Vær opmærksom, disse er 5 faktorer, der kan udløse kronisk nældefeber

"Kløe på grund af nældefeber aka nældefeber kan forekomme på lang sigt eller kronisk. Ja, denne tilstand kaldes medicinsk kronisk nældefeber. Der er mange udløsende faktorer, lige fra svedtendens, koldt vejr til autoimmune sygdomme."

Jakarta – Forestil dig at du oplever kløe og nældefeber på grund af nældefeber eller nældefeber, selvfølgelig føles det ubehageligt. Denne tilstand kan være endnu mere foruroligende, hvis den opstår på længere sigt eller kronisk. Kaldes kronisk nældefeber, fordi symptomerne på kløe og nældefeber kan vare op til seks uger eller mere.

Hvis du oplever denne tilstand, er det vigtigt at forstå, hvilke faktorer der kan udløse en gentagelse af symptomer. På den måde kan du tage skridt til at undgå det. Så hvad er de faktorer, der kan udløse kronisk nældefeber? Lad os se diskussionen!

Læs også: Nældefeber, der gentager sig hver nat, hvad forårsager det?

Forskellige udløsere af kronisk nældefeber

Selvom du måske allerede er opmærksom på almindelige udløsere, såsom allergi over for pollen, kæledyrsskæl og skaldyr, er der en række andre faktorer, der også kan udløse, men som sjældent bliver opdaget, herunder:

  1. Træner

Kan du selv være allergisk over for sved? Ja, siger Miriam Anand, MD., en allergilæge med Allergy Associates og Astma i Tempe, Arizona. Selvom årsagen til træningsinduceret nældefeber nogle gange menes at være en stigning i kropsvarmen, er det, der faktisk udløser kløe under træning, sved.

Betyder det, at du skal springe træningen over, hvis du har kronisk nældefeber? Ikke nødvendigvis. Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at dette kan være en udløsende faktor. Læger vil normalt anbefale at tage en dosis antihistamin før træning for at forhindre et tilbagefald.

  1. Stress

Stress kan spille en stor rolle i mange fysiske og psykiske sygdomme, herunder kronisk nældefeber. Dette udløser et tilbagefald, samt forværring af tilstanden.

Læs også: Kend typerne af effektive lægemidler til at overvinde nældefeber

  1. Kunstige farver og konserveringsmidler

Ifølge forskning offentliggjort i juni 2013 i Indian Journal of Dermatology, kan nældefeber udløses af flere fødevaretilsætningsstoffer, herunder kunstige farver, smagsstoffer og konserveringsmidler.

Fødevareintolerancer, der udløser nældefeber, kan dog ikke testes lige så let som almindelige fødevareallergier, fordi den underliggende mekanisme er anderledes. Hvis du har mistanke om, at din kost kan udløse nældefeber, kan din læge ordinere en eliminationsdiæt for at teste for fødevareintolerancer.

  1. Kold temperatur

Eksponering for kolde temperaturer kan udløse kronisk nældefeber hos nogle mennesker. Ud over vejret omfatter andre kulderelaterede triggere kolde fødevarer og svømmebassiner. For folk, der er allergiske over for kulde, kan en hel kropsdukkert i en swimmingpool, især, udløse en alvorlig reaktion, der involverer ikke kun nældefeber, men også anafylaktisk shock.

  1. Autoimmun sygdom

Ifølge American Osteopathic College of Dermatology er omkring halvdelen af ​​tilfældene af kronisk nældefeber forårsaget af, at immunsystemet angriber kroppens eget væv (også kendt som autoimmunitet).

Skjoldbruskkirtelsygdom er den hyppigst rapporterede autoimmune tilstand hos mennesker med kronisk nældefeber, efterfulgt af leddegigt og type 1-diabetes. En undersøgelse offentliggjort i september 2013 i European Journal of Dermatology fandt, at Cøliaki også var forbundet med denne tilstand.

Læs også: Nældefeber på grund af kold luft, kan det helbredes?

Det er dog ikke klart, om sygdommen forårsager nældefeber, eller om personens disposition for en autoimmun reaktion forårsager det.

Det er nogle faktorer, der kan udløse nældefeber eller kronisk nældefeber. En anden potentiel udløser, man skal være opmærksom på, er varme og forværring af huden ved at ridse den eller trykke på den (for eksempel ved at bære stramt tøj eller sidde på en hård overflade).

Bemærk hvornår og hvor symptomer udvikler sig eller forværres. Dette hjælper dig og din læge med at finde spor og lokalisere udløsere. Men i nogle tilfælde kan denne tilstand også gå ubemærket hen, indtil den gradvist forsvinder af sig selv over tid.

Tal med din læge, hvis du har kronisk nældefeber. Du kan bruge appen at bestille tid hos en læge på hospitalet, for at tjekke din nældefeber tilstand.

Reference:
Hverdagssundhed. Tilgået 2021. 7 overraskende udløsere af kronisk nældefeber.
WebMD. Tilgået 2021. Hvad er kronisk idiopatisk nældefeber (nældefeber)?
Sundhedscenter. Hentet 2021. Lad os tale om årsagerne til kronisk nældefeber.