Onkologisk specialist behandler enhver sygdom?

, Jakarta - Vil du vide, hvor mange mennesker globalt er døde af kræft? Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) døde omkring 9,6 millioner mennesker af kræft i 2018. Globalt er omkring 1 ud af 6 dødsfald forårsaget af kræft. Wow, det er ret alvorligt, ikke?

Omkring en tredjedel af kræftdødsfaldene er forårsaget af de fem risikoadfærd og den forkerte kost. Startende fra et højt kropsmasseindeks, lavt frugt- og grøntindtag, mangel på fysisk aktivitet, tobaksforbrug og alkoholforbrug.

I den medicinske verden er denne ondartede sygdom inkluderet i en gren af ​​lægevidenskaben kaldet onkologi. Læger, der har specialiseret sig i dette område, kaldes onkologer. Generelt er onkologi et område inden for medicin, der er specialiseret i behandling og forebyggelse af kræft.

Kom nu, se en forklaring af onkologi- og onkologiske specialister.

Læs også: Genkend de tidlige symptomer på lungekræft

Tre hovedområder

Ifølge den indonesiske onkologiforening (POI) udfører onkologispecialister aktivt diagnostiske og behandlingstjenester for kræftpatienter.

Eksempler omfatter kirurgisk onkologi, ØNH, fordøjelseskirurgi, medicinsk onkologi, stråleterapi, klinisk patologi, anatomisk patologi og andre relaterede specialister.

Nå, klinisk er onkologiområdet opdelt i tre hovedområder, nemlig:

  • Kirurgisk onkologi. Dette felt fokuserer på kirurgisk behandling af kræft. Eksempler såsom fjernelse af tumorvæv eller biopsi.
  • Stråling onkologi. Onkologiske specialister inden for dette område fokuserer på behandling af kræft med strålebehandling eller strålebehandlingsmetoder.
  • Hæmatologisk onkologi. Dette felt fokuserer på behandling af blodkræft såsom leukæmi, myelom eller lymfom.

Som forklaret ovenfor er onkologiske specialister specialiseret i behandling af kræft. Nogle kræftformer, der generelt behandles af onkologer, er:

  • Tyktarmskræft.
  • Nasopharyngeal cancer.
  • Lungekræft.
  • Brystkræft .
  • Livmoderhalskræft.
  • Livmoderhalskræft.
  • Melanom
  • Leukæmi.

Læs også: Dette er 5 ting, du skal gøre efter at have fået konstateret brystkræft

Ikke kun at behandle

Så hvad er en onkologs rolle? Ud over at yde behandling står onkologiske specialister også for mange ting. Starte med at give anbefalinger til den medicinske behandling, som patienterne behøver, evaluere resultaterne af behandlingen og behandle patientens tilstand efter behandlingen.

Kræftspecialister fokuserer altså ikke kun på at behandle patienter. Her hjælper lægerne også med at lindre de symptomer på kræft, som patienterne oplever.

Der er forskellige måder, man kan gøre, hvoraf den ene er at give smertestillende medicin. Derudover giver lægerne også medicin, der lindrer bivirkningerne ved kræftbehandling. For eksempel at give medicin til at lindre kvalme på grund af bivirkninger af kemoterapi.

Læs også: Ikke kun livmoderhalskræft, brystkræft har brug for kamp for at helbrede

I nogle tilfælde, hvis en kræftpatient kræver særlig behandling, vil en onkolog arbejde tæt sammen med læger fra andre områder for at hjælpe i behandlingsprocessen.

Ud over ovenstående er læger, der er eksperter på dette område, også med til at forebygge tilbagefald af kræft. Patienter bliver derfor fortsat anbefalet til regelmæssig kontrol for at forudse kræfttilbagefald. Ingen grund til at forlade huset, du kan kontakte en sagkyndig læge via applikationen når som helst og hvor som helst. Praktisk, ikke?



Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Hvad er en onkolog?
NHS - Storbritannien. Tilgået 2020. Medicinsk onkologi.
National Institutes of Health - National Cancer Institute. onkologi.
Cancer.Net. Tilgået 2020. Typer af onkologer.
WHO. Tilgået i 2020. Kræft - nøglefakta
Indonesisk Onkologiforening. Tilgået i 2020. Knowing Cancer Deeper