Disse er symptomer på tyktarmsfunktionsforstyrrelser

, Jakarta - Kolonlidelser kaldes også colitis ulcerosa, som ikke er andet end en form for inflammatorisk tarmsygdom. Colitis ulcerosa opstår, når slimhinden i tyktarmen, endetarmen eller begge bliver betændt. Betændelsen resulterer i små sår kaldet sår i slimhinden i tyktarmen.

Tyktarmen er en del af fordøjelseskanalen. Efter at maden er nedbrudt i maven og absorberet i tyndtarmen, passerer den resterende ufordøjelige mad gennem tyktarmen. Tyktarmens funktion er at absorbere det resterende vand, salt og vitaminer fra maden og derefter omdanne det til afføring. Hvad sker der, hvis der er en tarmobstruktion, og hvad er symptomerne?

Symptomer på forstyrrelser i tyktarmen varierer

Sværhedsgraden af ​​symptomerne på colitis ulcerosa varierer fra person til person. Symptomer kan ændre sig over tid. En person diagnosticeret med colitis ulcerosa kan opleve perioder med milde symptomer eller slet ingen symptomer. Symptomerne kan dog komme tilbage og blive alvorlige, kaldes denne tilstand opblussen .

Læs også: 5 rigtige måder at stoppe diarré på

Følgende er almindelige symptomer på colitis ulcerosa eller tyktarmssygdomme, nemlig:

  1. Diarré, ofte ledsaget af blod eller pus.
  2. Mavesmerter og kramper.
  3. Rektale smerter.
  4. Rektal blødning, der lækker en lille mængde blod i afføringen.
  5. Manglende evne til at få afføring, selv når der trykkes på.
  6. Vægttab.
  7. Træthed.
  8. Feber.

De fleste mennesker med colitis ulcerosa har milde til moderate symptomer. Forløbet af colitis ulcerosa varierer fra person til person, nogle mennesker går i remission i lang tid. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, skal du straks bestille en tid med din læge for yderligere konsultation.

Kost og stress forårsager colitis ulcerosa

Den nøjagtige årsag til colitis ulcerosa er ikke kendt. Kost og stress menes dog at være en af ​​årsagerne. I det mindste kan kost og stress gøre colitis ulcerosa værre. Derudover kan skader på immunsystemet også forårsage denne tilstand.

Når immunsystemet forsøger at bekæmpe en invaderende virus eller bakterier, får den unormale immunrespons immunsystemet til også at angribe celler i fordøjelseskanalen. Arvelige faktorer synes også at spille en rolle ved colitis ulcerosa.

Læs også: Stress kan forårsage fedme, her er hvorfor

Der er flere typer af colitis ulcerosa at være opmærksom på, herunder:

  • Ulcerøs proktitis. Betændelse er begrænset til området tættest på anus (endetarmen), og rektal blødning kan være det eneste tegn på sygdommen.
  • Proctosigmoiditis. Betændelse involverer endetarmen og sigmoid colon, den nedre ende af tyktarmen. Tegn og symptomer omfatter blodig diarré, mavekramper og smerter og manglende evne til at få afføring på trods af trangen til det.
  • Venstresidig colitis. Betændelse strækker sig fra endetarmen opad gennem sigmoideum og nedadgående tyktarm. Tegn og symptomer omfatter blodig diarré, mavekramper og smerter i venstre side og en følelse af, at det haster med at gøre afføring.
  • Pancolitis. Denne type påvirker hele tyktarmen og forårsager anfald af blodig diarré, der kan være alvorlig, kramper og mavesmerter, træthed og betydeligt vægttab.

Læs også: 6 bedste fiberfødevarer til sundhed

Colitis ulcerosa er en uhelbredelig sygdom. Behandling bør dog stadig udføres for at lindre symptomer. Behandling af denne sygdom er også vigtig for at forhindre gentagelse af symptomer. Der er flere behandlingstrin, der kan tages, herunder:

  • Administration af lægemidler til at reducere inflammation.
  • Giver medicin til at undertrykke immunsystemets respons, der udløser betændelse.
  • Kirurgi, hvis den ramte ofte har alvorlige anfald, der ikke kan behandles med medicin.

Livsstilsændringer kan også forhindre gentagelse og forværring af symptomer. Det gør du ved at spise fedtfattig mad, øge væske- og fiberindtaget, tage kosttilskud, begrænse forbruget af mejeriprodukter og undgå alkohol og cigaretter. Du bør også håndtere stress godt og regelmæssigt træne eller slappe af. Yderligere spørgsmål vedrørende colon dysfunktion kan stilles til lægen gennem ansøgningen .

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Colitis ulcerosa.
Healthline. Fået adgang i 2021. Hvad er colitis ulcerosa?