Pludselige hævede ben? Disse 6 ting kan være årsagen

Jakarta - Fødderne bliver hævede uden at kende årsagen? Faktisk har hævede fødder altid en årsag, det sker ikke nødvendigvis uden grund. Men sikkert hævede fødder er ubehagelige og nogle gange forstyrrende udseende, ja! Du skal vide, hvis dine fødder hæver med andre symptomer, der også opstår, kan dette være et tegn på sygdom.

Hævede fødder er en indikation på en helbredstilstand, uanset om den er mild til alvorlig. Så hvad er de egentlige årsager til hævede fødder? Her er nogle af dem:

  • Gravid

Hormonelle og fysiske ændringer hos moderen gør, at gravide oplever hævelse af benene. Denne tilstand opstår ofte, fordi fosteret i livmoderen vokser og presser blodkarrene. Denne tilstand er normal, så længe den ikke opstår pludseligt og overdrevent. Desværre kan hævede fødder også være en indikation og symptom på præeklampsi, en graviditetsforstyrrelse, der normalt opstår ved 20 ugers svangerskab.

Læs også: Hævede ben under graviditeten? Her er, hvordan du overvinder det

  • Fodskade

Fejltrin eller forstuvning af anklen kan forårsage hævelse af foden, normalt ledsaget af smerter, når det forstuvede område berøres eller trykkes. Et fejltrin kan få ledbåndene i din fod til at flytte sig, men du kan lindre smerten og ubehaget ved at lægge en ispose på den.

  • Perifert ødem

En anden årsag til hævede fødder er perifert ødem. Denne lidelse opstår, fordi væsken i blodet kommer ud af kapillærerne og akkumuleres i vævene. Denne tilstand er forårsaget af overvægt, stå for længe eller siddende for længe, ​​varmt vejr og menstruation for kvinder.

Læs også: Kend almindelige fodsygdomme hos ældre

Hvis du oplever det, skal du ikke vente med at få behandling med det samme. Ring og aftal tid hos din faste læge på et hvilket som helst hospital tættest på, hvor du bor, så du ikke længere skal stå i kø. Tidlig behandling udføres for at forhindre komplikationer, der kan blive værre.

  • Visse infektioner

Infektion kan forårsage hævelse af fødderne, opstår normalt hos en person, der har diabetisk neuropati, som er karakteriseret ved de nerver, der er blevet påvirket, især nerverne i benene. Fødderne med diabetisk neuropati er ikke længere følsomme over for nogen fornemmelse, så infektioner i dette område er mere tilbøjelige til at forekomme.

  • Venøs insufficiens

Venøs insufficiens opstår, når blod ikke længere er i stand til at bevæge sig op fra venerne i benene til hjertet. Denne tilstand opstår, fordi ventilerne i venerne er svækkede eller andre lidelser. Som følge heraf vender blodet tilbage til underkroppen og får væske til at samle sig i benene, hvilket kan føre til sår, infektioner og hudforandringer.

Læs også: Genkend bursitis, årsagen til hævede led

  • Blodpropper og blodpropper

Blodpropper og blodpropper i benene forhindrer blod i at strømme tilbage til hjertet, og får benene til at hæve. Du bør straks konsultere en læge, hvis hævelsen af ​​fødderne efterfølges af feber, smerter og ændringer i hudens farve på fødderne.

Reference:
WebMD. Hentet 2019. Hvad forårsager hævede ankler og fødder?
Mayo Clinic. Tilgået 2019. Benhævelse.
Cleveland Clinic. Besøgt 2019. Hvad du bør vide om hævelse i dine ben.