Kend røntgenproceduren i radiologi

Jakarta – Røntgen er en lægeundersøgelse, der bruger elektromagnetisk bølgestråling til at få et billede af kroppens indre. Billeder af faste genstande (såsom knogler eller jern) vises som hvide områder, luft i lungerne ser sort ud, og billeder af fedt eller muskler vises i gråt.

I nogle typer røntgenstråler bruges et kontrastfarvestof, der drikkes eller injiceres for at producere et mere detaljeret billede.

Læs også: Lær røntgen, røntgenundersøgelser til sygdomsdiagnostik at kende

Medicinske indikationer, der kræver røntgenstråler

Røntgenstråler udføres for at opdage knogle- og ledabnormiteter (såsom frakturer og osteoporose), infektioner, fordøjelsesforstyrrelser, hjertehævelse og brysttumorer. Derudover kan røntgenbilleder udføres for at observere sygdommens fremskridt, for at kende behandlingens fremskridt og for at vejlede implementeringen af ​​visse procedurer (såsom installation af en ring på hjertet).

Selvom risikoen for bivirkninger er lille, anbefales røntgenstråler ikke til gravide (bortset fra akutte foranstaltninger). Risikoen ved røntgenstråler under graviditeten er, at den producerede stråling kan forårsage forstyrrelse af organdannelsen hos fosteret. Derfor er det bedre at tale med din læge først, før du tager et røntgenbillede, for at finde ud af, hvilke bivirkninger det kan give.

Læs også: Kan almindelige mennesker læse røntgenbilleder af thorax?

Røntgenprocedure

1. Før røntgen

Der er ingen særlig forberedelse til at gennemgå røntgenbilleder. Hvis du bruger et kontrastmiddel, rådes du til at faste eller stoppe med at tage stoffer. Derudover bliver du også bedt om at fjerne alle metalsmykker eller tilbehør, fordi de kan blokere det viste billede.

Det er bedre at bruge tøj, der er behageligt og nemt at åbne under undersøgelsen, eller brug specielt tøj fra hospitalet.

2. Røntgenprocedure

Når du foretager et røntgenbillede, bliver du bedt om at lægge dig ned eller rejse dig, herunder følge lægens anvisninger om at lave en bestemt stilling for at gøre det nemmere at tage billeder. Hold vejret og bevæg dig ikke under undersøgelsen, så billedet ikke bliver sløret, medmindre du bliver bedt om at skifte stilling.

Under undersøgelsen vil du ikke mærke noget, bortset fra dem med brud, som føler smerter ved bevægelse af deres kropsstillinger. Røntgenbilleder varer kun i et par minutter, bortset fra visse procedurer (såsom at bruge et kontrastmiddel), som kan tage op til 1 time.

3. Efter røntgen

Du kan tage hjem og vende tilbage til dine aktiviteter efter undersøgelsen er gennemført. Når du bruger et kontrastmiddel, bør du drikke vand for at hjælpe med at fjerne kontraststoffet fra kroppen. Resultaterne af undersøgelsen studeres af røntgenlægen, men billederne gives umiddelbart efter udskrivning. Hastighed for resultater varierer, men i en nødsituation er den normalt tilgængelig inden for få minutter.

Læs også: 4 ting du skal vide, før du laver en lungerøntgen

Det er røntgenproceduren, du skal vide. Ønsker du at lave en særlig undersøgelse, kan du bestille tid hos en læge på det valgte sygehus her. Eller du kan bruge funktionerne Lab Services hvad der er i appen . Du skal blot angive type og tidspunkt for undersøgelsen, og derefter vente på laboratoriepersonalet derhjemme. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!