Dette er grunden til, at skoldkopper er let smitsom

, Jakarta - Skoldkopper er en sygdom, der let overføres. Denne sygdom er forårsaget af varicella-zoster virus (VZV), som nemt kan spredes fra mennesker, der har skoldkopper, til andre mennesker, der aldrig har haft sygdommen eller ikke er blevet vaccineret.

Den virus, der forårsager skoldkopper, spreder sig let, især gennem tæt kontakt med en person, der har skoldkopper. Mennesker med skoldkopper overfører nemt denne virus, indtil der ikke kommer nye læsioner på deres hud i 24 timer.

Læs også: Kend 5 fakta om skoldkopper

Let spredt og oftere påvirket af børn

Lancering WebMD, denne sygdom er mere almindelig hos børn, men voksne kan også få det. Det kendetegnende symptom på skoldkopper er et kløende hududslæt med røde blærer. I løbet af et par dage opstår der vabler og begynder at lække, og det er der, virussen nemt spredes, selv gennem luften. En person kan få virussen ved at indånde partikler, der kommer fra skoldkoppeblærerne eller ved at røre ved noget, hvor partiklerne landede.

Derfor bør du undgå direkte kontakt med den syge. Virussen stopper med at sprede sig, når læsionerne bliver til skorper. Skoldkopper er mest smitsom fra 1 til 2 dage før udslættet viser sig, indtil alle blærerne er tørre og skorpe.

Skoldkopper har også milde symptomer, især hos børn. I alvorlige tilfælde kan disse blærer spredes mere bredt, såsom til næse, mund, øjne og kønsorganer. De fleste syge er op til to uger om at komme sig. Selvom nogen er blevet vaccineret, kan de desværre stadig give det videre til andre mennesker. Nogle mennesker, der har haft skoldkopper, vil dog få livslang immunitet.

Dem, der har en høj risiko for at få skoldkopper

Der er forhold, der gør det lettere for en person at få skoldkopper, nemlig:

  1. Har aldrig været inficeret med skoldkoppevirus før;
  2. Aldrig haft en vaccine;
  3. Arbejde i en skole eller børnepasningsfacilitet;
  4. Lev med børn.

Hurtigtspørg din læge direkte, hvis du oplever symptomer, der mistænkes for at være skoldkopper. Du kan direkte bestille tid hos en læge via at få den rigtige behandling relateret til symptomerne på skoldkopper, der opstår.

Læs også: Voksne, der får koppevaccine, hvor vigtigt er det?

Behandling af skoldkopper derhjemme

Skoldkopper varer normalt 5 til 10 dage, men hvis du har et kløende udslæt forårsaget af en virus, kan det vare meget længe. Heldigvis er der ting, du kan gøre derhjemme for at lindre symptomer, herunder:

1. Brug Acetaminophen (Tylenol) til at behandle smerter

Hvis du har høj feber eller smerter på grund af skoldkopper, kan du bruge Tylenol. Denne medicin er sikker for de fleste mennesker, herunder gravide kvinder og børn over 2 måneder. Undgå betændelseshæmmende smertestillende midler, som f.eks ibuprofen fordi det kan gøre dig mere syg. Giv ikke aspirin til børn under 16 år, da det kan forårsage en alvorlig komplikation kaldet Reyes syndrom.

2. Lad være med at ridse udslæt

At ridse et udslæt kan sætte dig i fare for en bakteriel hudinfektion. Ridser ar kan forårsage ardannelse. Prøv nogle tips til at lindre kløende hud, såsom at banke eller klappe det kløende område eller gnide kolde havregryn ind i huden, bære løstsiddende bomuldstøj for at lade huden ånde og påføre calaminlotion på det kløende område. Du kan tage antihistaminer for at lindre symptomerne. Varme og sved får dig også til at klø mere, så brug en kølig, våd vaskeklud på det kløende område for at lindre huden.

3. Hold dig hydreret

Drik rigeligt med væske for at hjælpe kroppen hurtigere af med virussen. Det kan også forhindre dehydrering. Vælg en sød drink eller sodavand, især hvis skoldkopper har angrebet mundområdet. Undgå også hård, krydret eller salt mad, der kan gøre din mund øm.

Nå, det er information om sundhed om skoldkopper, en sygdom, der let overføres.

Besøg snartnærmeste sygehus, hvis udslættet viser tegn på infektion, og patienten har svært ved at trække vejret. Denne tilstand kræver helt sikkert ordentlig medicinsk behandling. Pas altid godt på dit helbred. Hvis der er klager over sygdom, kan du spørge lægen direkte for at få den rette behandling.

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået i 2021. Skoldkopper (Varicella).
WebMD. Tilgået i 2021. Skoldkopper.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Skoldkopper.