Det er, hvad der sker med munden, hvis du får kræft i tungen

, Jakarta - Pas på, rygevaner, drikke alkohol, ikke opretholde oral sundhed kan forårsage tungekræft. Tungekræft er en form for kræft, der starter i cellerne i tungen, som senere udvikler sig til læsioner eller tumorer på tungen. Ud over de dårlige vaner forårsaget ovenfor, infektion humant papillomavirus som overføres gennem oralsex, kan også forårsage kræft i tungen.

Læs også: Alert! Tungekræft kan angribe ubevidst

Der er flere typer af tungekræft baseret på hvor den opstår. Tungekræft, der opstår foran på tungen, kaldes mundtungekræft. Hvis det opstår i bunden af ​​tungen eller rettere sagt i bunden af ​​munden, kaldes det orofaryngeal cancer.

Af de to typer er pladecellekræft den mest almindelige form for tungekræft. Denne type kræft kan forekomme på overfladen af ​​huden, i slimhinden i munden, næsen, strubehovedet, skjoldbruskkirtlen eller svælget og i slimhinden i luftvejene eller fordøjelseskanalen.

Hvad er symptomerne på tungekræft?

I de tidlige stadier af tungekræft viser symptomerne muligvis ikke nogen aktivitet. Et af de mest almindelige tidlige symptomer er et sår på tungen, der ikke heler og bløder let. Patienter vil også føle smerte i munden eller tungen. Andre symptomer på tungekræft omfatter:

  • Røde eller hvide pletter vises på tungen

  • Tungesår, der ikke vil gå væk

  • Smerter ved synkning

  • Følelsesløshed i munden

  • Ondt i halsen

  • Blødning på tungen uden nogen åbenbar grund

  • Klump på tungen

Risikofaktorer for tungekræft

Visse adfærd og tilstande kan øge risikoen for at udvikle tungekræft. Som nævnt ovenfor. Denne kræftsygdom kan opstå fra dårlige vaner eller adfærd, såsom:

  • Rygning eller tyggetobak

  • Alkoholforbrug

  • Human papillomavirus (HPV) infektion

  • At tygge betel er almindeligt i Syd- og Sydøstasien

  • Ikke at opretholde mundhygiejne

Læs også: Dette er forskellen mellem mundkræft og tungekræft

Ud over adfærden ovenfor er tungekræft også modtagelig for personer, der har en familiehistorie med tungekræft, andre typer kræft i munden eller pladecellekræft. Tungekræft er også mere almindelig hos ældre mænd end hos kvinder eller hos yngre mennesker. Mundkræft er mest almindelig hos personer over 55 år.

Kan tungekræft behandles?

Behandling af tungekræft afhænger af, hvor stor tumoren er, og hvor langt kræften har spredt sig. Kræft, der ikke har spredt sig, kan normalt behandles med en mindre operation for at fjerne det berørte område. Større tumorer skal normalt fjernes kirurgisk, hvilket kaldes en partiel tumor glossektomi , hvor en del af tungen fjernes.

Hvis lægen fjerner en stor del af tungen, kan den syge blive nødt til at gennemgå en rekonstruktionsoperation. I denne operation vil lægen tage et stykke hud eller væv fra en anden del af kroppen og bruge det til at bygge en kunstig tunge.

En glossectomy kan forårsage alvorlige bivirkninger, herunder ændringer i den måde, du spiser, trækker vejret, taler og synker. Der er dog taleterapi, der kan hjælpe patienter med at lære at tilpasse sig disse ændringer.

Hvis tumoren er for stor og har spredt sig, kan du have brug for en kombination af behandlinger, såsom operation for at fjerne tumoren og stråling for at sikre, at alle tumorceller fjernes.

Læs også: De 6 mest populære former for kræft i Indonesien

Hvis du oplever nogen af ​​ovenstående symptomer, bør du spørge din læge for at være sikker. Bare klik Tal med en læge hvad der er i appen at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!