Dette er grunden til, at homoseksuelle er modtagelige for granuloma inguinale

, Jakarta – At have sex er faktisk en aktivitet, der ikke kun er sjov, men også gavnlig for helbredet. Især for ægtepar kan seksuel aktivitet yderligere øge intimiteten og nærheden mellem de to. Men samleje bør kun udføres med én partner og ved at bære prævention for at være mere sikker.

Årsagen er, at der er mange risici for sygdom, der kan opstå ved samleje, der udføres frit. En af dem er lyskegranulom. Denne seksuelle sygdom opleves oftere af mænd end kvinder, især hos mænd, der kan lide at have sex med andre mænd. Kom nu, se mere forklaring her.

Hvad er et lyskegranulom?

Granuloma inguinale er en seksuelt overført infektion, der opstår i kønsområdet og anus. Denne sygdom, også kendt som donovanosis, er forårsaget af en bakterie kaldet Klebsiella granulomatis og kan forårsage røde knopper på det inficerede område. Klumpen vil langsomt forstørre sig og derefter briste og forårsage skade. Hvis den ikke behandles, kan denne tilstand udvikle sig til arvæv og forårsage permanent hævelse af kønsområdet.

Sammenlignet med kvinder er lyskegranulomer mere almindelige hos mænd i alderen 20-40 år. Denne sygdom kan overføres gennem samleje. Derfor opfordres du til at have sikker sex, ved at bruge kondom og ikke at skifte partner. På den måde kan du undgå denne sygdom.

Læs også: Få mere at vide om Granuloma Annulare

Kend årsagerne og risikofaktorerne

Årsager til lyskegranulom eller donation er bakterier Klebsiella granulomatis . Denne bakterie kan spredes fra en person til en anden gennem samleje. Af denne grund har personer, der er seksuelt aktive, høj risiko for at få denne seksuelt overførte infektion.

Som tidligere nævnt er de fleste mennesker med granuloma inguinale mænd. Men mænd, der har sex med mænd eller også kaldet homoseksuelle, er den gruppe, der er mest modtagelig for denne sygdom.

Derudover er mennesker, der bor i tropiske og subtropiske områder som Indonesien, også mere udsatte for at udvikle denne infektion.

Læs også: Sex uden kondom øger risikoen for at få kønsvorter

Sådan forebygges lyskegranulom

Fordi denne seksuelle infektion spredes gennem samleje, kan praktisering af sikker seksuel adfærd forhindre dig i lyskegranulomer. Sikker seksuel adfærd omfatter:

  • Brug kondom, når du har sex.

  • Undgå at have sex med sexarbejdere.

  • Ikke at skifte partner.

Hvis du er positiv for donovanose, bør du ikke have sex i et stykke tid for at undgå at sprede sygdommen. Besøg straks lægen, hvis du finder abnormiteter omkring kønsorganerne, der matcher symptomerne på granuloma inguinale. Ved at opdage og tage behandling så hurtigt som muligt, kan komplikationer af disse seksuelt overførte sygdomme forebygges.

Symptomer på Granuloma Inguinale at passe på

Nyt lyskegranulom vil give symptomer omkring 1-12 uger efter, at bakterierne kommer ind i kroppen. Hos mænd forekommer granulominfektion normalt i penis, pung, lår og ansigt. Mens denne infektion hos kvinder forekommer i vulvaen, Miss.V, området mellem Miss.V og anus (perineum), og ansigtet. Infektiøse granulomer kan også forekomme i balderne og anus (anus) hos personer, der har analsex.

Der er tre stadier af udvikling af symptomerne på lyskegranulom. I den første fase vil en lille rød bule som en bums dukke op, som langsomt vil forstørre. Selvom det ikke er smertefuldt, men blødning opstår let, når klumpen brister. I anden fase udvikler sår (sår), der opstår på grund af infektion med granulomer, til store tørre sår, så de ligner kønsvorter ( hypertrofisk eller verrucous type ). Såret forårsager en ubehagelig lugt. I tredje fase udvikler såret sig dybere, hvorved der dannes arvæv over det inficerede område ( nekrotisk type ).

Læs også: Lær de 3 stadier af Granuloma Inguinale at kende

Lad det ikke være alene, søg straks læge, hvis du oplever symptomerne på granuloma inguinale som ovenfor. Du kan også bruge appen at tale om eventuelle seksuelle helbredsproblemer, du oplever, og søge sundhedsrådgivning. Der er ingen grund til at skamme sig, du kan kontakte lægen via funktionen Tal med en læge og snakke igennem Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Ansøgning nu også i App Store og Google Play.