Forårsage betændelse i galdeblæren, Kend fakta om kolecystitis

Jakarta – Galdeblæren er et lille organ formet som en pære, som er placeret på højre side af maveområdet, præcis bag leveren. Galdeblæren fungerer til at opbevare fordøjelsessaft, der strømmer ind i tyndtarmen (benævnt galde).

Dannelsen af ​​galdesten har potentiale til at blokere strømmen af ​​galdestoffer, hvilket forårsager en ophobning af stoffer i galdeblæren. Som følge heraf er en person i risiko for at udvikle en betændelse kaldet kolecystitis. Ubehandlet kolecystitis kan føre til permanent galdeblæreskade.

Læs også: 8 tegn på, at nogen har kolecystitis

Kend symptomerne og årsagerne til kolecystitis

Det vigtigste symptom på kolecystitis er alvorlige mavesmerter i den øverste højre del. Smerter opstår efter indtagelse af visse fødevarer, især fed mad. Smerten kan udstråle til ryggen eller højre skulderblad. Andre symptomer er kvalme, opkastning, nedsat appetit, feber, svedtendens og gulfarvning af hud og øjne.

De fleste tilfælde af kolecystitis skyldes en blokering af galdegangen, så galden bliver fanget i galdeblæren. Som et resultat er der irritation og pres på galdeblæren, som forårsager hævelse og infektion. Ud over tilstopning af galdekanalen kan kolecystitis opstå på grund af sepsis, AIDS, alvorlig underernæring, forbrændinger og diabetes.

En person er i høj risiko for at udvikle kolecystitis, hvis de er kvinder, er gravide, gamle, overvægtige, tager på eller taber sig for hurtigt eller er i bestemt hormonbehandling.

Læs også: 4 Madtabuer for mennesker med kolecystitis

Diagnose og behandling af kolecystitis

Kolecystitis diagnosticeres gennem metoden Murphys tegn . Denne metode udføres ved at trykke den nederste del af maven på højre ribben. Når du inhalerer, flytter galdeblæren sig og rører ved trykket fra lægens hånd. En person er mistænkt for at have kolecystitis, hvis de oplever smerter under undersøgelsen. For at stille diagnosen kolecystitis kræver det understøttende undersøgelser i form af blodprøver, ultralyd, røntgen, MR eller CT-scanning .

Efter at diagnosen er etableret, gennemgår personer med kolecystitis særlig behandling. Disse omfatter faste eller fedtfattig diæt for at reducere galdeblærens arbejdsbyrde, give væske gennem en IV for at forhindre dehydrering og brug af medicin til at lindre smerte. I alvorlige tilfælde er kirurgisk fjernelse af galdeblæren (kolecystektomi) påkrævet. Målet er at mindske risikoen for komplikationer og forhindre tilbagefald af sygdommen.

Sådan forebygges kolecystitis

Bemærk venligst, at kolecystitis ikke helt kan forebygges, især den akutte type kolecystitis. Risikoen for kolecystitis kan dog reduceres ved at sætte dig ind i følgende:

  • Implementer en sund kost. Indtag især fødevarer rige på fibre og lavt fedtindhold, såsom frugt og grøntsager.

  • Oprethold den ideelle kropsvægt. Det gør du ved at tage en sund kost og fysisk aktivitet. I det mindste anbefales det at træne 15-30 minutter om dagen. Hvis du er overvægtig (kategori overvægtig eller fedme), rådes du til at tabe dig gradvist. Bare lav et vægttabsmål på 1/2-1 kg om ugen.

Læs også: Mennesker med galdesten er i risiko for at få kolecystitis

Det er nogle ting, du kan gøre for at forhindre kolecystitis. Hvis du har lignende klager, så tøv ikke med at tale med din læge . Du skal blot åbne appen og gå til funktioner Tal med en læge at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!