Her er forskellene mellem hæmatom og blå mærker

, Jakarta - Blå mærker og hæmatomer er tilstande, der begge forårsager misfarvning af huden. Begge ligner hinanden, selvom det er to forskellige forhold. Hæmatom er en mere alvorlig tilstand og kan nogle gange være livstruende. Blå mærker kræver normalt ikke lægehjælp, hvorimod hæmatomer kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Måden, så du ikke går galt, når du håndterer det, så skal du vide om årsagerne og symptomerne på begge. Lancering fra Godt helbred, Følgende er forskellen mellem et blåt mærke og et hæmatom, nemlig:

Blå mærker

Blå mærker er forårsaget af traumer i kroppen, som derefter forårsager en sort eller blålig misfarvning af huden i det berørte område. Forskellen med hæmatom, misfarvning af huden på grund af blå mærker er mere tydelig. Blå mærker opstår, når små blodkar, kapillærer, muskelvæv og fibre under huden brister. Blå mærker er normalt forårsaget af direkte slag eller gentagne slag fra en stump genstand, der rammer en del af kroppen.

Læs også: Pludselig forslået hud, pas på disse 5 sygdomme

Milde blå mærker heler normalt meget hurtigt uden at påvirke dagligdagen. Alvorlige blå mærker forårsager dog dyb vævsskade og forårsager komplikationer, herunder infektioner, der kræver antibiotika og tager lang tid at hele. Men blå mærker forårsager sjældent skade på indre organer.

Hæmatom

Hæmatom er blod, der samler sig uden for blodkarrene. Hovedårsagen til et hæmatom er en skade på karvæggen, der skubber blod ud i det omgivende væv. Hæmatomer påvirker alle typer blodkar, inklusive arterier, kapillærer og vener. Traumer fra bilulykker, hovedskader, fald og skudsår er almindelige årsager til hæmatomer. Ud over traumer kan hæmatomer også udløses af visse medikamenter, aneurismer, virusinfektioner (skoldkopper, HIV eller hepatitis C) og frakturer.

I modsætning til blå mærker er hæmatomer karakteriseret ved en rødlig farve på huden, der kan forstørre. Hæmatomer har en tendens til at opstå dybt i kroppen, hvor skader ikke er synlige. Hæmatomet bliver så stort, at det kan forårsage lavt blodtryk og chok. Store hæmatomer kan fylde organer, forårsage organdysfunktion og kræve operation for at reparere skaden.

Læs også: Vær forsigtig, dette er en komplikation på grund af hæmatom

De farligste typer hæmatomer er epidurale, subdurale og intracerebrale, som påvirker hjernen og kraniet. Kraniet er et lukket område, alt hvad der ophobes i hjernen skal påvirke hjernens evne til at arbejde effektivt. Hjerneblødninger er svære at opdage uden ordentlig test og den nødvendige medicinske behandling. Symptomer på et potentielt hæmatom i kraniet kan omfatte svær hovedpine, svær døsighed, forvirring, svimmelhed, opkastning og døsighed.

Sløvhed, anfald og bevidstløshed er de mest alvorlige symptomer på et hæmatom, der påvirker hjernen eller kraniet. Enhver med en hovedskade og oplever disse symptomer bør søge omgående lægehjælp.

Læs også: Sådan overvinder du smerter ved blå mærker

Hvis du oplever et blåt mærke, kan du behandle det med en ispose for at mindske smerten. Ud over is kan du bruge aktuelle lægemidler ordineret af en læge. Hvis du har brug for medicinen, kan du spørge lægen først i appen. Efter at have fået en recept, kan du også købe medicinen gennem appen . Du behøver ikke bekymre dig om at forlade huset, bare bestil og ordren bliver leveret inden for en time.

Reference:
Meget godt helbred. Hentet 2020. Er det et blåt mærke eller et hæmatom?.
medicin. Tilgået i 2020. Hæmatom vs. Blå mærker.