7 sygdomme, som koi-fisk er sårbare overfor

"En sund koi-fisk vil se livlig og farvestrålende ud. Som andre kæledyr kan koi også opleve helbredsproblemer. Generelt er de sygdomme, som koi er modtagelige for, parasitære, bakterielle og ormeinfektioner."

Jakarta - Koi er hårde fisk, der kan overleve i forskellige vandtemperaturer. Men dårlige vandforhold kan give stress, der svækker koi-fiskenes immunforsvar, som i sidste ende udløser forskellige sygdomme.

Der er nogle koi-fiskesygdomme, som er mest kendt af opdrættere, men der er også mange andre, mindre kendte sygdomme, som også kan være et problem. Dette kan få dig til at spekulere på, hvordan ved du, om en koi-fisk er syg, og hvad du skal gøre ved det? Lad os se diskussionen!

Læs også: Hold Koi-fisk, vær opmærksom på disse ting

Koi-fisk kan opleve disse forskellige sygdomme

Generelt er sygdom hos koi-fisk forårsaget af infektion med parasitter, bakterier eller orme. Når dette sker, vil fisken virke sløv, hvorefter der kommer hvide pletter på huden. Husk, at sunde koi er aktive og har lyse farver.

Hvis du ønsker, at din koi-fisk skal forblive sund, skal du sørge for at opretholde optimale damforhold. Enhver vandtemperatur eller pH-niveau, der er mindre end ideelt, vil være den perfekte grobund for sygdomsfremkaldende bakterier og orme.

Følgende er almindelige sygdomme, som koi-fisk oplever, som du skal være opmærksom på:

  1. Ich

Også kaldet hvid pletsygdom, ich opstår på grund af en parasitisk infektion, som er almindelig blandt tropiske fisk og damfisk. Ichs starter som cysteunger i bunden af ​​en usoigneret dam og svømmer derefter for at finde værter, nemlig fisk.

Denne parasit lever af koi'ens væv og kan fremstå som små saltkorn på koi'ens hud. Når du ser disse tegn, skal du straks isolere den syge koi i en holdetank med et øget saltindhold på 0,5-0,6 procent.

  1. Trichodina

Denne protozoiske parasit har en trådlignende struktur, der graver sig ind i slimlaget og lever af koi-fiskens væv. Koi'ens slimlag kan blive sårbart over for trichodina-angreb, når dammens vandkvalitet er dårlig.

Inficerede koi vil have hvide eller grå pletter på deres hud og kan udvise blinkende adfærd. Blinker er, når en koi pludselig svømmer i stød i et forsøg på at klø sig.

  1. Fiskeloppe

Argulus eller fiskelus er store parasitter, der kan binde sig til munden, gællerne eller huden på en koi. Inficerede fisk kan udvikle en bakteriel infektion fra skader forårsaget af parasittens bøjede vedhæng.

Fiskelus forårsager alvorlig irritation af koi, som kan få fisk til at udvise blinke- og gnidningsadfærd. Konstant skrubning af dammens vægge for at fjerne dem kan yderligere beskadige koi'ens hud og udvikle flere infektioner.

  1. Fine Rot (Fin Rot)

Enhver form for forrådnelse hos fisk er forårsaget af bakterier, der allerede findes i dammen. Koi kan have nedsat immunitet på grund af dårlig væskeophobning og derved svække deres immunsystem. Bakterier kan beskadige koiens finner, hale og mund.

  1. Vaskevand

Denne sygdom inficerer koi, når der er overbelægning eller dårlig damvandskvalitet. Inficerede fisk ser oppustede ud med hævede skæl. Svulmende øjne er et andet tegn på denne sygdom. Hvis denne sygdom ikke behandles, kan den forårsage nyre- og leversvigt hos koi.

Læs også: Typer af ferskvands prydfisk velegnet til begyndere

  1. Bomuldsmundsygdom

Denne sygdom er også kendt som Bomuldssygdom eller søjlesygdom, forårsaget af søjleformet bakteriel infektion. Denne bakterielle infektion ligner en hvid tråd eller klump hvid bomuld i koi'ens mund. Inficerede fisk vil se slimede ud med en våd mave. Sæt straks den inficerede koi-fisk i karantæne, så snart du ser tegnene.

  1. Ormeinfektion

Orme inficerer normalt koi, når du tilføjer nye fisk uden ordentlige karantæneprocedurer. Nye koi-fisk kan bringe for tidlige eller unge orme fra sælgeren. Her er nogle ormeinfektioner, der kan forekomme:

  • Flukes (fladorm). Disse mikroskopiske fladorme fæstner sig til koiens gæller eller hud. De ligner de parasitter, der forårsager kløe hos koi. Inficerede fisk vil forsøge at klø sig ved at skrabe eller ridse dammens vægge for at lindre kløe. Normalt fladorme el lykketræf Den der oftest angriber fisk er Dactylogyrus sp. eller Gyrodactylus sp.
  • Ankerorm. Lernea eller ankerorme er krebsdyrsparasitter, der borer sig gennem koiens hud gennem dens slimlag. Ligesom parasitter lever disse orme også af koi-væv.

Det er en sygdom, der er modtagelig for at angribe koi-fisk. Hold altid poolen og vandet rent, så dit kæledyr forbliver sundt. Sørg for, at dammen er det bedste miljø for koien. Et stressende miljø for koi vil have dårlig vandkemi og overfyldning.

Stressede koi fisk bliver immunkompromitteret, og bliver dermed modtagelig for mange koi-fiskesygdomme. Sørg for at overholde bedste praksis i at holde koi for at undgå enhver sygdom. Har du brug for råd fra en dyrlæge om koi-pleje, så brug appen selvfølgelig, ja.

Reference:
Farming Aquaponics. Tilgået i 2021. Koi-sygdomme (hvad man skal passe på).
Koi historie. Tilgået i 2021. Koi-fiskesygdomme udsat.