måned (menstruationen stopper).

Der er forskellige typer hysterektomi, afhængigt af årsagen til hysterektomi og hvor sikker livmoderen og det omgivende reproduktive system er, hvis det ikke fjernes. Følgende er nogle typer hysterektomi, herunder:

  1. Total hysterektomi, som er fjernelse af livmoderen og livmoderhalsen. Dette er den mest almindelige form for operation, der udføres.

  2. Delvis hysterektomi, fjernelse af hoveddelen af ​​livmoderen, mens livmoderhalsen efterlades på plads.

  3. Total hysterektomi med bilateral salpingo-ooforektomi, dvs. fjernelse af livmoder, livmoderhals, æggeledere (salpingektomi) og ovarier (oophorektomi).

  4. Ved en radikal hysterektomi fjernes livmoderen og det omgivende væv, herunder æggeledere, øvre vagina, æggestokke, lymfeknuder og fedtvæv. Normalt udføres en radikal hysterektomi, hvis kræft er til stede.

Årsager til hysterektomi

Alle kvinder ønsker bestemt ikke at få fjernet deres livmoder. Der er dog flere medicinske tilstande, der kan være årsagen til, at en kvindes livmoder skal fjernes, herunder:

1. Kraftig blødning

Nogle kvinder kan opleve for stort blodtab (blødning) i løbet af deres månedlige menstruation. Dette kan opstå på grund af hormonel ubalance i en kvindes krop, eller det kan også opstå på grund af infektion, fibromer eller kræft.

Kraftig blødning kan også efterfølges af mavesmerter og kramper. Dette er bestemt meget foruroligende for kvinder i at udføre deres daglige aktiviteter. Han skal muligvis skifte bind oftere, hvilket gør ham træt, endda ude af stand til at gøre noget på grund af mavesmerter og voldsom blødning.

Nogle gange er denne kraftige blødning forårsaget af fibromer. Nogle tilfælde viser dog også, at årsagen til denne blødning ikke kendes med sikkerhed. Fjernelse af livmoderen kan være den eneste udvej, hvis der sker flere ting. For det første virker den behandling, der er foretaget, ikke, for eksempel behandling med hormonet progesteron. For det andet har blødning en indvirkning på livskvaliteten og er den bedste mulighed for at stoppe menstruation. Til sidst kvinder, der ikke vil have børn mere.

2. Adenomyose

En af årsagerne til kraftig blødning hos kvinder er adenomyose. Adenomyose er en tilstand, hvor vævet, der beklæder livmoderen (endometriet), vokser inde i livmoderens muskelvæg. Denne tilstand har muligvis ingen symptomer, men en kvindes livmoder kan vokse til 2-3 gange dens normale størrelse.

Dette ekstra væv kan få en kvinde til at opleve overdreven menstruationssmerter og bækkensmerter. En hysterektomi kan også hjælpe med at behandle denne tilstand, men kun hvis andre behandlinger ikke har virket, og hvis en kvinde ikke ønsker at få flere børn.

3. Fibromer

Fibromer er tumorer, der vokser omkring livmoderen. Disse fibromer består af muskel- og fibrøst væv og kan variere i størrelse. Ingen ved med sikkerhed, hvad der forårsager fibromer. Fibromer kan dog vise sig ved symptomer som kraftig og smertefuld menstruation, bækkensmerter, hyppig vandladning, forstoppelse og ubehag eller smerter under samleje.

Nogle fibromer kan vokse lidt efter lidt over tid, og mange kvinder er ikke klar over det. Dette får fibromer til at være meget store, når de først genkendes. Hvis en kvinde har meget store fibromer eller bløder kraftigt, kan en hysterektomi anbefales. Desuden, hvis en kvinde ikke ønsker at få flere børn. Fibromer er den mest almindelige årsag til, at kvinder får en hysterektomi.

4. Endometriose

Endometriose er en tilstand, hvor celler, der beklæder livmoderen (endometrium), vokser i andre områder af kroppen og det reproduktive system, såsom æggestokke, æggeledere, blære og endetarm. De celler, der beklæder livmoderen, hvis de er fanget i andre områder, kan forårsage, at det omgivende væv bliver betændt og beskadiget. Dette kan forårsage smerter, uregelmæssige menstruationer, kraftige blødninger, smerter under samleje og infertilitet. Mange kvinder er ikke klar over, at de har endometriose, når de forsøger at blive gravide.

Meget alvorlig endometriose kan kræve fjernelse af livmoderen. Det er dog en mulighed for kvinder, der ønsker at få en hysterektomioperation. En hysterektomi kan fjerne endometrievævet, der forårsager smerte. Hysterektomikirurgi kan være den eneste udvej, hvis andre behandlinger ikke virker, og hvis en kvinde har besluttet, at hun ikke vil have flere børn.

5. Livmoderprolaps (nedstigning)

En nedadgående livmoder kan opstå, når væv og ledbånd, der understøtter livmoderen, bliver svage. Dette får livmoderen til at falde ned fra sin normale position ind i skedekanalen Livmoderprolaps opstår med symptomer som rygsmerter, en følelse af at noget falder fra skeden, urininkontinens og svært ved at have sex. Nedadgående livmoder kan forekomme som følge af fødslen.

Ved at udføre en hysterektomi kan symptomerne på livmoderprolaps forsvinde, fordi hele livmoderen er blevet fjernet. Hysterektomi anbefales, hvis væv og ledbånd helt ikke længere er i stand til at støtte livmoderen.

6. Kræft

Mennesker med livmoderhalskræft, livmoderkræft, kræft i æggestokkene og endometriecancer har større risiko for at få fjernet deres livmoder. Hysterektomi kan være den eneste behandlingsmulighed, hvis kræften har spredt sig bredt og har nået et fremskredent stadium.

7. Bækkeninflammatorisk sygdom (PID)

Bækkenbetændelse er en bakteriel infektion i det kvindelige reproduktive system. Denne infektion kan behandles med antibiotika. Men hvis den har spredt sig for meget, kan denne infektion beskadige livmoderen og æggelederne. Dette kan give smerter i det lange løb. En hysterektomi kan anbefales, hvis en kvinde med PID er meget alvorlig, og hun ikke længere ønsker at få børn.

Effekten af ​​hysterektomi på pars intime forhold

Ifølge Dr. Dana B Jacoby, fødselslæge og gynækolog, siger, at frygt for at have sex efter fjernelse af livmoderen er meget almindelig. Imidlertid vil virkningen af ​​bivirkningerne af ændringer i intim ophidselse efter fjernelse af livmoderen afhænge af typen af ​​hysterektomi, der udføres.

Fjernelse af livmoderen forstyrrer faktisk ikke funktionen af ​​intime organer, fordi samleje ikke er relateret til livmoderen. Intimt samleje foregår i skeden, som ikke er meget påvirket af fjernelse af livmoderen, så det forårsager ingen negativ påvirkning relateret til funktionen af ​​de intime organer. Det er dog anderledes, hvis æggestokkene også fjernes, især hvis begge dele.

Hvis en kvinde gennemgår en fuldstændig hysterektomi (æggestokkene og livmoderen fjernes), er det sandsynligt, at denne procedure vil ændre en kvindes seksuelle lyst. Det skyldes, at æggestokkene er ansvarlige for at producere hormonerne testosteron og østrogen, som er vigtige ved samleje og relateret til seksuel ophidselse. Nedsatte østrogenniveauer forårsager vaginal tørhed og vaginalt væv fortyndes, hvilket gør samleje smertefuldt. Smerter vil ikke kun opleves af kvinder, men også af deres partnere.

Alligevel ifølge Dr. Sarah Choi, fødselslæge og specialist i laparoskopisk kirurgi fra Sydney Women's Endosurgery Center (SWEC), en kvinde, hvis livmoder er blevet fjernet, kan stadig opretholde seksuel aktivitet som normalt.

Tips til at bevare seksuel passion efter hysterektomikirurgi

Årsagen, der gør doven til at have sex efter fjernelse af livmoderen, kan kun besvares af en kvinde, der selv har gennemgået en hysterektomioperation. Dette kræver naturligvis god og åben kommunikation.

At have sex efter fjernelse af livmoderen vil højst sandsynligt gøre lysten til at have et fald, så kvinder er måske ikke for ivrige efter at elske med deres partner. For at kunne opretholde intimitet i hjemmet, selvom det ikke altid er let at gøre, skal kvinder og deres partnere altid regelmæssigt kommunikere åbent. Parret kan også søge hjælp fra en rådgiver i hjemmet til at vurdere deres intimitetsproblemer.

De fleste gynækologer anbefaler at gå tilbage til sex efter kirurgisk fjernelse af livmoderen, omkring seks til otte uger efter operationen, eller når den øverste del af skeden er fuldstændig helet. Kvinder rådes også til at gennemgå kontrol for at få grønt lys fra fødselslægen. Mens man venter, er der andre måder at udtrykke en kvindes ønske om at have sex på, herunder forspilsstimulering af hænder, kram, kys og massage.

Derudover vil det at have sex efter fjernelse af livmoderen også medføre forskellige andre fordele for kvinder, såsom ophør af menstruation og manglen på chancer (endda nul) for en uplanlagt graviditet.

Nå, her er en forklaring på en hysterektomi. Hvis du har helbredsproblemer, kan du spørge din læge gennem ansøgningen. Du kan spørge en læge direkte igennem Stemme / Videoopkald eller Snak . Det er nemt. du er nok Hent appen i App Store og Google Play!

Læs også:

  • Tips til at være en opmærksom mand
  • 5 fordele ved hyppig mavestrøg under graviditet
  • Tips til at overvinde morgenkvalme i første graviditet