10 årsager til anosmi du behøver at kende

Jakarta - Udtrykket anosmi refererer til en tilstand, hvor en person mister evnen til at lugte. Når lugtesansen er svækket, smager maden kedelig i munden. Det virker trivielt, men disse forhold kan påvirke en persons liv. Dette kan udløse et fald i appetit, der fører til vægttab, endda depression. Her er nogle årsager til anosmi, som du skal vide:

Læs også: Dette er 5 ting, der kan udløse anosmi

1. Influenza

Den første årsag til anosmi er influenza. Næsten alle har haft influenza. Denne sygdom er forårsaget af en influenzavirusinfektion, der angriber især åndedrætsorganerne. Når du oplever det, vil en tilstoppet næse producere for meget slim, hvilket gør den ude af stand til at dufte aromaen ordentligt. Når kroppens tilstand begynder at blive bedre, vil denne ufølsomhed over for lugte komme sig.

2. Akut bihulebetændelse

En anden årsag til anosmi er akut bihulebetændelse. Som følge af bihulebetændelse bliver hulrummet omkring næsen betændt og hævet. Denne tilstand kan beskadige nerverne og lugtesansen og kan også forårsage anosmi.

3. Rhinitis (allergi)

Allergisk rhinitis over for forskellige stimuli kan også forårsage anosmi. En allergi over for forkølelse kan for eksempel give en løbende næse, og tryk på næsehulen og nerver omkring næsen kan udløse anosmi.

4. Næseknogleabnormiteter

Abnormiteter i næseknoglerne i form af en septalknogle, der ikke er lige, vil blokere luftstrømmen ind i næsen. Det resulterer i, at lugte, der kommer udefra, ikke når næsen, så nerverne kan ikke sende signaler til hjernen. Denne manglende evne til at lugte er et tegn på anosmi. Betyder anosmi ikke i sig selv manglende evne til at genkende lugte?

5. Næsepolypper

Næsepolypper er en anden årsag til anosmi. Væksten af ​​polypper kan blokere luftstrømmen, så næsen mister sin funktion med at lugte forskellige typer aroma.

Læs også: Kend forskellene i symptomer på anosmi COVID-19 med almindelig influenza

6. Hjerne- eller nerveskade

Nerveskader på grund af aldring, sygdomme som hjernekræft eller forhøjet blodtryk kan også forårsage nervelidelser i næsen. Dette kan resultere i, at den syge ikke kan lugte visse dufte. Derudover kan der også opstå nerveskader hos personer, der kommer ud for en ulykke eller et traume.

7. Aldersfaktor

Ældre mennesker vil normalt opleve et svækket nervesystem. En af dem er skader på de nerver, der har ansvaret for at sende duftsignaler til dele af hjernen. Dette kan være en årsag til anosmi.

8. Hjerneaneurisme

En aneurisme er en tilstand, hvor der er en blokering i den del af et blodkar i hjernen, der er formet som en ballon. Mennesker med aneurismer i hjernen er også i risiko for at opleve lugteproblemer.

9. Effekt af antibiotika

Brugen af ​​for mange antibiotika risikerer også at svække de nerver, der arbejder for næsepassagerne og normalt ledsaget af øresygdomme. Denne tilstand udløser anosmi. Så du skal være opmærksom på bivirkningerne af antibiotika, ja.

10. Underernæring

Mangel på næringsstoffer kan gøre, at alle nerver og kroppens stofskiftesystem ikke fungerer ordentligt. Dette medfører, at en person ikke kan lugte visse dufte og risikerer at opleve anosmi.

Læs også: Kan ikke lugte, dette er et symptom på anosmi

Disse er nogle af de tilstande, der forårsager anosmi. For at forhindre denne tilstand, rådes du til at opretholde en sund livsstil ved at spise en afbalanceret nærende kost, motionere regelmæssigt, drikke masser af vand og tage kosttilskud eller multivitaminer, som kroppen har brug for. For at købe det kan du bruge funktionen "sundhedsbutik" i appen , Ja.

Reference:
WebMD. Hentet i 2021. Hvad er anosmi?
Healthline. Hentet i 2021. Hvad er anosmi?
BMJ Journal. Tilgået i 2021. Forbedring af forståelsen af ​​lugte, prævalens af lugttab og risikofaktorer: en befolkningsbaseret undersøgelse (OLFACAT-undersøgelse).