Genkend sundhedstilstande gennem sputumfarve

, Jakarta – Har du nogensinde følt den slim, der kommer ud, når hoste ser anderledes ud end normalt? Generelt har den slim, der kommer ud, en tendens til at være klar eller grøn i farven. Men nogle gange kan slim se hvidt, rødt eller endda sort ud. Som det viser sig, er misfarvning af slim en tilstand, der slet ikke bør undervurderes.

At genkende ændringer i farven på slim kan faktisk være en måde at bestemme sundhedsmæssige forhold på. Ikke nok med det, farven på slim kan også være et tegn på, hvor alvorlig en sygdom er, der angriber kroppen. For at være klar skal du overveje betydningen af ​​ændringen i farven på sputumet og de mulige sundhedsmæssige forhold bag ændringen i sputumets farve. Hvad som helst?

1. Fjern sputum

Sputum, der opstår på grund af hoste, er ofte klart. Nå, denne tilstand viser sig at være et tegn på en virusinfektion eller allergisk reaktion i åndedrætssystemet. Klar slim, der kommer ud af kroppen, indeholder protein, vand, antistoffer og opløselige salte. Denne slim spiller en rolle i at fugte åndedrætssystemet i kroppen.

2. Hvid slim

Ud over klar kan slim, der kommer ud af kroppen, også være hvidt. Hvis dette er tilfældet, så skal du være på vagt. Årsagen er, at hvid slim normalt indikerer flere sygdomme. Som bronkitis forårsaget af en virus, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), som er en lungesygdom, der forårsager forsnævring af luftvejene og ledsages af hoste og hvid slim.

En anden sygdom, der også er karakteriseret ved hvid slim, er acid reflux disease (GERD), men denne sygdom er relativt sjælden, hvilket får slim til at blive hvidt. Hvid slim kan også være et tegn på kongestiv hjertesvigt, en tilstand, der får hjertet til at være ude af stand til at pumpe blod rundt i kroppen effektivt.

3. Grøn eller gul opspyt

Sputum, der er grønt eller gult, er et tegn på, at de hvide blodlegemer i kroppen bekæmper infektion. Sputum, der er grønt eller gult, kan indikere en infektionssygdom, såsom lungebetændelse eller betændelse i lungevævet, bronkitis, til bihulebetændelse. Fordi, grøn eller gul slim kan også opstå på grund af en infektion, der forårsager betændelse i bihulerne, også kaldet bihulebetændelse.

4. Chokoladeslim

Sputum, der er brun i farven, kan indikere langvarig blødning. Denne tilstand begynder normalt med en hoste, der producerer rød eller lyserød slim, og bliver gradvist brun. Brunt slimudflåd kan være et tegn på flere sygdomme, lige fra cystisk fibrose, bakteriel lungebetændelse, bakteriel bronkitis til lungeabscess.

5. Rød eller lyserød slim

Der er flere sygdomme, der kan karakteriseres ved farven på sputum, der er rød eller pink. Grundlæggende kommer den røde farve fra blodet i slimet. Blod kan være forårsaget af skade eller betændelse i luftvejene.

Rød eller lyserød slim kan være tegn på sygdomme, såsom tuberkulose, lungekræft, lungeemboli og lungeødem. Ved lungeødem er sputum sædvanligvis lyserødt og skummende.

6. Sort slim

Sort slim kaldes melanopsis. Denne tilstand kan opstå på grund af flere ting, lige fra pneumokoniose, kraftig rygning eller svampeinfektioner. Ændringer i farven på slim til klar, gul eller grøn, som ikke er ledsaget af visse symptomer, er faktisk ikke noget at bekymre sig om. På den anden side, hvis dette er ledsaget af forskellige forstyrrende symptomer, skal du straks kontakte din læge for at finde ud af årsagen til ændringen i farven på sputum.

Du kan også bruge applikationen at spørge lægen om ændringer i farven på slim. Det er nemmere at kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak . Formidle alle klager over helbredsproblemer og få de bedste tips fra en betroet læge. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Læs også:

  • At hoste slim op blandet med blod, er det farligt?
  • 10 symptomer på tuberkulose, du skal kende
  • 4 Sygdomme med kendetegn ved hosteblod