Her er hvad du behøver at vide om blodtype

, Jakarta – Alle har en anden blodtype. Som mange allerede ved, findes der fire typer blodtyper, nemlig A, B, O og AB.

De fire blodgrupper skelnes ud fra tilstedeværelsen eller fraværet af antigener i røde blodlegemer og blodplasma. Derudover er blodets rhesus (Rh) status opdelt i to, nemlig negativ og positiv. Blod spiller en vigtig rolle i kroppen, så det er vigtigt at vide mere om egenskaberne ved blodgrupper.

Læs også: Dette er personlighed i henhold til blodtype

Rapporter fra American Society of Hematology indeholder blodet, der flyder i den menneskelige krop, generelt de samme grundlæggende komponenter, nemlig røde blodlegemer, hvide blodlegemer, blodplader og plasma. Røde blodlegemer produceres i rygmarven og er ansvarlige for at transportere ilt gennem hele kroppen.

På overfladen af ​​røde blodlegemer og blodplasma er der antigene stoffer, der fungerer som identifikationsmærker for kropsceller, så kroppen skelner, hvilke celler der er kroppens egne og dem udefra. Når celler med forskellige antigener kommer ind i kroppen, vil immunsystemet automatisk bekæmpe disse celler, der anses for fremmede, ved at producere antistoffer.

Sådan grupperer du blodtyper

Blodgruppering kan udføres ved hjælp af ABO eller Rhesus (Rh) systemet. Ved brug af ABO-systemet opdeles blodtyperne i 4 typer blodgrupper. Rapporteret fra Amerikansk Røde KorsHer er en forklaring på hver type blodgruppe:

  • En blodtype: har A-antigen på røde blodlegemer og producerer B-antistoffer i blodplasma.

  • Blodtype B: har B-antigener på røde blodlegemer og producerer A-antistoffer i blodplasma.

  • AB blodtype: har A- og B-antigener på røde blodlegemer, men har ikke A- og B-antistoffer i blodplasma.

  • Blodtype O: har ikke A- eller B-antigener på røde blodlegemer, men producerer A- og B-antistoffer i blodplasma.

Læs også: Dette er personlighed ifølge blodtype

Hvis du bruger rhesus (Rh), siges den blodgruppe, der har Rh-faktoren, at være rhesus-positiv, og den blodgruppe, der ikke har Rh-faktoren, siges at være rhesus-negativ. Rhesusfaktor er en type antigen, der findes på røde blodlegemer.

Bestemmelser for blodtransfusion af hver blodtype

At kende din blodtype er vigtigt for at gøre det lettere for dig, hvis du en dag skal lave en transfusion eller donere blod. Årsagen er, at modtagelse af blod, der ikke matcher den blodtype, du har, kan forårsage en farlig reaktion. Rapportering fra det amerikanske Røde Kors, her er betingelserne:

  • Af ABO

Folk med blodtype O blev tidligere kaldt universelle donorer, fordi de kunne donere blod til hvem som helst, men nu anbefales det ikke længere. Årsagen er, at blodtype O-negativ kan have antistoffer, der kan udløse alvorlige reaktioner under blodtransfusioner. I mellemtiden bør positiv blodtype O kun gives, når situationen er akut, såsom ikke længere tilgængelig passende blodforsyning, eller patienten er i livsfare.

Ejeren af ​​blodtype AB kaldes også en universel modtager, fordi han kan modtage blodtransfusioner fra A, B, AB og O. Ejeren af ​​blodtype AB kan dog kun donere blod til personer, der kun har blodtype AB.

Generelt, før de udfører en blodtransfusion, vil det medicinske team igen tjekke blodtypen hos modtageren af ​​bloddonoren, den forkerte type doneret blod kan forårsage forskellige helbredsproblemer, hvoraf en er ABO-inkompatibilitet. Ubehandlet ABO-inkompatibilitet kan føre til blodpropper, hjertesvigt og blodtryksfald.

  • Baseret på Rhesus Factor (Rh)

Mennesker, der er rhesus-negative, kan donere blod til personer, der er rhesus-negative og rhesus-positive. Men personer, der er rhesus-positive, kan kun donere blod til personer, der også er rhesus-positive.

Læs også: Vil du være bloddonor? Tjek betingelserne her

Du kan også tjekke din blodtype gennem funktionen Service Lab i app , du ved. Kom nu, Hent lige nu!

Reference:
Amerikansk Røde Kors. Hentet i 2019. Fakta om blod og blodtyper
American Society of Hematology. Tilgået 2019. Blood Basics