Her er hvordan man behandler forbrændinger baseret på sværhedsgrad

, Jakarta – Forbrændinger er en af ​​de mest almindelige skader. Forbrændinger er normalt karakteriseret ved alvorlige hudskader, der får hudceller til at dø. De fleste mennesker med forbrændinger kommer sig uden alvorlige helbredspåvirkninger.

Det afhænger dog af årsagen og sværhedsgraden. Dette sværhedsgrad er også kendt som 'grader'. Jo højere karakter, jo mere alvorlig forbrænding. Alvorlige forbrændinger kræver akut lægebehandling, da de kan være dødelige.

Alvoren af ​​forbrændinger og hvordan man overvinder dem

Læger inddeler forbrændinger i 4 forskellige kategorier baseret på, hvor alvorlig hudskaden er.

1.Førstegradsforbrænding

Førstegradsforbrændinger forårsager mindre hudskader. Denne tilstand kaldes også en overfladisk forbrænding, fordi den påvirker det yderste hudlag. Et eksempel på en førstegradsforbrænding er solskoldning. Når du oplever denne tilstand, kan huden være rød og smertefuld, men ikke så meget, at den får blærer. Langtidsskader er også sjældne.

Førstegradsforbrændinger heler normalt på 7-10 dage. Her er hjemmemedicin, der kan gøres for at behandle førstegradsforbrændinger:

  • Læg såret i blød i koldt vand i fem minutter eller deromkring.
  • Tag acetaminophen eller ibuprofen for smertelindring.
  • Påfør lidocain med aloe vera gel eller creme for at berolige huden.
  • Brug en antibiotisk salve og dæk den med løs gaze for at beskytte det berørte område.

Sørg for ikke at smøre isterninger på såret, da det kan gøre såret værre. Undgå også at smøre eller stikke æg på, da de ikke er videnskabeligt bevist at være effektive.

Læs også: Brug af tandpasta kan helbrede forbrændinger, myter eller fakta?

2. Andengradsforbrænding

Andengradsforbrændinger er mere alvorlige, fordi skaden strækker sig til lagene under huden. Denne type forbrænding får huden til at danne blærer og blive meget rød og øm. Blærerne kan også nogle gange briste, hvilket giver forbrændingen et vådt udseende. Med tiden kan tykt, blødt, skurvlignende væv udvikle sig over såret.

Når du har en anden grads forbrænding, skal du holde området rent og binde det ordentligt for at forhindre infektion. Det hjælper også forbrændinger med at hele hurtigere. Overfladiske andengradsforbrændinger heler på 2-3 uger uden ardannelse. Mens mere alvorlige andengradsforbrændinger kan tage længere tid at hele, og kan forårsage permanente ændringer i din hudfarve.

Læs også: Kend helingsprocessen ved forbrændinger

Hvordan man behandler mindre andengradsforbrændinger svarer generelt til behandling af førstegradsforbrændinger, herunder skylning af huden med koldt vand i 15 minutter eller mere, indtagelse af smertestillende medicin (acetaminophen eller ibuprofen) og påføring af antibiotisk creme på såret. Du rådes dog til at søge læge med det samme, hvis forbrændingen rammer et stort område, såsom ansigt, hænder, balder og fødder.

3. Tredjegradsforbrænding

Nogle gange kaldet "fuld tykkelse forbrændinger", tredjegradsforbrændinger er ret alvorlige, da de beskadiger to fulde lag af din hud. I stedet for at blive rød, kan denne type forbrænding få huden til at blive sort, brun, hvid eller gul. Selvom de er alvorlige, er tredjegradsforbrændinger smertefri, fordi disse typer forbrændinger beskadiger nerveender.

Tredjegradsforbrændinger kan ikke behandles alene, men kræver øjeblikkelig lægehjælp. Mens du venter på lægebehandling, hæv såret højere end dit hjerte og sørg for, at der ikke sidder noget tøj fast til forbrændingen.

4. Fjerdegradsforbrænding

Denne type forbrænding er dyb, alvorlig og potentielt livstruende. Disse forbrændinger er i stand til at ødelægge alle hudlag, såvel som knogler, muskler og sener. Fjerdegradsforbrændinger kan heller ikke behandles alene, men skal behandles med det samme af professionel hjælp. Dette skyldes, at disse forbrændinger kan føre til mange komplikationer, herunder infektioner og knogle- og ledproblemer.

Læs også: Brænder op til knoglen, kan de heles?

Det er sådan man skal håndtere forbrændinger baseret på sværhedsgraden, der skal kendes. Oplever du ret alvorlige forbrændinger, bør du straks søge behandling ved at bestille tid hos det sygehus du ønsker via applikationen . Kom nu, Hent Ansøgning nu også i App Store og Google Play.

Reference:
WebMD. Hentet 2020. Hvad er typerne og graderne af forbrændinger?.
Healthline. Tilgået 2020. Forbrændinger: typer, behandlinger og mere