KOL kan ikke helbredes, virkelig?

Jakarta – Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en luftvejssygdom, der gør det svært for en person at trække vejret på grund af blokering af luftvejene i lungerne. PPOP kan blive værre over tid. Så er det rigtigt, at KOL ikke kan helbredes? Find ud af fakta her.

Læs også: Pas på 5 almindelige lungesygdomme

KOL opstår på grund af blokering eller beskadigelse af lungevæv, på grund af indånding af irriterende stoffer i lang tid. De pågældende irritanter omfatter cigaretrøg, støv, luftforurening, gasser, dampe, kemikalier og andre stoffer, der forstyrrer vejrtrækningen.

Genkendelse af KOL-symptomer

Symptomer på KOL omfatter kronisk hoste, åndenød, brystsmerter, hvæsende vejrtrækning, træthed, kulderystelser, lavgradig feber, hoste med slim (med klart, hvidt, gulligt eller grønt slim) og øgede luftvejsinfektioner (såsom influenza og forkølelse).

Du rådes til at tale med din læge, hvis du har vejrtrækningsbesvær, dine læber eller negle bliver blå, og dit hjerte slår meget hurtigt. Uden hurtig og ordentlig behandling er KOL i risiko for at forårsage komplikationer, nemlig hjerteproblemer, forhøjet blodtryk (hypertension) og luftvejsinfektioner.

Læs også: Disse er de 5 udløsende faktorer for kronisk obstruktiv lunge

Det er rigtigt, KOL kan ikke helbredes

Indtil nu er der ingen behandling, der kan helbrede KOL. Kun forebyggelses- og kontrolindsatser kan overvinde KOL. Det betyder, at personer med KOL kan gøre noget for at forebygge skader og forværring af symptomer.

Inden behandlingstypen bestemmes, diagnosticerer lægen KOL ved at spørge om symptomer, gennemgå sygehistorien og undersøge den syges fysiske tilstand. Lungefunktionstest udføres ved hjælp af et spirometer for at vurdere patientens udåndede volumen.

Om nødvendigt udføres understøttende undersøgelser, herunder blodprøver, arteriel blodgasanalyse, røntgen af ​​thorax, CT-skanning, sputumprøvetagning samt elektrokardiogram (EKG) og ekkokardiogram. Når diagnosen er etableret, er følgende behandlinger for KOL:

  • Vaccination influenza og pneumokokker.

  • medicinforbrug, såsom bronkodilatatorer eller en kombination af bronkodilatatorer og inhalerede kortikosteroider. Bronkodilatatorer hjælper med at trække vejret ved at slappe af musklerne i lungerne og udvide luftvejene. I mellemtiden bruges kombinationslægemidler til at reducere lungebetændelse.

  • Rutinemæssig iltbehandling , anbefales til personer med KOL, som allerede er alvorlige nok.

  • Bryst fysioterapi eller lungerehabilitering. Dette program udføres for at uddanne mennesker med KOL, deres indvirkning på psykologiske tilstande, den diæt, som patienterne bør følge, og give fysiske øvelser og åndedrætsøvelser til syge (såsom at gå og træde på cykel).

  • Operation, er den sidste udvej til at overvinde PPOP. Denne handling udføres ofte på mennesker med emfysem, herunder: bullektomi og lungevolumenreduktionskirurgi (LVRS). Lungetransplantation kan være en mulighed for personer med høj sværhedsgrad KOL.

Ud over ovennævnte behandling anbefales personer med KOL at foretage livsstilsændringer for at hjælpe genopretningsprocessen. Disse omfatter rygestop, undgå irriterende stoffer, holde op med at ryge, installere en luftfugter ( vandbefugter ), opretholde en sund kost, dyrke motion regelmæssigt og tjekke med lægen regelmæssigt for at hjælpe med helbredsproblemer.

Læs også: 4 sikre øvelser for personer med kronisk obstruktiv lunge

Selvom der ikke er nogen kur, kan KOL behandles for at reducere risikoen for mere alvorlige komplikationer. Hvis du har vejrtrækningsproblemer, så tøv ikke med at tale med din læge. Uden at skulle stå i kø, kan du straks bestille tid hos en læge på det valgte hospital her. Du kan Hent Ansøgning for at gøre det nemmere at stille spørgsmål med Spørg læge-funktionen.