Ren mælk gør sår forværrende, er det sandt?

Jakarta - Udover den lækre smag er ren mælk også sundt. Mange tror dog, at mælk forværrer mavesår, også sødmælk. Bemærk venligst, at sår er en samling af ubehagelige symptomer i maven som følge af fordøjelsesbesvær.

Mennesker med mavesår skal være mere omhyggelige med at vælge den type mad og drikke, der indtages for at forhindre, at symptomerne vender tilbage. Så er det rigtigt, at indtagelse af sødmælk kan gøre sår værre? Kom nu, se diskussionen nedenfor!

Læs også: Her er reglerne for sund faste for mennesker med gastritis

Der er mulighed for, at mælken forværrer mavesår

Sødmælk indeholder mange vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for, herunder kalorier, calcium, protein og fedt. Når de oplever en gentagelse, føler mennesker med sår forskellige symptomer såsom mavesmerter, kvalme og oppustethed.

I maven tjener den producerede syre til at behandle indkommende mad og bekæmpe bakterier. Mennesker, der lider af mavesår, har for meget syre i maven. Som følge heraf vil symptomer på halsbrand opstå.

Så om indtagelse af sødmælk kan forværre sår? Kunne være ja. Fordi proteiner som dem, der findes i mælk, kan stimulere produktionen af ​​hormonet gastrin. Disse hormoner kan øge produktionen af ​​mavesyre, som kan udløse ulcussymptomer.

Men på den anden side øger gastrin lukkemuskelbevægelsen og fremskynder mavetømningen. Dette kan forhindre mavesyre i at bakke op i spiserøret. Så det vides faktisk ikke med sikkerhed, om proteinet i mælk forværrer sår eller faktisk lindrer det, hvis det er relateret til protein.

Læs også: 5 sunde drikkemuligheder for at reducere mavesyresymptomer

Alligevel er næringsindholdet i mælk ikke kun protein. Men der er også fedt, som mennesker med mavesår skal være på vagt over for. I et glas mælk, eller omkring 250 milliliter, indeholdt 8 gram fedt. Selvom det er nødvendigt af kroppen, skal mennesker med mavesår være mere forsigtige med at indtage fedt.

Fedt kan slappe af esophageal sphincter og udløse en stigning i mavesyre. Derudover tager fedt også længere tid at fordøje. Det betyder, at mavetømningstiden kan være langsommere, end den burde være, hvis du indtager fed mælk. Dette kan få sårsymptomer til at gentage sig.

Mælk der er velegnet til mavesår

Selvom det kan gøre symptomerne værre, betyder det ikke, at folk med mavesår slet ikke kan spise mælk. Så længe du vælger den rigtige mælketype, vil ulcussymptomer ikke gentage sig.

Følgende mælketyper er velegnede til personer med mavesår:

1.Lavfedtmælk

Der sælges mange typer mejeriprodukter på markedet. Til personer med mavesår bør du vælge letmælk eller fedtfri (skummetmælk).

Læs også: Den lille har et sår, her er hvad forældre kan gøre

2. Mandelmælk

En anden type mælk, der også er velegnet til personer med mavesår, er mandelmælk. Det skyldes, at mandelmælk har et pH-niveau på 8,4, eller ret basisk i forhold til komælk, der har en pH-værdi på 6,8. Den basiske natur kan neutralisere mavesyre.

3.Sojamælk

Selvom fedtindholdet er lavt, er sojamælk ikke ringere end komælk med hensyn til protein. Derfor kan sojamælk være det rigtige valg for mennesker med mavesår.

Det er en lille forklaring på årsagen til, at mælk forværrer mavesår, og hvilken type mælk, der er egnet til mennesker med mavesår. Selvom letmælk eller anden alternativ mælk kan være en mulighed, anbefaler vi at bruge applikationen, hvis maven stadig føles utilpas efter indtagelse af mælk at bestille tid hos en læge på hospitalet.

Reference:
BBC. Tilgået 2021. Afgør mælk en urolig mave?
Meget godt helbred. Fået adgang i 2021. Er mælk godt mod et sår?
Johns Hopkins medicin. Tilgået 2021. GERD-diæt: Fødevarer, der hjælper med sure opstød (halsbrand).
Sundhedsfremmende perspektiver. Tilgået 2021. Total diæt, individuelle måltider og deres sammenhæng med gastroøsofageal reflukssygdom.