Mavesår karakteristika, der adskiller det fra gastritis

, Jakarta - Forveksles ofte med et almindeligt sår, men faktisk er et mavesår en anden type sygdom end et sår. I medicinske termer er sygdommen, som også er kendt som mavesår og mavesår, et sår, der opstår på mavevæggen, på grund af erosion af slimhinden i mavevæggen.

Ud over mavevæggen kan disse sår også optræde på væggene i den første del af tyndtarmen (duodenum), samt spiserøret (spiserøret). Det vigtigste kendetegn ved mavesår er smerter i maven. Men i alvorlige tilfælde kan tilstanden også forårsage blødning.

Mavesår vs mavesår

Mavesår kan ramme mennesker i alle aldre. Alligevel har mænd over 60 år en højere risiko for at udvikle mavesår. Hvad er symptomerne på et mavesår, der adskiller det fra et sår?

Det vigtigste symptom, der vil kunne mærkes, når du har et mavesår, er smerter eller ømhed i maven. Smerterne opstår på grund af irritation på grund af mavesyre, der fugter såret. Denne smerte er normalt også karakteriseret ved flere andre symptomer såsom:

Læs også: Genkend 4 sygdomme, der kan forstyrre mavefunktionen

  • Smerter, der udstråler til nakke, navle og til ryggen.
  • Vises om natten.
  • Det føles værre, når maven er tom.
  • Generelt reduceret midlertidigt, hvis du spiser eller tager mavesyresænkende medicin.
  • Det går væk og kommer så tilbage et par dage eller uger senere.

Ud over smerter i maven er der andre symptomer, som også kan opleves. Såsom halsbrand, ingen appetit, kvalme og fordøjelsesbesvær. Pas på disse symptomer, og tag straks på hospitalet, hvis du oplever blodopkastning, blodig eller sort afføring og stikkende mavesmerter, der bliver værre. Fordi det kan være en indikation af blødning i maven.

Læs også: At kende mavens funktion for kropssundhed

Årsager til mavesår

Mavesår opstår på grund af øgede niveauer af mavesyre eller udtynding af den beskyttende slimhinde i maven. Husk på, at mavevæggen normalt er foret med en hinde (slim), som beskytter den mod mavesyre.

En anden årsag, der også kan reducere beskyttelsen af ​​mavevæggen mod mavesyre, er bakteriel infektion Helicobacter pylori og anvendelse af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen, aspirin eller diclofenac. Derudover kan bugspytkirtelsvulstsygdom (gastrinom) og strålebehandling af maveområdet også forårsage mavesår.

Læs også: 5 undersøgelser for at påvise tilstedeværelsen af ​​gastroparese

Ikke kun det, mavesår kan også udløses af usunde livsstilsfaktorer, såsom:

  • Indtagelse af alkoholholdige drikkevarer kan fortynde den beskyttende membran i mavevæggen.
  • Oplever uløst stress.
  • Rygning øger risikoen for at udvikle mavesår for personer, der er inficeret med pylori-bakterien.

Faktisk er krydret mad og stress ikke den direkte årsag til mavesår. Mad og stress forårsager ikke mavesår, men de kan gøre symptomerne værre. Så hvis du har et mavesår, er det en god idé at begynde at være opmærksom på din kost og livsstil.

Det er en lille forklaring om mavesår, og hvad der gør dem anderledes end almindelige sår. Enkelt sagt er mavesår en sårsygdom, der allerede er alvorlig. Maven er ikke kun betændt, men allerede såret.

Behandling af mavesår og mavesår kan være den samme. Men hvis mavesåret er alvorligt, er det ikke umuligt at lave en vagotomi, nemlig at skære vagusnervens grene. Vagotomi udføres for at minimere mavesekret, så mavesår ikke bliver værre. Du kan bede din læge om mere information om mavesår gennem ansøgningen , Ja!

Reference:
Johns Hopkins medicin. Tilgået i 2021. Mavesår og duodenalsår (mavesår).
Healthline. Tilgået i 2021. Hvad er forskellen mellem mavesår og duodenalsår?