Hvorfor kan brok opstå hos babyer?

Jakarta - Et brok opstår, når en del af et organ eller væv skubbes gennem et hul eller en svag del af muskelvæggen. Dette skub kan få kroppens organ eller væv ud og ind på det sted, der ikke burde være, hvor det skulle være, så der opstår en bule eller klump i dette skubbede område. Det meste af tiden forekommer brok hos voksne, men det viser sig, at denne sygdom også kan påvirke babyer.

Den mest almindelige type brok hos spædbørn er lyskebrok. Selve denne type er yderligere opdelt i to, brok lateralt og medial brok. Når en bogstavelig lyskebrok sæk når testiklerne i en mandlig baby, kaldes det en scrotal brok. Så hvad får en baby til at have brok? Er der en måde at behandle det på?

Årsager til brok hos babyer

Faktisk forekommer tilfælde af lyskebrok, da barnet udvikler sig i livmoderen, og det er mere almindeligt hos mandlige babyer. Mens de stadig udvikler sig, vil testiklerne først vokse i maven. Dernæst udvikler testiklerne sig og rejser gennem tunnelen til pungen, hvor denne passage også findes i de kvindelige reproduktive organer. Nogle gange lukker denne del af passagen ikke helt, hvilket efterlader et hul fra maven til lyskekanalen.

Læs også: Tilstande, der øger risikoen for brok

I mellemtiden kan der opstå navlebrok under graviditeten. Når moderen er gravid, forbindes navlestrengen med barnets mavemuskler gennem en lille åbning. Angiveligt lukker dette hul efter barnet er født. Men hvis ikke, kaldes dette tilbageværende hul et navlebrok. Når væsker og tarme kommer ind gennem dette hul, svulmer barnets mave.

Lyskebrok er mere udsat for drenge med en historie med samme lidelse i deres familiemedlemmer, og som har helbredsproblemer i reproduktive organer og urinveje. I tilfælde af navlebrok opstår denne tilstand ofte hos for tidligt fødte babyer.

Læs også: Find ud af 4 symptomer på brok baseret på typen

Hvilken behandling kan man så gøre?

Navlebrok kan normalt heles uden at kræve behandling, da barnet bliver ældre, indtil det er 1 eller 2 år gammel. Men hvis brokket først bliver bedre, når barnet er 4 år, er det på tide, at moderen tjekker barnets tilstand til lægen. For at børn kan få behandling med det samme, brug applikationen at bestille tid hos en læge på det nærmeste sygehus. Så der er ingen grund til at stå i kø, hvis du er på medicin.

I modsætning til navlebrok kræver lyskebrok omgående behandling. Behandling udføres normalt ved kirurgi for at returnere den del, der blev skubbet ud, tilbage til sin oprindelige plads, samtidig med at den svage del af bugvæggen styrkes. Kirurgi vil blive udført, hvis der opstår alvorlige symptomer på lyskebrok, der fører til komplikationer, hvis de ikke behandles med det samme.

Obstruktion er en af ​​de komplikationer, der er tilbøjelige til at opstå i lyskebrok tilstande, der ikke får behandling. Obstruktion er sammenklemning af tarmen i lyskekanalen, hvilket resulterer i kvalme, mavesmerter, opkastning og smerter i den klump, der opstår i lyskeområdet.

Læs også: Genkend forskellene i brok hos kvinder og mænd

Så det er vigtigt for mødre at genkende, hvad der er de typiske tegn på brok, som babyen oplever. Normalt vil den bule, der indikerer et brok, være mere tydeligt synlig, når barnet græder, hoster eller anstrenger sig under afføring og vil skrumpe, når barnet er i en afslappet tilstand.

Reference:
WebMD. Tilgået 2020. Hvad er navlebrok?
sunde børn. Tilgået 2020. Lyskebrok hos spædbørn og børn.
Stanford børns sundhed. Tilgået 2020. Lyske- og navlebrok hos børn.