Både søvnforstyrrelser, dette er forskelligt fra søvnløshed og parasomni

Jakarta - Søvnløshed og parasomni er to typer søvnforstyrrelser, der ofte betragtes som de samme. Faktisk er de to forskellige typer sygdom. Hvad er forskellen? Lær forskellen mellem søvnløshed og parasomni her.

Søvnløshed, en sygdom, der gør det svært at sove

Søvnløshed er en søvnforstyrrelse, der holder den ramte vågen til de tidlige morgentimer eller slet ikke sover. Når han vågner, føler den syge sig stadig træt, fordi hans søvn ikke er behagelig. Bemærk venligst, at søvnløshed er opdelt i to typer, nemlig den primære type og den sekundære type. Den primære type indikerer, at søvnløshed opstår uden at være forbundet med nogen medicinsk tilstand. Den sekundære type indikerer, at søvnløshed skyldes en bestemt medicinsk tilstand.

Søvnløshed er opdelt i to baseret på dens intensitet, nemlig akut og kronisk. Akut søvnløshed varer i en kort periode, fra en nat til flere uger, hvor symptomerne forsvinder.

Kronisk søvnløshed kan vare længere, omkring tre nætter om ugen, en måned eller forekomme hver nat. Årsager til søvnløshed omfatter stress, angst, dårlige søvnvaner, at spise for meget før sengetid, bivirkninger ved at tage medicin, indtage overskydende koffein og alkohol og lide af visse sygdomme (såsom fibromyalgi, gigt, GERD, diabetes).

Læs også: Lad det ikke være, søvnløshed kan forårsage disse 7 sygdomme

Mennesker med søvnløshed har svært ved at begynde at sove om natten, vågner ofte midt om natten, føler sig trætte efter at være vågnet, bliver let søvnige, trætte om dagen, humørsvingninger , vanskeligheder med at fokusere, hovedpine, til depression.

Du rådes til at søge læge, hvis søvnløshed varer mere end fire uger, ofte vågner op midt om natten forskrækket og stakåndet og oplever andre fysiske symptomer, der forstyrrer søvnen (f.eks. halsbrand , muskelsmerter).

Parasomni, ubehagelig søvnoplevelse

Parasomnier er en samling af ubehagelige symptomer, der opstår, når man går i seng, falder i søvn eller vågner op fra søvn. Denne lidelse kan være i form af bevægelser, adfærd, følelser, opfattelser, til unaturlige drømme. Alligevel forblev personer med parasomnier i søvn under hele hændelsen.

Læs også: Ikke at blive forstyrret af ånder, dette er årsagen til søvnforstyrrelser

Symptomer på parasomnier opstår ofte i søvnfasen eller mellem faserne af at falde i søvn og vågne op. I denne overgang er der brug for en stimulus, der er stærk nok til at vække en person fra søvnen, så folk med parasomni vil finde det svært at indse deres adfærd. Efter opvågning husker mennesker med parasomni sjældent drømme eller begivenheder, de har oplevet. Nogle gange har mennesker med parasomnier svært ved at falde i søvn om natten.

Parasomnier kan antage mange former. Disse omfatter søvn til gåture, forvirrende ophidselser (forvirring, når man vågner af søvn), mareridt, natrædsler , vilde, søvnlammelse , smerter på grund af erektion under søvn, arytmi, bruxisme, REM søvnadfærdsforstyrrelse , enuresis (vædning af sengen), og eksploderende hoved syndrom (har lyst til at høre høje lyde, mens du falder i søvn eller vågner).