Er bihulebetændelse virkelig smitsom, myte eller fakta?

Jakarta - Bihulebetændelse gør det ofte svært for syge at trække vejret. Årsagen er enkel, denne sygdom forårsager en tilstoppet næse ledsaget af en grønlig-gul udledning. Så hvad forårsager denne nasale sygdom?

Synderen bag bihulebetændelse er en virusinfektion eller allergi, der kan forårsage hævelse af næsevæggene. Netop væggene i kindben og pande, hvis funktion er at regulere luftens temperatur og fugtighed, inden den kommer ned i lungerne. Nå, dette hulrum er også almindeligt kendt som sinushulen.

Hvad med symptomerne? Man kan sige, at symptomerne er "elleve-tolv" aka næsten ligner influenza. Denne sygdom kan forårsage tilstoppet næse, hovedpine, feber og tab af lugtesans. Men de faktiske symptomer på bihulebetændelse er ikke begrænset til det.

Nå, spørgsmålet er, er det sandt, at bihulebetændelse kan være smitsom som influenza? Her er diskussionen!

Læs også: Skal bihulebetændelse altid opereres

Kan det virkelig være smitsomt?

Faktisk, i nogle tilfælde af bihulebetændelse, kan denne sygdom faktisk overføres fra en patient til en sund person. Dette afhænger dog virkelig af årsagen til bihulebetændelsen. Bihulebetændelse i sig selv er opdelt i to, nemlig bakterier og vira.

Når bihulerne bliver blokerede og fyldt med slim, opstår der forkølelses- eller influenzasymptomer. Tja, bakterierne derinde kan vokse og forårsage en infektion i bihulerne. I de fleste tilfælde er de bakterier, der forårsager bihulebetændelse: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenza, og Moraxella catarrhalis.

Ud over bakterier kan bihulebetændelse også være forårsaget af en virusinfektion. Nå, bihulebetændelse er forårsaget af en virus, der kan flytte eller sprede sig til andre mennesker. Det, der skal understreges, selvom virussen kan sprede sig, men det betyder ikke, at en person også bliver direkte inficeret med bihulebetændelse.

Årsagen er klar, det eneste der bevæger sig er virussen. I mellemtiden vil hver person ikke nødvendigvis opleve en infektion (årsagen til bihulebetændelse), fordi det virkelig afhænger af tilstanden af ​​kroppens immunsystem.

Denne bevægende virus vil normalt få en person til at opleve forkølelses- eller influenzasymptomer. Hvis immunsystemet er i en mandlig tilstand, så kan symptomerne forsvinde og heles. Men hvis immunsystemet er faldende, kan denne tilstand udvikle sig til bihulebetændelse.

Læs også: Bihulebetændelse gør hovedet svimmel? Overvind på denne måde

Symptomer efter type

Faktisk handler symptomerne på bihulebetændelse ikke kun om tilstoppet næse, tab af lugtesans eller smerter i ansigtet. Denne sygdom kan også gøre hovedet svimmel, så det kan forstyrre aktiviteter, du ved. Nå, her er en forklaring på typerne og symptomerne på bihulebetændelse.

1. Akut bihulebetændelse

Bihulebetændelse denne varer normalt i 4-12 uger. Denne sygdom er normalt forårsaget af almindelig forkølelse, som kommer fra en virusinfektion. Der er dog tidspunkter, hvor allergier og bakterie- og svampeinfektioner også kan udløse akut bihulebetændelse.

Når en person har akut bihulebetændelse, vil hulrummene omkring deres næse (bihuler) blive betændt og derefter svulme op. Dette kan forstyrre væsken i næsen, og slim vil blive produceret mere end normalt. Nå, det er det, der vil gøre det svært for den syge at trække vejret. Hvad så med symptomerne på akut bihulebetændelse?

  • Hoste.

  • Tilstoppet næse.

  • Lugtesansen forværres.

  • Næseslim (snot) er grøn eller gul.

  • Ansigtet føler smerte eller tryk.

Ud over ovenstående kan akut bihulebetændelse nogle gange gøre patienter trætte, dårlig ånde og tandpine.

Læs også: 8 måder at behandle bihulebetændelse derhjemme

2. Kronisk bihulebetændelse

Kronisk bihulebetændelse kan normalt vare mere end 12 uger, eller du har haft denne sygdom mange gange. Denne tilstand er normalt forårsaget af infektion, næsepolypper eller knogleabnormiteter i næsehulen.

Ligesom ved akut bihulebetændelse kan vi også opleve besvær med at trække vejret gennem næsen og opleve smerter i ansigt og hoved. Her er andre symptomer på kronisk bihulebetændelse:

  • Begyndelsen af ​​smerte, følsomhed eller hævelse omkring øjne, kinder, næse eller pande.

  • Tilstedeværelsen af ​​tykt, misfarvet udflåd fra næsen eller tilstedeværelsen af ​​væske, der strømmer fra bagsiden af ​​halsen.

  • Nedsat lugte- og smagssans (hos voksne) eller hoste (hos børn).

  • Tilstopning af næsen for at gøre det svært at trække vejret.

Ud over de fire generelle symptomer ovenfor, kan kronisk bihulebetændelse også forårsage andre symptomer, såsom smerter i ører, overkæbe og tænder, hoste, der bliver værre om natten, og ondt i halsen. I nogle tilfælde kan det også give kvalme og dårlig ånde.

Vil du vide mere om problemet ovenfor? Eller har andre helbredsproblemer? Hvorfor kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald, kan du chatte med ekspertlæger når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom nu, download applikationen nu også i App butik og Google Play!

Reference:
US National Library of Medicine National Institutes of Health - MedlinePlus. Tilgået 2020. Bihulebetændelse.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Sygdomme og tilstande. Akut bihulebetændelse. Johns Hopkins medicin. Tilgået 2020. Bihulebetændelse.
WebMD. Hentet i 2020. Er sinusinfektioner smitsomme?