Lær parosmi at kende, lugtforstyrrelser efter at være kommet sig over COVID-19

, Jakarta – Anosmi eller tab af evnen til at lugte er kendt for at være et af symptomerne på COVID-19. Men efter at være kommet sig over sygdommen, kan den anosmi, som den syge oprindeligt oplevede, nogle gange blive til parosmi.

Siden COVID-19-pandemien begyndte, har så mange som 80 procent af de patienter, der er inficeret med virussen, oplevet anosmi. De fleste patienter kan få deres lugtesans tilbage inden for en uge eller to. Men en lille procentdel, omkring 10-20 procent af dem oplever føleforstyrrelser, mister lugtesansen i længere tid, eller når de kommer sig, oplever de, at lugten af ​​deres yndlingsmad pludselig ændrer sig.

Pommes frites kan lugte som råddent kød, den engang så behagelige duft af kaffe bliver pludselig til lugten af ​​brændende gummidæk, og chokolade kan afgive en ubehagelig kemisk lugt. Denne tilstand er kendt som parosmi. Så hvad er parosmi præcist, og hvorfor opstår disse lugtforstyrrelser? Her er anmeldelsen.

Læs også: Kan pludselig ikke lugte, nye symptomer på Corona Virus?

Lær om Parosmia

Parosmi er en lugtesygdom, hvor du kan opleve et tab af duftintensitet, hvilket betyder, at du ikke kan opdage alle dufte omkring dig. Nogle gange får parosmi ting, du ser hver dag, til at virke som om de har en stærk, ubehagelig lugt.

Parosmi forveksles nogle gange med en anden tilstand kaldet fantosmi, som får dig til at opdage en duft i fravær af en duft, eller en 'spøgelsesduft'. Parosmi er dog anderledes, fordi den ramte registrerer den lugt, der er til stede, men på den forkerte eller unormale måde. For eksempel kan lugten af ​​friskbagt brød være skarp og dårlig for en person med parosmi.

Parosmi opstår som et resultat af et virvar af signaler mellem de olfaktoriske sensoriske neuroner, nervecellerne i næsehulen, som registrerer lugte, og den del af hjernen, hvor lugte afkodes og fortolkes. Denne lugtforstyrrelse forekommer normalt hos patienter, der er inficeret med vira eller bakterier, der direkte angriber og beskadiger neuroner, herunder influenza. Men med coronavirus har forskere stadig brug for at studere flere tilfælde.

Læs også: Coronas indflydelse på hjernen og nervesystemet

Hvad er former for parosmi?

Parosmi føles normalt først efter en person er kommet sig efter en infektion. Formen for parosmi forårsaget af lugtforstyrrelser kan variere fra sag til sag.

Hvis du har parosmi, vil du mærke en vedvarende dårlig lugt, især når der er mad. Du kan også have problemer med at genkende eller være opmærksom på nogle lugte i dit miljø på grund af skader på dine olfaktoriske neuroner.

Den duft, som du plejede at finde behagelig, kan nu blive meget stærk og uudholdelig. Parosmi kan også få dig til at miste appetitten, da forsøg på at spise mad, der lugter dårligt, kan få dig til at føle kvalme eller kaste op, mens du spiser.

Kan parosmi helbredes?

I nogle tilfælde kan parosmi helbredes. Behandling for parosmi varierer afhængigt af årsagen. Hvis parosmi er forårsaget af miljøfaktorer, medicin, kræftbehandling eller rygning, kan din lugtesans vende tilbage til normal, når udløseren er stoppet.

Hvis parosmien er forårsaget af en genstand, der blokerer næsen, såsom en polyp eller tumor, skal den fjernes kirurgisk, for at lugteforstyrrelsen kan løses.

I mellemtiden skal parosmi, der opstår på grund af COVID-19-infektion og dens behandling, stadig undersøges nærmere. Men ifølge Danielle Reed, associeret direktør for Monell Chemical Senses Center, et nonprofit forskningsinstitut i Philadelphia, og andre eksperter, er der måder at reducere de negative virkninger af lugtforvrængning og hjælpe med at genoprette processen.

Ifølge Justin Turner, medicinsk direktør ved Vanderbilt University Medical Center, kan de lugteøvelser, der anbefales til folk, der har mistet deres lugtesans, også gavne dem med parosmi.

Teoretisk set kunne det hjælpe hjernen med at lave de rigtige forbindelser igen. Olfaktorisk praksis involverer normalt at lugte en anden lugt, såsom en æterisk olie, mindst to gange om dagen i 10-15 sekunder ad gangen i flere uger. Almindelige dufte, der bruges til træning, omfatter rose, citron, nelliker og eukalyptus.

Læs også: Oplev anosmi, kan det helbredes?

Det er en forklaring på parosmi, en lugtforstyrrelse, som COVID-19-patienter kan opleve efter at være kommet sig. Hvis du oplever parosmi, skal du straks konsultere en læge. Du kan direkte bestille tid hos en læge gennem ansøgningen . Kom nu, Hent applikationen lige nu.

Reference:
Wall Street Journal. Tilgået 2020. Beskadiget lugtesans hos Covid-patienter har et fingerpeg om, hvordan bedring kan fungere
Washington Post. Tilgået 2020. Når kaffe lugter som benzin: Covid stjæler ikke bare sanser – det kan være at de fordrejer dem.
Healthline. Tilgået 2020. Parosmia.