Kan tænder virkelig give feber hos børn?

Jakarta – Selvom det er sjovt at se babyer vokse og udvikle sig, kan tandbørsens rejse være kedelig for mødre og fædre. Ud over at være mere kræsne, klager mange forældre over feber, når deres lille får tænder. Men er det rigtigt, at tænder forårsager feber? Kom nu, se på følgende fakta!

Tænder forårsager kun mild feber

En babys første tand begynder normalt at vokse omkring 4-6 måneders alderen, og fortsætter med at vokse andre tænder indtil 2-3 års alderen. Rapporteret fra American Academy of Pediatrics (AAP), kan babyer opleve en meget lille stigning i kropstemperaturen, hver gang de får en ny tand.

Læs også: 5 tegn på et barns feber bør tages til lægen

Dette kan være forårsaget af betændelse i tandkødet, da tænderne skærer gennem det sarte tandkødsvæv. Det er dog vigtigt at bemærke, at denne såkaldte "tandfeber" normalt ikke er høj nok til at blive betragtet som en egentlig feber.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftetPædiatri marts 2016-udgaven understøtter denne påstand. Ved hjælp af data indsamlet fra 10 hovedundersøgelser fandt forskerne, at tilstedeværelsen af ​​frembrud af de primære tænder var forbundet med en temperaturstigning, men ikke en markant feber.

Denne sondring er vigtig, fordi hvis et barn har feber, forudsat at årsagen er tænder, kan det få lægen eller forælderen til at gå glip af muligheden for en sygdom eller infektion, der faktisk kræver behandling.

Læs også: Feber under graviditeten? Det er et sikkert lægemiddel

Er babyfeberen fra tænder eller smerter?

Har barnet lav feber? Nogle årsager til feber kræver lægehjælp, så det er vigtigt at tjekke for symptomer. Feber på grund af tænder er normalt mild, mindre end 38 grader Celsius. Det kan også være ledsaget af følgende symptomer på tænder:

  • Saliverende.
  • Hævede tandkød.
  • Tygger og bider alt inden for hans rækkevidde.
  • Gnid rundt om munden, kinder og ører.
  • Irritabilitet, især om natten.
  • Mundudslæt.
  • Nedsat appetit i et stykke tid.

Forskere fra den tidligere undersøgelse fandt også ud af, at symptomer på børnesygdomme har tendens til at toppe, når de primære fortænder eller fortænder hos børn vises. Det kan forekomme mellem 6 og 16 måneders alderen og falder, efterhånden som barnet bliver ældre.

Generelt vil tandfeber begynde omkring et døgn før tanden begynder at vokse, og forsvinde efter tanden trænger ind i tandkødet. Der er ikke meget, du kan gøre for at forhindre eller stoppe tandfeber, da babyens kropstemperatur vil falde af sig selv i løbet af få dage.

Hvad er så tegnene på feber på grund af andre sygdomme? Det er ikke ualmindeligt, at børn bliver syge, når de begynder at få tænder, blandt andet fordi åbne sår i tandkødet gør dem mere modtagelige for sygdomme, siger Jill Lasky, DDS., en pædiatrisk tandlæge ved Lasky Pediatric Dental Group i Los Angeles.

Læs også: Pas på feber op- og nedture Tegn på symptomer på disse 3 sygdomme

Følgende symptomer kan indikere, at dit barn har en forkølelse, øreinfektion eller anden sygdom:

  • Løbende eller tilstoppet næse.
  • Hoste.
  • Nyse.
  • Diarré.
  • Kaste op.
  • Bleudslæt.
  • Uforklaret udslæt på kroppen.
  • Overdreven gråd eller bøvl.
  • Usædvanlig søvnighed.

Symptomer på tænder og sygdom er nogle gange svære at skelne. Din lille kan også få tænder og blive syg på samme tid. Hvis du ikke er sikker, så brug appen at diskutere symptomerne, som den Lille oplever med lægen. Selvom feber på grund af tænder generelt har en tendens til at være mild, skal du være opmærksom, hvis der er feber højere end 38,3 grader Celsius eller ledsaget af andre symptomer på sygdom. Symptomer som løbende næse, diarré og nysen er ikke relateret til mælketænder.

Reference:

Pædiatri. Tilgået 2021. Tegn og symptomer på primær tandudbrud: En meta-analyse.
American Academy of Pediatrics. Tilgået 2021. Børnebetændelsessmerter.
Grow by WebMD. Fået adgang i 2021. Kan tænder forårsage feber?
Forældre. Fået adgang i 2021. Kan tænder forårsage feber hos babyer?