Vigtigheden af ​​at kende Blod Rhesus

, Jakarta - Blodtype er mere end blot et tegn på kroppen. Dette er en uvurderlig gave til folk, der har brug for blodtransfusioner. De er i stand til at redde liv og nøglen til en bedre forståelse af sundhed.

Alt blod består af plasma, røde blodlegemer og blodplader, men de gener, som du giver videre fra dine forældre, bestemmer, hvilke antigener (proteinmarkører) du har. Blodtyper er klassificeret som A, B, AB eller O, afhængigt af antigenet.

Rhesusfaktoren adskiller også hver blodgruppe igen. Det er en markør for, om din blodtype er positiv eller negativ. For eksempel, hvis dit blod er i gruppe A, kan du være type A-positiv eller type A-negativ, alt efter om dit blod har Rh-faktoren. Normalt er denne information nødvendig under en blodtransfusion eller graviditetstest.

Læs også: Her er hvad du behøver at vide om blodtype og rhesus

Vigtigheden af ​​at kende blodtype til Rhesus for en sund graviditet

Det er vigtigt at kende din egen blodgruppeinformation selv op til rhesus. For eksempel, når en mor er gravid, er det vigtigt at kende sin blodtype af flere årsager, såsom for blodtransfusioner til mor eller baby.

Så jordemoderen ved, om mor og baby har samme rhesus-blodgruppe. Moderens blodtype kan være den samme som barnets, men rhesus kan være anderledes. Hvis de har forskellige blodtyper, kan det betyde, at den vordende mor har brug for ekstra pleje.

Omkring 1 ud af 6 kvinder er rhesus negativ. Hvis hun har rhesus-negativt blod, og hun bliver udsat for rhesus-positivt blod fra barnet, danner moderens krop anti-D-antistoffer for at bekæmpe disse forskellige blodceller og ødelægge dem. Dette kan ske under graviditet, under fødslen og efter en abort.

Hvis moderens blod er rhesus-negativt, og barnet er rhesus-positivt, kan anti-D-antistoffer krydse moderkagen og angribe barnets røde blodlegemer. Selvom det er sjældent, har babyer brug for pleje efter fødslen eller endda før de bliver født. Anti-D-injektioner kan stoppe udviklingen af ​​disse antistoffer. Dette betyder, at der er mindre chance for, at barnet vil være anæmisk. Hvis moderen har det, vil moderen blive givet en anti-D-indsprøjtning omkring graviditetsuge 28, og barnet vil blive testet for blodtype med det samme, når de bliver født. Hvis barnet er rhesus-positivt, vil moderen få endnu en anti-D-indsprøjtning. Fordi fordelene ved anti-D-indsprøjtningen forsvinder efter nogle måneder, kan moderen få brug for injektionen, hvis hun bliver gravid igen.

Så når en gravid kvinde oplever blødning under graviditeten af ​​en eller anden grund, skal du straks gå på hospitalet for at få øjeblikkelig hjælp fra en læge. Du kan også bestille tid hos lægen på forhånd gennem ansøgningen .

Læs også : Dette er resultatet, hvis moderens og fosterets Rhesus er forskellige

Rhesus-blod er også vigtigt for donationsprocessen

En af de bedste grunde til at finde ud af din blodtype er at hjælpe andre mennesker med at finde den rigtige donor. Nogle gange kan lokale organisationer foretage opkald til visse typer mennesker, især hvis der har været en naturkatastrofe, tragedie eller stigning i trafikulykker. Typerne O-negative og O-positive er blodtyper i høj efterspørgsel, fordi de kan doneres til mange andre blodtyper eller kaldes universelle donorer.

Læs også: Sygdomme, der ofte angriber efter blodtype

Det er vigtigheden af ​​at kende typen af ​​blodgruppe til rhesus. Godt til gavn for bloddonation til graviditetens sundhed. Hvis du stadig har spørgsmål til dette, kan du spørge din læge på . Læger vil altid være på standby 24 timer for at give de nødvendige helbredsoplysninger.

Reference:
Adventistsundhed. Tilgået 2020. 5 grunde til, hvorfor du bør kende din blodtype.
NHS Skotland. Hentet 2020. Din blodtælling, blodgruppe og rhesusstatus.