Iskæmisk eller hæmoragisk slagtilfælde, hvad er mere farligt?

, Jakarta – Slagtilfælde er en tilstand, hvor blodtilførslen til hjernen er forstyrret. Uden blod vil hjerneceller begynde at dø. Dette kan forårsage alvorlige symptomer, langvarig invaliditet og endda død.

Iskæmiske og hæmoragiske slagtilfælde er lige farlige uden hurtig behandling. Et iskæmisk slagtilfælde opstår, når blodtilførslen til hjernen blokeres af en blodprop. Hæmoragisk slagtilfælde opstår på den anden side, når et svagt blodkar brister og bløder ind i hjernen. Find ud af mere komplet information om disse to typer slagtilfælde her.

Læs også: Hvorfor apopleksipatienter kan opleve nedsat bevidsthed?

Flere farlige typer slagtilfælde

Ifølge American Heart Association er de fleste slagtilfælde forårsaget af en blodprop, der afbryder blodtilførslen til hjernen (iskæmi). Men omkring 13 procent er forårsaget af svækkede blodkar, der derefter brister og bløder ind i hjernen (hæmoragisk).

Selvom de to tilstande er lige farlige, er hæmoragisk slagtilfælde uden tvivl den mest dødelige type og kan ikke behandles. Hæmoragisk slagtilfælde er meget farligt, fordi blod i hjernen nogle gange kan forårsage yderligere komplikationer, såsom hydrocephalus, øget intrakranielt tryk og spasmer i blodkar.

Hvis den ikke behandles seriøst og hurtigt, kan denne tilstand forårsage alvorlig hjerneskade og endda død. Dette er grunden til, at selv mindre blødninger i hjernen kræver akut behandling.

Der er flere forklaringer på, hvorfor en person oplever blødning i hjernen, og de mest almindelige omfatter:

  1. Arterielle misdannelser.

  2. Brudt aneurisme.

  3. Ukontrolleret højt blodtryk.

  4. Blødningsforstyrrelser.

  5. Traumatisk skade i hovedet.

  6. dural sinus trombose.

  7. Hjerne svulst.

En person vil øge risikoen for at få et hæmoragisk slagtilfælde, hvis:

  1. Over 65 år.

  2. Har højt kolesteroltal, højt blodtryk eller ukontrolleret diabetes.

  3. Fedme.

  4. Har haft et slagtilfælde før.

  5. Har en familiehistorie med slagtilfælde.

  6. Røg.

  7. Spis regelmæssigt usund mad.

  8. Træner sjældent.

Hæmoragiske slagtilfælde kan også forårsage komplikationer, lige fra anfald, hukommelses- og tankeproblemer, hjerteproblemer og besvær med at synke og tygge mad. Hvis et medlem af din familie oplever dette, kan du spørge direkte .

Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Hvordan, nok Hent Ansøgning via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge du kan vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .

Iskæmisk slagtilfælde og dets behandling

Som tidligere nævnt er dette det mest almindelige slagtilfælde, som mennesker oplever. Denne tilstand opstår, når et fedtstof kaldet plak samler sig i arterierne og indsnævrer blodkarrene. Dette kaldes åreforkalkning, og det bremser blodgennemstrømningen.

Læs også: Hvad er årsagerne til slagtilfælde? Her er 8 svar

Når blodet samler sig, bliver arterierne blokeret. Ud over åreforkalkning omfatter flere andre ting, der kan øge en persons chancer for at få et iskæmisk slagtilfælde:

  1. Uregelmæssig hjerterytme.

  2. Hjerteanfald.

  3. Problemer med hjerteklapper.

  4. At have en skade på blodkarrene i nakken.

  5. Har problemer med blodpropper.

Hovedmålet for behandlingen af ​​iskæmisk slagtilfælde er at bringe patientens vejrtrækning, hjertefrekvens og blodtryk tilbage til det normale. Ved behov vil lægen forsøge at reducere trykket i hjernen med medicin.

Hovedbehandlingen for iskæmisk slagtilfælde er intravenøs vævsplasminogenaktivator (tPA), som nedbryder blodpropper. Det er mest effektivt givet fire og en halv time, når man får et slagtilfælde. Hvis mere end den tid vil være ineffektiv og endda forårsage blødning.

Hvis tPA ikke virker, kan blodproppen fjernes kirurgisk. Mekanismen til fjernelse af blodpropper kan udføres op til 24 timer efter starten af ​​slagtilfældesymptomer. Langtidsbehandling, inklusive aspirin eller antikoagulantia, tages også for at forhindre yderligere koagulation.

Den syge skal indlægges til observation i flere dage. Hvis et slagtilfælde forårsager lammelse eller alvorlig svaghed, er genoptræning nødvendig bagefter for at genvinde kropsfunktionen.

Reference:

Meget godt helbred. Hentet 2019. Typer af slagtilfælde med alvorlige udfald.
Medical Xpress. Tilgået i 2019. Dødeligste type slagtilfælde, der ser trangen til ny forskning.
Michigan sundhed. Fået adgang i 2019. Iskæmisk vs hæmoragisk slagtilfælde: Hvad er forskellen?
Healthline. Tilgået 2019. Hvad er de forskellige typer slagtilfælde?
American Stroke Association. Tilgået i 2019. Iskæmisk slagtilfælde (propper).