Det er disse typer skizofreni, du har brug for at kende

Jakarta - Karakteriseret ved tankeforstyrrelser, unormal adfærd og antisocial adfærd, skizofreni er en psykisk lidelse, der gør det vanskeligt for de syge at skelne mellem virkelighed og fantasi. I første omgang er denne psykiske lidelse opdelt i 5 typer. Men i 2013, i Diagnostisk og statistisk manual for psykiske lidelser 5 th Udgave (DSM-V), eksperter fra American Psychiatric Association (APA) anbefaler at fjerne de 5 typer, og kun bruge én betegnelse, nemlig skizofreni.

Læs også: Dette er grunden til, at mennesker med skizofreni kan handle hensynsløst

Udelukkelsen af ​​disse typer skizofreni var baseret på beslutningen fra videnskabsmænd fra APA om, at tidligere konklusioner om denne psykiatriske lidelse havde begrænset diagnostisk stabilitet, ringe validitet og lav reliabilitet. Følgende er 5 typer skizofreni, hvis klassificering blev brugt som reference af eksperter i fortiden:

1. Paranoid skizofreni

Denne type skizofreni er det mest almindelige symptom, herunder vrangforestillinger og hallucinationer. Mennesker med paranoid skizofreni viser normalt unormal adfærd, som om de bliver overvåget, så de viser ofte vrede, angst og endda had mod nogen. De, der oplever denne type skizofreni, har dog stadig intellektuelle funktioner og udtryk, der er klassificeret som normale.

2. Katonisk skizofreni

Katonisk skizofreni er karakteriseret ved bevægelsesforstyrrelser. Mennesker med denne type skizofreni har tendens til at være immobile eller hyperaktive. I nogle tilfælde fandt man også ud af, at de slet ikke havde lyst til at tale, eller kunne lide at gentage, hvad andre sagde. Mennesker med katonisk skizofreni er også ofte ligeglade med deres personlige hygiejne og er ude af stand til at gennemføre de aktiviteter, de laver.

Læs også: Mennesker med skizofreni vanskeligheder i social interaktion

3. Skizofreni Uregelmæssig

Uregelmæssig skizofreni er den type, der har mindst chance for at blive helbredt. Mennesker med denne type skizofreni er kendetegnet ved tale og adfærd, der er uorganiserede og svære at forstå. Nogle gange kan de grine uden tilsyneladende grund eller virker optaget af deres opfattelser.

4. Differentierende skizofreni

Denne type skizofreni er den mest almindelige. Symptomerne er en kombination af forskellige undertyper af anden skizofreni.

5. Resterende skizofreni

Personer med resterende skizofreni viser normalt ikke de almindelige symptomer på skizofreni såsom dagdrømme, hallucinationer, uorganiseret tale og adfærd. De blev først diagnosticeret efter en af ​​de fire andre typer skizofreni var opstået.

Det er nogle typer skizofreni, der har eksisteret og bruges som reference. Det skal bemærkes, at personer med skizofreni normalt ikke er klar over, at de har denne tilstand og kræver behandling. Det er derfor, hvis du har mistanke om, at nogen, der er tættest på dig, viser symptomer på skizofreni, skal du straks tage vedkommende til en psykolog/psykiater. For at gøre det lettere, Hent kun app og bruge den til at bestille tid hos en psykolog/psykiater på sygehuset.

Læs også: Negative tanker udløser psykiske lidelser, hvordan kan du?

Ting, der kan forårsage skizofreni

Indtil nu er den nøjagtige årsag til skizofreni stadig svær at kende. Der er dog flere ting, der kan udløse denne lidelse, nemlig:

  • Ubalance af kemiske forbindelser i hjernen . Niveauerne af serotonin og dopamin i hjernen, der ikke er afbalanceret, menes at forårsage denne sygdom.
  • Forskelle i hjernestruktur . Forskelle i strukturen af ​​hjernen og centralnervesystemet hos mennesker med skizofreni. Selvom der ikke er nogen forskning, der forklarer, hvorfor dette sker, menes denne psykiatriske lidelse at være relateret til hjernesygdom.
  • Genetik . Skizofreni kan også forekomme i familier. Så hvis en i din familie har en historie med denne sygdom, har du også en risiko for at opleve det samme.
  • Miljøfaktor . Disse faktorer omfatter virale infektioner og mangler af nogle næringsstoffer, mens de stadig er i livmoderen.
  • Visse stoffer . Misbrug af illegale stoffer, såsom narkotika, kan øge risikoen for at udvikle skizofreni.

Udover nogle af de ting, der er nævnt tidligere, kan stress også øge en persons risiko for at udvikle skizofreni. Men husk på, at der faktisk ikke er nogen sikker årsag til denne psykiatriske lidelse. De ting, der er nævnt ovenfor, er bare ting, der har potentialet til at udløse det.

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Skizofreni.
National Institute of Mental Health. Tilgået 2020. Skizofreni.
Mental Health UK. Tilgået 2020. Typer af skizofreni.