Kan nasopharyngealt karcinom helbredes?

, Jakarta – Nasopharyngeal carcinom eller nasopharyngeal carcinom (NPC) er en ondartet sygdom, der har spredt sig i mange lande rundt om i verden. Alene i Indonesien rangerer denne ondartede kræft 4. i malignitetsniveauet og har angrebet en hel del ofre. Det er stadig tydeligt i vores erindringer om den berømte indonesiske præst, Arifin Ilham, der døde efter at være blevet diagnosticeret med nasopharyngeal carcinom. Så kan nasopharyngeal carcinom helbredes? Se forklaringen her.

Hvad er nasopharyngealt karcinom?

Nasopharyngeal carcinom, også kendt som nasopharyngeal cancer, er en type halskræft, der udvikler sig i den ydre slimhinde af nasopharynx. Nasopharynx er en del af den øvre hals, som er placeret bag næsen og bag mundtaget. Funktionen af ​​dette kasseformede organ er som en åndedrætsvej fra næsen til svælget, som derefter sendes videre til lungerne.

Desværre er nasopharyngeal carcinom stadig vanskeligt at opdage i de tidlige stadier. Dette skyldes, at kræften har symptomer, der ligner andre helbredstilstande. Symptomer på nasopharyngeal carcinom omfatter en klump i halsen, sløret syn og besvær med at åbne munden. Hvis de ikke behandles ordentligt, kan kræftceller spredes til andre dele af kroppen, såsom lymfesystemet, blodet, og knoglerne, lungerne og leveren er oftest påvirket.

Den forventede levetid for personer med nasopharyngeal carcinom kan stige så meget som 5 år længere, hvis kræften opdages tidligt.

Læs også: Pas på, dette forårsager halskræft

Årsager til nasopharyngealt karcinom

Den nøjagtige årsag til nasopharyngeal carcinom er stadig ukendt på nuværende tidspunkt. Men læger har mistanke om, at denne tilstand er relateret til en virus Epstein-Barr (EBV). EBV findes normalt i spyt og kan overføres ved direkte kontakt med en inficeret person eller ved berøring af forurenede genstande.

Nasopharyngeal cancer menes også at opstå på grund af EBV-kontaminerede nasopharyngeal celler. Celler, der er blevet forurenet, kan forårsage unormal cellevækst.

EBV er en virus, der forårsager flere sygdomme, hvoraf en er mononukleose. De fleste tilfælde af EBV fører dog ikke til langvarig infektion. Indtil nu er sammenhængen mellem EBV og nasopharyngeal carcinom stadig undersøgt.

Ud over EBV-virus er der også flere faktorer, der kan øge en persons risiko for at udvikle nasopharyngeal cancer:

  • 30-50 år gammel;

  • Har en familiehistorie med nasopharyngeal cancer;

  • Har en vane med at ryge og indtage alkohol; og

  • Spis ofte fødevarer, der er konserveret med salt.

Læs også: 5 risikofaktorer for larynxkræft

Kan nasopharyngealt karcinom behandles?

Nasopharyngeal carcinom kan helbredes, især hvis det opdages tidligt. Imidlertid kan de foranstaltninger, der træffes for at behandle nasopharyngealt karcinom, variere afhængigt af sygdommens historie, kræftstadiet, kræftens placering og patientens generelle tilstand. Følgende er flere behandlingsmuligheder til behandling af nasopharyngeal carcinom:

  • Strålebehandling. Dette er en behandlingsmetode, der ofte bruges til at behandle mildt nasopharyngealt karcinom. Denne procedure udføres ved at udsende højenergistråler for at stoppe væksten af ​​kræftceller.

  • Kemoterapi. Denne handling bruger lægemidler, der virker på at dræbe kræftceller. Kemoterapi kombineres normalt med strålebehandlingsprocedurer for at opnå maksimale behandlingsresultater.

  • Operation. Fordi kræftens placering er for tæt på blodkar og nerver, udføres kirurgi sjældent til behandling af nasopharyngeal cancer. Men hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne og skal fjernes med det samme, vil der blive foretaget operation.

  • Immunterapi. Denne handling udføres ved at give lægemidler, der kan påvirke kroppens immunsystem til at bekæmpe kræftceller. For eksempel er immunterapimedicin til behandling af nasopharyngeal cancer pembrolizumab eller cetuximab .

Læs også: Dette er, hvad der menes med strålebehandling til behandling af kræft

Udover ovenstående behandlingsmetoder kan læger også yde palliativ behandling for at forebygge eller overvinde bivirkninger, der opstår på grund af den modtagne behandling. Palliativ behandling kan gives i forbindelse med andre metoder, der anvendes til behandling af nasopharyngeal cancer.

Nå, det er den behandling, der kan gøres for at helbrede nasopharyngeal carcinom. Du kan også diskutere yderligere om denne kræftbehandling med lægen gennem ansøgningen . Du kan spørge om hvad som helst om helbredsproblemer og bede om råd fra en læge igennem Video/taleopkald og Snak . Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
WebMD. Hentet 2019. Nasopharyngeal Cancer.
Kræft. Tilgået 2019. Nasopharyngeal Cancer: Treatment Options.