Giv ris til kattemad, er der en fare?

, Jakarta - I Indonesien kan det lyde almindeligt at se katte spise ris. Normalt ses vilde katte ofte adrætte på udkig efter mad omkring madboder. Hos nogle mennesker overføres vanen med at spise ris, når man opdrager en lokal kat. Faktisk, er det sikkert at dele rismad med katte?

Svaret er sikkert. De fleste katte spiser ris sikkert, selvom der er nogle undtagelser. At spise ris er faktisk ikke en kats naturlige adfærd, i betragtning af at ris ikke giver de næringsstoffer, den har brug for. Selvom katte kan og er sikre at spise ris, er der stadig en lille chance for skade ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt.

Læs også: Kend den rigtige madportion at give til katte

Når ris er sikkert for katte at spise

Katte har følsomme maver. De kan opleve forstyrrelser i fordøjelsessystemet, selvom deres kroppe er sunde, inklusive diarré. Kornfrit kattefoder har en effekt på konsistensen af ​​flydende afføring. Nå, her er risens rolle for katte.

En lille mængde ris blandet med typisk kæledyrsfoder forbedrer fordøjelsen, i form af at gøre afføringen tættere og lindre diarré. Dette forhindrer også dehydrering, fordi de bløde og fugtige ris er nemme for katten at fordøje.

Derudover er kogte ris ugiftige og forårsager ikke bivirkninger, når de gives med måde. Faktisk indeholder mange kattemad korn såsom ris, hvede og majs. Det vil sige, at det ikke er noget nyt at give katte fuld ris.

Læs også: Miljøallergier kan udløse hårtab hos hunde

Når man spiser ris, er det farligt for katte

Husk på, at katte er ægte kødædere, hvilket betyder, at de fleste af deres ernæringsbehov kommer fra kød. Katte har ikke brug for ris som basisfoder, undtagen under presserende forhold for katte. Når en kat føler sig mæt efter at have spist ris, vil den miste sin appetit på kød. Hvis katte spiser for meget ris, bliver de underernærede.

Her er nogle situationer, hvor ris er dårligt for katte:

  • Ukogte ris eller ris. Ris, der ikke er kogt eller stadig er i form af ris, er svære at fordøje og får en kats mave til at blive oppustet og mavesmerter. Derudover indeholder rå ris stadig naturlige pesticider kaldet lectiner, som kan forårsage diarré eller opkastning.
  • Katte er ikke vant til ris. Nogle katte, der er nye til ris, vil være følsomme over for nye fødevarer. Hvis du ikke er vant til ris, kan din kat kaste op eller have fordøjelsesproblemer.
  • Killing. Unge katte bør ikke spise ris, da det påvirker deres udvikling negativt.
  • Ris blandet med krydderurter og krydderier. For eksempel kan det at give stegte ris til katte være giftigt for katte. Hvis du giver ris til en kat, skal du sørge for, at det kun er almindelig ris.

Læs også: Forskellige kattes yndlingsfoder, du har brug for at kende

Er der sikrere madalternativer end ris?

Hvis du vil dele menneskefoder med en kat, bør du først diskutere det med din dyrlæge via appen for at finde ud af, hvad der er sikkert og sundt.

Det meste menneskefoder givet til katte bør være almindeligt og fri for tilsætningsstoffer såsom salt, sukker, krydderier, hvidløg, løg og andre ingredienser, der kan være giftige for kæledyr.

Magert kød er et godt alternativ. Ligesom kylling, lever, magert oksekød eller lam, er de normalt sikre at give til katte. Kogte æg og fisk, såsom tun eller havkat, kan også være gode valg. Græskar, gulerødder, broccoli, bananer, blåbær og vandmelon kan også være sunde snacks for nogle katte, forudsat at de gives med måde.

Husk, græskar er en god kilde til fiber, der kan komprimere kattegrus. Græskar er også godt for moderkæledyret til at håndtere diarré. Dyrlæger anbefaler normalt vandindtag, kostændringer, tilføjelse af probiotiske kosttilskud eller medicin til behandling af diarré hos katte.

Reference:
katologisk. Tilgået 2021. Kan katte spise hvide eller brune ris? Er det godt og sikkert, eller dårligt for dem?
Holidogtime. Fået adgang i 2021. Giver ris til katte
kattetid. Fået adgang i 2021. Kan katte spise ris? Er ris sikkert for katte?