Disse er 12 tegn på ovariecancer, som kvinder bør kende

"Indtil nu vides det ikke, hvad den præcise årsag til kræft i æggestokkene er. Derudover er symptomerne i de tidlige stadier nogle gange ikke synlige. Men når symptomerne er alvorlige, kan symptomerne være meget forstyrrende for aktiviteter. Derfor du skal vide, hvad symptomerne er og vide, hvor store de er. risikoen for kræft i æggestokkene kan ramme dig."

, Jakarta - Kræft i æggestokkene er en sygdom, som næsten alle kvinder bekymrer sig om. Denne tilstand opstår, når en ondartet tumor udvikler sig i æggestokkene, de organer, der producerer kvindelige hormoner.

Kræft i æggestokkene kan faktisk behandles korrekt, hvis det opdages tidligt i sin udvikling. Men desværre er denne kræftsygdom svær at opdage i de tidlige stadier af dens udseende, så den er sværere at behandle.

Læs også: Sådan opdager du kræft i æggestokkene

Dette er tegn på kræft i æggestokkene, som kvinder bør kende

Kræft i æggestokkene forårsager faktisk sjældent symptomer i begyndelsen af ​​dets udseende. Derfor kan æggestokkræft normalt først opdages, når den er kommet ind i et fremskredent stadium. Der er flere tegn oplevet af mennesker med kræft i æggestokkene, herunder:

  • Kvalme;
  • Maven føles oppustet;
  • Føler sig hurtigt mæt;
  • Oplever alvorlige mavesmerter;
  • Oplever forstoppelse;
  • Tilstedeværelsen af ​​hævelse i maven;
  • hyppig vandladning;
  • Oplever vægttab;
  • vaginal smerte under samleje;
  • Blødning fra skeden.
  • Oplever ændringer i menstruationscyklussen;
  • Har fordøjelsesbesvær.

Æggestokkene er placeret nær blæren og tarmene. Så når tumoren vokser, er symptomerne, der opstår, fordøjelsesproblemer relateret til, at tumoren trykker på de omgivende organer. Hvis symptomerne på fordøjelsesbesvær har varet i 3 uger, skal du straks søge læge.

Læs også: Her er 5 behandlingsmuligheder for kræft i æggestokkene

Årsager og risikofaktorer for ovariecancer

Det er endnu ikke klart, hvad der forårsager kræft i æggestokkene, selvom lægerne har identificeret faktorer, der kan øge risikoen for sygdommen. Generelt begynder kræft, når en celle udvikler fejl (mutationer) i dens DNA. Mutationer fortæller celler at vokse og formere sig hurtigt og derved skabe masser (tumorer) af unormale celler. Unormale celler fortsætter med at leve, mens raske celler er ved at dø. De kan invadere nærliggende væv og afskære den oprindelige tumor for at sprede sig til andre steder i kroppen (metastasere).

I mellemtiden er der flere faktorer, der kan øge risikoen for kræft i æggestokkene, herunder:

  • Ældre alder. Kræft i æggestokkene kan forekomme i alle aldre, men er mest almindelig hos kvinder i alderen 50 til 60 år.
  • Arvelig genmutation. En lille procentdel af kræft i æggestokkene er forårsaget af genmutationer, der er arvet fra forældre. Gener kendt for at øge risikoen for kræft i æggestokkene kaldes brystkræft gen 1 (BRCA1) og brystkræft gen 2 (BRCA2). Sådan hedder det, fordi dette gen også øger risikoen for brystkræft. Andre genmutationer, herunder dem, der er forbundet med Lynch syndrom, er kendt for at øge risikoen for kræft i æggestokkene.
  • Familie historie. Mennesker med to eller flere nære slægtninge med kræft i æggestokkene har en øget risiko for sygdommen.
  • Østrogenerstatningsterapi. Især hvis du er langtidsbruger og i store doser.
  • Alder, hvor menstruationen begynder og slutter. At starte menstruation i en tidlig alder eller begynde overgangsalderen i en fremskreden alder eller begge dele kan øge risikoen for kræft i æggestokkene.

Læs også: Sund kost for at forhindre kræft i æggestokkene

Hvordan man forebygger ovariecancer

Der er ingen sikker måde at forhindre kræft i æggestokkene. Der kan dog være måder at reducere risikoen på, herunder:

Overvej at tage p-piller

Spørg din læge, om p-piller kan være det rigtige for dig at tage. Kvinder, der bruger p-piller, kan have en reduceret risiko for kræft i æggestokkene. Men orale præventionsmidler har risici, så diskuter, om fordelene opvejer risiciene baseret på din tilstand. Skal du købe p-piller, kan du nu også få dem nemt hos .

Diskuter risikofaktorer med lægen

Hvis du har en familiehistorie med bryst- og æggestokkræft, skal du tale med din læge om dette. Din læge kan afgøre, hvad dette betyder for din kræftrisiko. I nogle tilfælde kan din læge henvise dig til en genetisk rådgiver, som kan hjælpe med at beslutte, om genetisk testning kan være det rigtige for dig. Hvis det viser sig, at du har en genmutation, der øger din risiko for kræft i æggestokkene, kan du overveje en operation for at fjerne dine æggestokke for at forebygge kræft.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Kræft i æggestokkene.
Forebyggelse. Tilgået 2021. 9 ovariecancersymptomer, som enhver kvinde bør kende.