Hvad er bedre, vegetabilsk eller animalsk fedt?

Jakarta - Både vegetabilsk og animalsk, fedt er et af de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Selvom sammensætningen er forskellig, har vegetabilsk og animalsk fedt de samme fordele, nemlig at hjælpe kroppens stofskifte, som opløsningsmiddel for forskellige vitaminer, såsom A, D, E og K. Derudover fungerer fedt også til at producere energi, hvis kulhydratreserverne i kroppen er opbrugt. Men hvad er bedre, vegetabilsk eller animalsk fedt?

Faktisk afhænger godt eller dårligt fedt af typen, ikke baseret på fedtets oprindelse. Generelt er den type fedt, der er godt for kroppen, indeholdt i mere plantebaserede fødekilder sammenlignet med animalske kilder. Det betyder dog ikke, at vegetabilsk fedt er bedre end animalsk fedt, og du bør kun spise vegetabilsk fedt. Fordi nogle plantefødekilder også indeholder fedtstoffer, der ikke er godt for kroppen, nemlig mættet fedt og transfedt.

Læs også: Middag før søvn viser sig, at der er fordele

Vælg Type og begræns indtag

Hvis du skal vælge, hvilket der er bedst mellem vegetabilsk fedt og animalsk fedt, kan svaret være svært. Det skyldes, at begge typer fedt indeholder gavnlige stoffer, som kroppen har brug for. Uanset om det er vegetabilsk eller animalsk, hvad du skal vælge som kilde til gode fedtstoffer er fødevarer, der indeholder umættede fedtstoffer og omega-3 fedtsyrer. Mens fødevarer med højt indhold af mættet fedt, skal du undgå, selvom de kommer fra vegetabilske fødevarer.

ifølge American Heart Associations ernæringsudvalgAnbefalingerne for at spise fødevarer, der indeholder fedt, er som følger:

  • Forbruget af fedt er omkring 25 til 35 procent af de samlede kalorier på en dag, som kan komme fra fisk, olivenolie, majsolie og nødder.
  • Begræns indtaget af mættet fedt, som er maksimalt 6 procent af de samlede kalorier på en dag. Hvis du på en dag skal indtage 2.000 kalorier, bør fødevarer med indhold af mættet fedt ikke indtages mere end 16 gram.
  • Begræns transfedtsyrer til kun 1 procent på én dag. Hvis dit daglige kaloriebehov er 2.000 kalorier, bør du ikke indtage mere end 2 gram transfedt.
  • Øg forbruget af enkeltumættede fedtstoffer, flerumættede fedtstoffer og omega-3 fedtsyrer.

Hvis du følger disse regler, virker det ret svært hva. Fordi du måske ikke er i stand til at detaljere og veje præcis, hvad procenten og mængden af ​​fedt i din mad præcis er. Spørg en ernæringsekspert om hjælp i appen kun, hvilket er nemt at kontakte når som helst og hvor som helst via chat. Din læge kan give dig en nem måde at tælle kalorier og tips om den rigtige kost, så du ikke spiser for meget fedt.

Læs også: Skyld ikke altid skylden på, det viser sig, at fedt er gavnligt for helbredet

At kende sammensætningen af ​​vegetabilsk og animalsk fedt

I begyndelsen blev det nævnt, at både vegetabilsk og animalsk fedt har de samme fordele for kroppen, kun sammensætningen er anderledes. Så hvad er sammensætningen af ​​de to typer fedt? Følgende vil blive forklaret en efter en:

1. Vegetabilsk fedt

Fødevarekilder til vegetabilsk fedt består af flere typer fedt, som er i form af olie. Nå, nogle olier produceret fra planter viser sig også at indeholde mættet fedt, du ved. Som palmeolie for eksempel. Hvis mættet fedt indtages for meget, vil effekten være den samme som indtagelse af mættede fedtkilder fra dyr, nemlig øget risiko for hjertesygdomme.

Ud over mættet fedt indeholder flere typer fødekilder til plantefedt også enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer. Eksempler er olivenolie, majsolie, mandelolie og solsikkefrøolie. De umættede fedtstoffer i disse vegetabilske fedtkilder er yderligere opdelt i enkelte og flere typer. Begge typer umættede fedtstoffer har fordele til at opretholde hjertesundheden og forhindre ophobning af fedt i blodkarrene ved at øge niveauet af gode fedtstoffer i kroppen.

2. Animalsk fedt

Ligesom vegetabilske fedtstoffer indeholder animalsk fedt også mættet fedt, som f.eks. oksekød, ged, kylling med skind, smør, ost og forskellige andre mejeriprodukter. Hvis det mættede fedt i fødevarer kilder til animalsk fedt indtages i overskud, niveauerne af lavdensitet lipoprotein (LDL) eller det, der er kendt som dårligt kolesterol, vil stige.

Læs også: Lad os altid være sunde, det er en god fedtsammensætning for kroppen

Forhøjede niveauer af dårligt kolesterol vil forårsage blokeringer i blodkarrene, som, hvis de ikke kontrolleres, kan øge risikoen for forskellige degenerative sygdomme, såsom slagtilfælde, type 2-diabetes og koronar hjertesygdom. Det er derfor American Heart Association anbefaler en sikker grænse for forbrug af mættet fedt på kun 6 procent af de samlede kalorier på en dag.

En anden sammensætning, der også findes i animalsk fedt, er transfedt. Selvom disse fedtstoffer kun er indeholdt i relativt små mængder, produceres transfedtstoffer faktisk ved forskellige madlavningsprocesser, såsom stegning eller opvarmning af margarine. Ligesom mættet fedt kan overdreven indtagelse af transfedt også øge det dårlige kolesterolniveau i kroppen.

Ud over disse to typer fedt indeholder animalsk fedt også omega-3 fedtsyrer. I modsætning til mættet fedt og transfedt er omega-3 fedtsyrer meget gavnlige for helbredet, nemlig at øge kognitive evner, opretholde et sundt nervesystem og sænke det dårlige kolesteroltal i blodet. Omega-3 fedtsyrer findes i tun, laks og helleflynder.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Diætfedt: Ved, hvilke typer du skal vælge.
Harvard Health Publishing. Hentet 2020. Sandheden om fedt: det gode, det dårlige og det derimellem.
Harvard School of Public Health, The Nutrition Source. Tilgået 2020. Fedt og kolesterol.
American Heart Association. Tilgået 2020. Diætfedt