Bemærk, dette er forskellen mellem et slag og et minislag

, Jakarta - Måske er nogle af os allerede bekendt med slagtilfælde, men hvad med minislag? Dette slagtilfælde er også kendt som et forbigående iskæmisk anfald (TIA). Både slagtilfælde og minislag angriber begge hjernen og er farlige.

Spørgsmålet er, hvad er forskellen mellem et slagtilfælde og et minislag eller TIA?

Læs også: Myte eller fakta, at have en TIA kan udløse et hjerteanfald

Slagtilfælde, afbrydelse af blodforsyningen til hjernen

Slagtilfælde er også kendt som den tavse morder, fordi denne sygdom er meget farlig og kan dræbe lydløst på grund af hjernelammelse. Hvis det ikke forårsager døden, kan slagtilfælde stadig have en indvirkning på personen med handicap. Forfærdeligt, ikke?

Slagtilfælde er en tilstand, hvor blodtilførslen til hjernen afbrydes eller reduceres på grund af en blokering (iskæmisk slagtilfælde) eller brud på et blodkar (hæmoragisk slagtilfælde). Begge disse tilstande kan forårsage død af hjerneceller. For uden indtagelse af ilt og næringsstoffer vil hjerneceller ikke kunne leve for at udføre deres funktioner. Hvad så med symptomerne? Følgende er almindelige symptomer, som syge ofte oplever.

  • Synet bliver sløret. Et slagtilfælde kan forårsage sløret syn, dobbeltsyn eller tab af syn på det ene øje.
  • Svimmelhed eller tab af balance. Et slagtilfælde kan forårsage problemer med at gå, svimmelhed eller kvalme.
  • Arme og ben bliver svage. Andre symptomer omfatter pludselig svaghed i arme og ben (eller begge). Nogle gange også følelsesløs, endda lammet.
  • Talebesvær eller forvirring. Et slagtilfælde kan forringe din evne til at udtrykke dig selv eller forstå ting. For eksempel. forvirret på udkig efter ord eller bruge de forkerte ord, når du taler.
  • Smerte. Smerter er faktisk ikke et typisk symptom på denne sygdom. Dog ifølge en undersøgelse omkring 62 procent af kvinderne oplever ikke-traditionelle slagtilfælde oftere end mænd. Et af de mest almindelige symptomer er smerte.

Hvad så med mini-slagtilfælde eller forbigående iskæmiske anfald?

Læs også: Kend førstehjælp til slagtilfælde Serangan

Minislagtilfælde ikke permanent

Ud over slagtilfælde, som helt sikkert gør alle nervøse, er der også et forbigående iskæmisk anfald (TIA), som man skal være opmærksom på. En TIA, også kendt som et mindre slagtilfælde eller minislagtilfælde, er en tilstand, hvor nerverne mangler ilt. Dette er forårsaget af nedsat blodgennemstrømning. Disse anfald varer generelt kortere end et slagtilfælde, varer fra et par minutter til flere timer, og den ramte vil komme sig inden for en dag.

Det mest almindelige symptom på TIA er svaghed i enhver del af kroppen med forvirring og svimmelhed. Normalt vil 70 procent af tilfældene af disse symptomer forsvinde inden for 10 minutter, og 90 procent vil forsvinde på mindre end 4 timer. De fleste af symptomerne på en TIA opstår pludseligt.

Læs også: Risikofaktorer for TIA (Forbigående iskæmisk Angreb)

Generelt er dette minislagtilfælde forårsaget af en lille blodprop, der sætter sig fast i et blodkar i hjernen. Disse klumper kan være luftbobler eller fedt. Nå, denne blokering vil senere blokere blodgennemstrømningen og udløse iltmangel i visse dele af hjernen. Denne tilstand forårsager forstyrrelse af hjernens funktion. Så hvad er forskellen mellem TIA og slagtilfælde?

Den blodprop, der forårsager det forbigående iskæmiske anfald, vil selvdestruere. Hjernen vil med andre ord vende tilbage til normal funktion, så den ikke forårsager permanent skade.

Vil du vide mere om problemet ovenfor? Eller har andre helbredsproblemer? Hvorfor kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald , kan du chatte med ekspertlæger når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Reference:
Healthline. Tilgået i 2020. Tegn og symptomer på Ministroke (TIA).
WebMD. Hentet i 2020. Hvad er en TIA?
NHS Choices UK. Tilgået i 2020. Slagtilfælde.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Sygdomme og tilstande. slagtilfælde.
Healthline. Tilgået 2020. Symptomer på slagtilfælde hos kvinder: Sådan identificerer du et slagtilfælde og søger hjælp.