Hæmatologi og onkologi, hvad er forskellen?

, Jakarta – Hvis du har en bestemt sygdom, er der stadig mange mennesker, der er i tvivl om, hvilken speciallæge de skal tjekke hos. Årsagen er, at der er forskellige slags sundhedseksperter med lignende evner og relaterer til hinanden. For eksempel hæmatologer og onkologer.

Begge arbejder faktisk ofte sammen om at diagnosticere og bestemme behandling for mennesker med blodkræft. Men faktisk er hæmatologi og onkologi to forskellige sundhedsvidenskaber. Hvad er forskellen? Se forklaringen her.

Læs også: Dette er vigtigheden af ​​hæmatologiske tests for at kende sygdom

Hæmatologi

Hæmatologi er et udtryk, der kommer fra det græske, nemlig haima og logoer . Haima betyder blod, mens logoer har betydningen af ​​læring eller viden. Så hæmatologi er studiet af blod, herunder blodkomponenter og alle problemer relateret til blod. Hæmatologi spiller en vigtig rolle i enhver diagnoseproces for at planlægge behandling i henhold til patientens tilstand.

Læger, der specialiserer sig i dette videnskabsområde, er også kendt som hæmatologispecialister eller hæmatologer. En hæmatolog har til opgave at diagnosticere, behandle og forebygge en person fra forskellige blodrelaterede sygdomme. Dette omfatter kræft og ikke-kræftsygdomme, der påvirker komponenter i blodet, såsom hvide blodlegemer, røde blodlegemer og blodplader, såvel som organer, der producerer blod, såsom knoglemarv, lymfeknuder og milt.

Følgende er forskellige sygdomme, der kan diagnosticeres gennem hæmatologi, herunder:

  • Blodkræft, såsom leukæmi eller lymfom.

  • Blødningsforstyrrelser, såsom hæmofili.

  • Blodsygdomme forårsaget af genetiske faktorer, såsom seglcelleanæmi.

  • Autoimmune tilstande, såsom reumatoid vaskulitis eller thalassæmi.

  • Obstruktive lidelser, såsom dyb venetrombose og arteriel tromboemboli.

  • Systemiske blodinfektioner, såsom sepsis eller septisk shock.

Ud over de ovennævnte sygdomme er hæmatologer også ofte involveret i tilstande, der kræver knoglemarvs- eller stamcelletransplantation.

Læs også: Typer af sygdomme, der kan påvises gennem hæmatologiske tests

onkologi

Onkologi er på den anden side et specialiseret område, der beskæftiger sig med forebyggelse og behandling af kræft. Læger med speciale i onkologi kaldes onkologer. Onkologens rolle er at yde rådgivning til alle kræftbehandlingsprocedurer, fra screening til kræftbehandling, herunder administration af kemoterapi, strålebehandling og kirurgi.

Klinisk onkologi er opdelt i tre felter, nemlig kirurgisk onkologi, som studerer aspekter af kirurgisk videnskab for cancer, såsom iscenesættelse, biopsi og kirurgisk resektion af tumorer. Derudover er der medicinske onkologer, som behandler kræft med behandling, for eksempel med kemoterapi. Endelig er der stråleonkolog, der behandler kræft med terapeutisk stråling.

Men det, de fleste kræftramte bruger, er medicinsk onkologi. Forskellige typer kræft, der kan behandles af medicinske onkologer, herunder brystkræft, lungekræft, tyktarmskræft, kræft i fordøjelseskanalen, kræft i æggestokkene, blodkræft eller leukæmi, hudkræft eller melanom og nyretumorer.

Læs også: Skal vide, sundhedsscreeningsrækker for 13 kræfttyper

Forskellen mellem hæmatolog og onkolog

Hæmatolog og onkolog betragtes ofte som det samme, fordi de i nogle tilfælde faktisk kan arbejde sammen for at hjælpe med at diagnosticere og bestemme den rigtige behandling for mennesker med blodkræft. Hæmatologer og onkologer kan dog også koordinere med andre specialister, såsom radiologi, kirurgi, genetik eller andre medicinske fagfolk reumatolog , til blodkræftscreening.

Disse to specialister er dog ansvarlige for forskellige sygdomme. Så hvis du bliver henvist af en praktiserende læge til undersøgelse hos en hæmatolog, betyder det ikke, at du helt sikkert har kræft. Du kan blive mistænkt for at have visse tilstande relateret til blodsygdomme.

Nå, det er en forklaring på forskellen mellem hæmatologi og onkologi. hvis du har andre spørgsmål om sundhedstjek, så spørg blot eksperterne direkte ved hjælp af applikationen . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.