Forklaring af de grundlæggende forskelle mellem HIV og AIDS

, Jakarta - I løbet af denne tid kan du ofte finde brugen af ​​forkortelsen HIV ( human immundefekt virus ) eksisterer altid sammen med AIDS ( erhvervet immundefektsyndrom ). De to er faktisk beslægtede, men der er meget grundlæggende forskelle mellem HIV og AIDS. Denne forskel gør så behandlingen for de to forskellig.

Så hvad er forskellene mellem HIV og AIDS? Find ud af svaret gennem følgende beskrivelse!

Læs også: Her er stadierne af HIV-virus, der inficerer kroppen

Forskellen mellem HIV og AIDS

HIV er navnet på en virus, der tilhører retrovirusgruppen. HIV angriber hvide blodlegemer i det menneskelige immunsystem. Disse celler vil forblive inficerede resten af ​​deres liv. Når en person, der er smittet med hiv, ikke får ordentlig behandling og pleje, vil han udvikle en tilstand, som så kaldes AIDS.

AIDS eller nogle gange omtalt som 'sen stadium HIV' eller 'avanceret HIV-sygdom' er en generel betegnelse for en sygdom, der opstår på grund af ubehandlet HIV-infektion i flere år. Denne tilstand har fået kroppens immunsystem til at lide alvorlig skade og kan ikke længere bekæmpe infektioner, der angriber kroppen. Sygdom og symptomer vil variere for hver person med AIDS, men det er meget muligt, at de udvikler infektioner og kræftformer, der kan være livstruende.

Alle, der har AIDS, vil have hiv, men ikke alle, der har hiv, vil udvikle AIDS. Dette skyldes, at der nu er mange behandlingsmuligheder tilgængelige for mennesker, der lever med hiv, så langt færre mennesker nu udvikler AIDS. Ofte er de, der udvikler AIDS, mennesker, der aldrig har fået en HIV-test og aldrig har brugt behandling. Når først hiv-behandling er startet, kan AIDS-dødsfald forebygges.

Derfor er den eneste måde at vide, om du har HIV, ved at blive testet. Desværre er der ingen test for AIDS, fordi det er en samling af infektioner og sygdomme, der opstår på grund af ubehandlet HIV-infektion. Ofte får folk det, før hiv viser sig at være årsagen. Derfor er AIDS nogle gange vanskeligt at diagnosticere.

Hvis du vil vide din helbredstilstand, især om du har hiv eller ej, kan du lave en hiv-test på flere hospitaler, der leverer disse tjenester. Men ønsker du en nemmere måde, kan du bestille tid på hospitalet via appen at lave en HIV-test. Du kan også vælge tidspunktet for dit besøg på hospitalet, så du ikke længere behøver at spilde tid på at stå i kø på hospitalet.

Læs også : Advarsel, disse er 5 komplikationer forårsaget af HIV og AIDS

Andre fakta om hiv og aids

Her er nogle fakta, der kan hjælpe dig med at forstå forskellen mellem HIV og AIDS:

HIV går ikke altid videre til trin 3

HIV er en virus, og AIDS er en tilstand, som en virus kan forårsage. HIV-infektion går ikke altid videre til fase 3. Faktisk lever mange mennesker med HIV i årevis uden at udvikle AIDS. Takket være fremskridt i behandlingen kan mennesker, der lever med hiv, forvente at leve næsten normalt. For indtil nu er der ingen kur, HIV-infektion er aldrig helbredt, selvom en person aldrig udvikler AIDS.

HIV kan overføres

Fordi HIV er en virus, kan den overføres mellem mennesker som enhver anden virus. AIDS er på den anden side en tilstand, som en person først får, efter at de har fået hiv. Virus overføres fra en person til en anden gennem udveksling af kropsvæsker. Oftest overføres hiv gennem ubeskyttet sex eller deling af nåle. En mor kan også overføre virussen til sit barn under graviditeten.

Læs også: 2 tests til at opdage HIV AIDS i kroppen

HIV giver ikke altid symptomer

HIV forårsager normalt influenzalignende symptomer omkring to til fire uger efter overførslen. Denne korte periode kaldes en akut infektion. Immunsystemet styrer infektionen, hvilket fører til en latensperiode.

Immunsystemet kan ikke helt eliminere HIV, men det kan kontrollere det i lang tid. I løbet af denne latensperiode, som kan vare i årevis, vil en person med HIV muligvis slet ikke opleve nogen symptomer. Men uden antiretroviral terapi kan personen udvikle AIDS og vil som følge heraf opleve mange af de symptomer, der er forbundet med tilstanden.

Reference:
AIDS kort. Tilgået 2021. Hvilken forskel mellem- HIV og AIDS.
Healthline. Tilgået i 2021. HIV vs. AIDS: Hvad er forskellen.