Tandbyld kan helbrede af sig selv, virkelig?

, Jakarta - Har du nogensinde følt en klump nær din tand på nogen del af din tand? Hvis det er tilfældet, kan du lide af en tandbyld. En tandbyld er en pusfyldt klump, der opstår på grund af en bakteriel infektion. Baseret på dets udseende er tandabscess opdelt i tre typer, nemlig:

  1. Parodontal byld, som er en byld, der findes i den understøttende knoglevævsstruktur omkring tanden.

  2. Periapikal byld, som er en byld, der dannes på tandroden.

  3. Gingival byld, som er en byld, der kun opstår i tandkødsvævet, en byld, der opstår, påvirker ikke tænder eller tandkød.

Tandbyld er en tilstand, der kræver lægehjælp. For hvis de symptomer, der opstår, bliver stående alene, kan knoglevævet i tænderne blive beskadiget.

Læs også: Her er 5 behandlinger for tandbyld

Tandbyld kan helbrede af sig selv, virkelig?

Tandbylder heler ikke af sig selv. Medicinsk behandling er påtrængende nødvendig for at udrydde bakterier i bylden, dræne pus i den og fjerne inficerede tænder. Pus er generelt gullig, grønlig eller brun i farven og har en meget stærk lugt. Pus er en tyk væske, der indeholder bakterier, såvel som dødt væv eller celler.

Symptomer, der opstår, når du har en tandbyld

Dunkende smerte og føles meget smertefuldt er de vigtigste symptomer, der opstår hos mennesker med tandbylder. Smerten kan endda blive værre om natten og udstråle til kæbe, ører og nakke. Derudover inkluderer nogle af de symptomer, du skal være opmærksom på:

  • Munden smager harskt;

  • Følsom over for tænderne, især hvis du indtager varme eller kolde drikke og mad.

  • Pus, der vises i smerteområdet;

  • Dårlig ånde ;

  • har hævelse af ansigt, kinder eller hals;

  • Tandkødet er hævet og føles ømt.

Læs også: Kendskab til tandbyld hos børn

Du kan have feber, når infektionen har spredt sig til andre dele af kroppen. En alvorlig tandbyld vil endda gøre det svært for dig at åbne munden. Denne tilstand vil automatisk forstyrre spise- og taleaktiviteter. Hvis der opstår symptomer, kan du straks drøfte ansøgningen med en sagkyndig læge for at finde ud af de næste trin til at håndtere det.

Læs også: Symptomer på en tandbyld, man skal være opmærksom på

Tandbyld kan forebygges med disse få trin

Bakterier, der lever i plak, der inficerer tandkødet og får tandkødet til at blive betændt og får tandkødsbåndene til at løsne sig fra tandkødsranden. Denne tilstand vil skabe et lille hul, hvilket gør det vanskeligt at rengøre. Jo flere madrester der samler sig, jo flere bakterier vil der være i hullet. Det er det, der får en tandbyld til at opstå. Der er flere trin, du kan tage for at forhindre, at en tandbyld opstår, herunder:

  • Indtag ikke varme, kolde, højt sukkerindhold eller sure fødevarer eller drikkevarer.

  • I områder, der oplever smerter, undgå at rense området med tandtråd.

  • Børst dine tænder langsomt, med bløde børster og i en cirkulær bevægelse.

  • Når den ene del af tanden gør ondt, så brug den anden del på siden af ​​munden, så det ikke gør for ondt.

Ud over tilstanden med en snavset mund og fyldt med masser af bakterier, kan der opstå en tandbyld, efter at du har udført en medicinsk procedure på dine tænder og mund. For at forhindre denne tilstand i at opstå, bør du lave en undersøgelse to gange om året for at forebygge sygdom i tænder og tandkød.

Reference:
NHS Choice UK (2019). Dental byld.
Patient (2019). Dental byld.