Her er hvad du behøver at vide om Sphinx Cat

Jakarta - Siden den først dukkede op i 1960'erne som et resultat af en genetisk mutation, er katteelskere ifølge Cat Fanciers' Association blevet forelsket i den yndige, hårløse kat kendt som Sphinx-katten.

Denne kat er kendt for at have en legende personlighed og et yndigt udseende. Men glem ikke, de kræver også særlig opmærksomhed og hensyn. Selvom den ikke har pels som katte generelt, er Sphinx-katten en type kat, der har meget flere behov.

Så hvis du overvejer at anskaffe dig en Sphynx-kat, er her, hvad du behøver at vide.

Sphynx-katte er sociale katte

"Social" er måske ikke det rigtige ord til at beskrive en kats karakter, men for en Sphynx-kat er det en meget passende beskrivelse. Dr. Ariana Verrilli, en veterinær onkolog ved Upstate Veterinary Specialties i Latham, New York, har tre Sphinx-katte og siger, at de alle elsker opmærksomhed. Sphynx-katte er også generelt kendt for at være meget vokale. Hvis de vil have noget, vil de fortælle dig det.

Læs også: Kend 7 interessante fakta om bengalske katte

Sphynx-katte har brug for regelmæssig plejer

Sphynx-katte er hårløse, hvilket betyder, at der skal udvises særlig forsigtighed sammenlignet med pelsede katte. Hvad som helst?

Først skal du sørge for at bevare en sund hud ved at anvende den rigtige kost. Kirsten Kranz, grundlægger og administrerende direktør for Wisconsin-baserede Specialty Purebred Cat Rescue, siger, at pleje af Sphynx-huden starter med kosten.

Sphinx-katte har brug for foder af høj kvalitet, fordi foderet vil påvirke mængden af ​​olie, som deres hud producerer. Jo bedre kvalitet af foderet der gives, jo mindre olie bliver der. Uhensigtsmæssig fodring vil føre til en hurtigere opbygning af olie og føre til ikke kun hudproblemer, men også ørevoksproblemer og infektioner.

Fordi de er hårløse, har Sphinx-katte en tendens til at efterlade oliepletter i områder, de hyppigt forekommer. Deres hud er fedtet, og olien kan trænge ind i sofapuderne eller sengetøjet og efterlade pletter.

Læs også: Forskellige kattes yndlingsfoder, du har brug for at kende

Det andet er at holde Sphinx-katten ren. Selvom diæt kan hjælpe med at kontrollere din Sphynx-kats samlede olieproduktion, har de nogle gange brug for at bade for at slippe af med eventuel ophobning. Vælg en skånsom katteshampoo, der er sæbefri og lavet med naturlige ingredienser, såsom kokosolie.

Når du er færdig med at bade, skal du straks tørre din kat med et blødt varmt håndklæde for at forhindre revner i huden. Undgå at bade for ofte, da det vil udtørre huden. Glem ikke, Sphynx-katte er tilbøjelige til at få øreinfektioner, så ejere bør være flittige med at holde deres ører rene. Du bør også være opmærksom på poterne, da snavs kan samle sig mellem tæerne og forårsage infektion.

Sårbar over for helbredsproblemer

Som de fleste racekatte kan Sphynx-katte udvikle genetiske sundhedsproblemer. Denne katterace er tilbøjelig til hypertrofisk kardiomyopati, som er en tilstand, hvor hjertemusklen bliver unormalt tyk.

Ikke nok med det, Sphynx-katte er også tilbøjelige til tandproblemer. De har brug for regelmæssig tandrensning og skal nogle gange trække alle tænderne ud, hvilket selvfølgelig kan være meget dyrt.

Så sørg for at finde en dyrlæge med en stærk baggrund inden for katte, især racekatte. Den rigtige læge vil også stille den rigtige diagnose. For at gøre det nemmere kan du bruge applikationen Så hver gang din kat har et helbredsproblem, kan du straks spørge eksperterne.

Læs også: Lær 9 unikke kendetegn ved Himalaya-katte at kende

Har brug for beskyttelse mod koldt og varmt vejr

Et andet problem med hårløse Sphynx-katte er, at de lettere bliver kolde. Der er mange muligheder for at holde disse katte varme. Kattetøj lavet af bløde stoffer kan holde katte varme uden at irritere deres hud. Tøj absorberer dog olie fra kattens hud, så det skal vaskes så ofte, at det ikke bliver snavset.

Der findes også kattesenge, som kan holde katten varm, såsom opvarmede kattesenge eller overdækkede senge. Hvis huset er meget koldt, kan du varme sengen op med ting, såsom en mikroovns varmepude. Sørg også for at sørge for et behageligt tæppe. Det skal også bemærkes, at Sphynx-katte ikke bør tillades udenfor. Manglen på pels på disse katte vil gøre dem meget modtagelige for solskoldning.

Sphynx-katte er ikke allergivenlige

Hvis du vil beholde en Sphynx-kat, fordi du tror, ​​den er den eneste katterace, der ikke generer dig med allergier, bør du måske genoverveje.

Årsagen er, at mange mennesker adopterer denne kat, fordi de tror, ​​at denne kat er allergivenlig, mens den faktisk ikke er det. Manglen på pels gør ikke Sphinx-katten allergivenlig. Normalt er menneskelige allergier sekundære til kattehudsallergener. Faktisk er det muligt, at folk er mere allergiske over for hårløse katte end over for langhårede katte.

Reference:
PetMD. Hentet 2021. Hvad du behøver at vide, før du bringer en Sphynx-kat hjem.