Allerede i overgangsalderen, kan kvinder blive gravide?

, Jakarta – Hos kvinder, der nærmer sig alderdommen, kan deres reproduktionssystem ikke fungere optimalt, som da de var unge. Kvinders æggestokke er ikke i stand til at frigive æg regelmæssigt hver måned.

Det er derfor kvinder ikke længere har menstruation, denne fase er kendt som overgangsalderen. Overgangsalderen markerer afslutningen på den reproduktive alder. Når du kommer i overgangsalderen, spekulerer du måske på, om du stadig kan blive gravid? Her er forklaringen.

Læs Jogså: Det viser sig, at intime forhold under overgangsalderen stadig er sjove

Kan kvinder blive gravide efter overgangsalderen?

I den reproduktive alder har en kvindes krop en tilstrækkelig forsyning af æg og er bestemt sund til befrugtning. Lanceret fra Healthline kræver denne sunde ægproduktionsproces hjælp fra forskellige hormoner såsom progesteron, østrogen, luteiniserende hormon (LH), og follikelhormon (FSH). Denne ægproduktion omtales som ægløsningsperioden, så når ægget er vellykket befrugtet af en mandlig sædcelle, vil graviditet forekomme, og menstruation vil ikke forekomme.

Men kvinder, der er på vej ind i overgangsalderen, stopper ikke straks med at producere æg. Når man går ind i overgangsalderen, falder niveauet af hormonerne østrogen og progesteron langsomt over en periode på 1 til 2 år. Denne periode, kaldet perimenopause, er karakteriseret ved uregelmæssige menstruationscyklusser. Fertiliteten falder, fordi ægløsning er svær at finde, men menstruationen opstår stadig, hvis hormonerne er i optimale mængder. De fleste kvinder oplever overgangsalderen i en alder af 50 år eller ældre.

I løbet af denne tid forbliver dine LH- og FSH-niveauer høje, men dine østrogen- og progesteronniveauer forbliver lave. Denne hormonelle ubalance forhindrer æggestokkene i at frigive æg. Som et resultat stopper menstruationen helt og kan ikke længere blive gravid.

Så nogle kvinder, der ikke fuldt ud har oplevet overgangsalderen, eller er i overgangsalderen, som er karakteriseret ved uregelmæssig menstruation, kan faktisk stadig opleve graviditet. Perimenopause varer i flere år, indtil overgangsalderen kommer.

Læs også: Risiko for ældre graviditet (over 40 år)

Er der en måde at forhindre graviditet under perimenopause?

Den mest hensigtsmæssige måde at forebygge graviditet på er at fortsætte med at bruge prævention i et år eller mere efter den sidste menstruation efter det fyldte 50. år.

Mange kvinder forstår det ikke og holder op med at bruge prævention, når de finder ud af, at deres kroppe begynder at opleve overgangsalderen. Hvis du planlægger at bruge prævention, kan du spørge lægen om præventionstyper og hvad der kan passe til dig.

Derudover skal graviditet i en ung alder forebygges. Ifølge Mayo Clinic steg mødredødeligheden støt fra 9 pr. 100.000 i alderen 25-29 til 66 pr. 100.000 efter 40 års alderen.

Dette viser, at risikoen for mødredød stiger markant med stigende alder under graviditet og fødsel. De risici, der opstår, når en kvinde bliver gravid i en høj alder er:

      • for tidlig fødsel;

      • lav fødselsvægt baby;

      • Barnet blev født, men hans tilstand var livløs;

      • Kromosomale abnormiteter hos spædbørn;

      • Arbejdskomplikationer;

      • Kejsersnit;

      • Højt blodtryk hos moderen fører til alvorlige tilstande såsom præeklampsi og for tidlig fødsel;

      • Svangerskabsdiabetes, som øger risikoen for diabetes.

Læs også: Her er 10 fertilitetsfaktorer hos kvinder

På trods af de mange risici, der lurer, har kvinder, der er gravide i en høj alder, stadig mulighed for at få en sund graviditet indtil fødslen. Sørg for at tjekke din graviditet hver måned og følg en sund livsstil under graviditeten.

Reference:
Healthline. Tilgået 2019. Kan du blive gravid efter overgangsalderen?.
Mayo Clinic. Tilgået 2019. Graviditet efter 35: Sunde mødre, sunde babyer.