Dette er væksten af ​​fosteret i livmoderen i første trimester

Jakarta - Overvågning af fostrets vækst i livmoderen er en særlig glæde for en mor. Du vil helt sikkert bruge de næste par måneder på at spekulere på, hvordan et foster vokser og udvikler sig.

Interessant nok er fostrets vækst i livmoderen noget, der kan forudsiges medicinsk. Så hvad sker der i løbet af graviditetens første trimester, og hvordan vokser fosteret? Få mere at vide i denne diskussion, ja!

Læs også: Graviditetsmyter i første trimester, der gør dig bekymret

Fostervækst i første trimester fra uge til uge

Det første trimester er et af de vigtigste stadier i graviditeten. På dette stadium oplever fosteret meget vækst. Startende fra forberedelse, befrugtning, implantation, til fysisk dannelse.

For at være klar er følgende vækst af fosteret i første trimester uge for uge:

Uge 1 og 2: Forberedelse

I den første og anden uge af graviditeten er du faktisk ikke gravid. Det er snarere i forberedelsesstadiet til graviditet. Befrugtning (mødet af sæd og æg) sker normalt to uger efter den sidste menstruation begynder.

For at beregne din forventede forfaldsdato, vil din læge beregne de næste 40 uger fra starten af ​​din sidste menstruation. Det betyder, at din menstruation tæller som en del af din graviditet, selvom du ikke er gravid på det tidspunkt.

Uge 3: Befrugtning

I den tredje uge forenes sæden og ægget i et af æggelederne og danner en encellet enhed kaldet en zygote. Hvis mere end et æg frigives og befrugtes, eller hvis det befrugtede æg deler sig i to, kan du have mere end én zygote.

Zygoten har normalt 46 kromosomer, 23 fra moderen og 23 fra faderen. Disse kromosomer hjælper med at bestemme barnets køn og fysiske egenskaber. Umiddelbart efter befrugtningen bevæger zygoten sig ned i æggelederen mod livmoderen. Samtidig vil den begynde at dele sig og danne en klynge af celler, der ligner små hindbær, kaldet en morula.

Uge 4: Implantation

De hurtigt delende kugler af celler (nu kendt som blastocyster) er begyndt at grave sig ind i livmoderslimhinden (endometrium). Denne proces kaldes implantation.

Inde i blastocysten vil den indre gruppe af celler blive til embryonet. Det ydre lag vil udgøre en del af moderkagen, som vil ernære fosteret under graviditeten.

Læs også: 5 tips til at tage sig af graviditeten i første trimester

Uge 5: Hormonniveauer stiger

I den femte uge af graviditeten stiger niveauet af hormonet humant choriongonadotropin (hCG), produceret af blastocysten, hurtigt. Dette signalerer æggestokkene til at stoppe med at frigive æg og producere mere østrogen og progesteron.

Forhøjede niveauer af dette hormon vil stoppe menstruationsperioden, som ofte er det første tegn på graviditet, og udløse væksten af ​​moderkagen. I denne uge består embryonet af tre lag, nemlig det øverste lag (ectoderm), som vil danne barnets yderste hudlag, det centrale og perifere nervesystem, øjnene og det indre øre.

Fosterets hjerte og primitive kredsløb vil dannes i det midterste lag af celler, mesodermen. Dette lag af celler tjener også som grundlaget for knogler, ledbånd, nyrer og det meste af fosterets reproduktionssystem. Det indre lag af celler (endoderm) er det sted, hvor fosterets lunger og tarme udvikler sig.

Uge 6: Neuralrørene lukker

I den sjette uge er fostervæksten ret hurtig. Neuralrøret langs fosterets ryg vil lukke, hjernen og rygmarven vil udvikle sig fra neuralrøret. Ikke nok med det, hjertet og andre organer begynder også at dannes, og hjertet begynder at slå.

De strukturer, der er nødvendige for dannelsen af ​​øjne og ører, udvikler sig. Der kommer små skud, som snart bliver til arme. Fosterets krop begynder at danne en C-formet krumning.

Uge 7: Fosterhovedet udvikler sig

Syv uger efter graviditeten er fosterets hjerne og ansigt under udvikling. Næseborene bliver synlige, og nethinden begynder at dannes. Forløberen for de nedre lemmer, der skulle blive til lemmerne, dukkede op, og de armknopper, der var vokset i sidste uge, var nu padleformede.

Uge 8: Fosternæse dannet

Otte uger efter graviditeten begynder fingrene at dannes. Overlæbe og næse er dannet. Trunk og nakke begynder at rette sig. Ved udgangen af ​​denne uge kan fosteret være omkring 11 til 14 millimeter langt fra hovedets krone til balderne.

Uge 9: Tæerne begynder at dukke op

Ved den niende uge vokser fosterarmene, og albuerne vises. Tæerne er synlige og øjenlågene dannes. Fosterets hoved er stort, men har stadig en rudimentær form. I slutningen af ​​denne uge er fosterets længde cirka 16 til 18 millimeter fra hovedets krone til balderne.

Læs også: 6 gode fødevarer at indtage i det tidlige trimester af graviditeten

Uge 10: Fosterets albuebøjning

I den 10. uge bliver fosterhovedet mere afrundet. Nu kan fosteret bøje albuen. Hans tæer og hænder er også blevet længere. Øjenlågene og det ydre øre fortsætter med at udvikle sig, og navlestrengen er tydeligt synlig.

Uge 11: Kønsorganer udvikler sig

I begyndelsen af ​​den 11. graviditetsuge er fosterhovedet stadig omkring halvdelen af ​​dets længde. Hans lig fulgte dog hurtigt efter. I denne uge begynder barnets ansigt at udvide sig, øjnene er vidt fra hinanden, øjenlågene er smeltet sammen, og ørerne er lave.

Skud til fremtidige fortænder vises, røde blodlegemer begynder at dannes i leveren. I slutningen af ​​denne uge vil fosterets ydre kønsorganer begynde at udvikle sig til penis eller klitoris og skamlæber.

Uge 12: Negle dannes

Den 12. uge er præget af starten på dannelsen af ​​fosternes negle. Fosterets ansigt er også begyndt at udvikle sig mere, og tarmene er dannet i maven. Fosteret kan være omkring 2 1/2 inches (61 millimeter) langt fra kronen af ​​hovedet til balderne og veje omkring 1/2 ounce (14 gram).

Det er stadierne af fostervækst i livmoderen i første trimester. Glem ikke at tjekke din graviditet regelmæssigt hos en gynækolog, okay? For at gøre det nemmere kan du bruge applikationen at bestille tid hos en gynækolog på det valgte hospital.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Fosterudvikling: 1. trimester.
Stanford børns sundhed. Tilgået i 2021. Første trimester.
Baby Center. Tilgået i 2021. Graviditet uge for uge.