Hvad er mere farligt, høje triglycerider og højt kolesteroltal?

, Jakarta – Vidste du, at det ikke kun er højt kolesteroltal, der er skadeligt for kroppens sundhed, faktisk kan triglycerider, der overstiger normale niveauer, også udløse forskellige sygdomme. Begge typer stoffer er dannet af fed mad, som du ofte indtager. Men hvad er forskellen mellem triglycerider og kolesterol? Og hvad er farligst? Se yderligere forklaring her.

Både kolesterol og triglycerider produceres begge af leveren, men det meste af det kommer fra fedtindholdet fra den mad, der indtages dagligt. Kolesterol dannes dog kun ud fra indholdet af mættet fedt. Derfor kan det øge din risiko for at udvikle forhøjet kolesterol, hvis du ofte spiser mad med højt indhold af mættet fedt, såsom oksekød med højt fedtindhold, indmad, vagtelæg og hjerner. Mens triglycerider, kan også dannes af forskellige fødevarer, der indeholder kalorier, for eksempel ris, kartofler og pasta.

Alle typer fedt fra mad, der kommer ind i kroppen, både mættet fedt og umættet fedt, vil blive nedbrudt og omdannet til fedtsyrer. Derefter vil disse fedtsyrer blive omdannet til kolesterol og triglycerider, når det er nødvendigt. Alt fedt indeholdt i kroppen, inklusive kolesterol og triglycerider, kaldes også totalt fedt.

Kolesterol og triglycerid funktion

Selvom det ofte betragtes som et stof, der ikke er godt for helbredet, har vores kroppe faktisk stadig brug for kolesterol og triglycerider. Kolesterol er nødvendigt af kroppen for at opbygge væv og celler, danne forskellige hormoner og spille en rolle i fordøjelsessystemet. Her er to typer kolesterol, der er nyttige for kroppen:

  • Godt kolesterol eller højdensitetslipoprotein (HDL). HDL's funktion er at transportere og transportere kolesterol i forskellige organer og bringe det tilbage til leveren. I leveren vil kolesterol blive ødelagt eller udskilt af kroppen gennem afføring.

  • Dårligt kolesterol eller lavdensitetslipoproteiner (LDL). Dens funktion er at transportere kolesterol fra leveren til forskellige organer. LDL bliver dårligt, når mængden er for høj i kroppen, fordi det kan få fedt til at samle sig i blodkarrene.

I mellemtiden har kroppen brug for triglycerider, som backup-energi, hvis hovedenergikilden, nemlig glukose i kroppen, er opbrugt.

Læs også: Lavt niveau af godt kolesterol i kroppen, er det farligt?

Farer ved forhøjet kolesterol og triglycerider

Kolesterol og triglycerider kan dog blive til forbindelser, der kan skade kroppen, hvis mængden er for stor. Højt kolesteroltal og triglycerider er begge farlige for kroppen, fordi de kan udløse forskellige sygdomme, især hjertesygdomme.

Højt kolesteroltal kan øge en persons risiko for indsnævring af arterierne på grund af opbygning af plak og hærdning af arteriernes vægge, kendt som åreforkalkning . Sammen med tiden, åreforkalkning kan udvikle sig til en mere alvorlig sygdom. Åreforkalkning der opstår i hjertets blodkar, kan for eksempel forårsage koronar hjertesygdom. I mellemtiden, hvis åreforkalkning opstår i hjernens blodkar, er der risiko for at forårsage et slagtilfælde.

Tilstanden kan også forårsage perifer arteriesygdom, hvis den opstår i andre blodkar, såsom ben, arme og mave. Udover hjerte- og blodkarproblemer kan højt kolesteroltal også udløse dannelsen af ​​galdekrystaller, der kan hærde til galdesten.

I mellemtiden menes høje triglycerider at udløse fortykkelse af væggene i blodkarrene og derved øge risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.

Læs også: Pas på! Højt kolesterol udløser forskellige sygdomme

Normale kolesterol- og triglyceridniveauer

Da der er mange sygdomsrisici, der kan opstå på grund af forhøjet kolesterol og triglycerider, rådes du til altid at være opmærksom på mængden af ​​kolesterol og triglycerider i blodet. Den normale grænse for triglycerider i kroppen er ikke mere end 150 milligram pr. deciliter. Mens den normale grænse for kolesterol er mindre end 200 milligram pr. deciliter.

Læs også: Reducer kolesterol med olivenolie

Nu kan du også tjekke kolesterol- og triglyceridniveauet i dit blod via appen , du ved. Metoden er meget praktisk, du vælger bare Service Lab , indeholdt i ansøgningen , angiv derefter dato og sted for undersøgelsen, så vil laboratoriepersonalet komme for at se dig på det aftalte tidspunkt. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.