Næseblod under faste, hvad forårsager det?

, Jakarta – Det føles ikke rigtigt, snart går vi ind i måneden Ramadan. I denne hellige måned vil muslimer faste i en hel måned. Ikke kun som tilbedelse, faste er også en god aktivitet at udføre, fordi det kan give en række fordele for kroppens sundhed. Men nogle mennesker, der gennemgår faste, har en tendens til at opleve næseblod. Hvorfor? Kom nu, find ud af årsagerne til næseblod mens du faster nedenfor.

Næseblod eller næseblod er en tilstand, hvor blod kommer ud af næsen på grund af brud på blodkar på den indre overflade af næsehulen. Inde i vores næse er der mange blodkar placeret tæt på overfladen foran og bagpå næsen. Disse blodkar er meget skrøbelige og bløder let. Du skal dog ikke bekymre dig. Selvom det ser skræmmende ud, er de fleste næseblod forårsaget af tilstande, der ikke er for alvorlige.

Ud fra lokaliseringen kan næseblod opdeles i to typer, nemlig anterior næseblod og posterior næseblødning. Anterior næseblødning opstår, når et blodkar foran næsen brister og bløder. Mens posterior epistaxis, opstår bag eller den dybeste del af næsen. I dette tilfælde er posterior epistaxis mere farlig, fordi blodet kan strømme ned bag i halsen.

Læs også: Gravide kvinder med næseblod, dette er den rigtige behandling

Årsager til næseblod under faste

Luft, der er for tør, kan være årsagen til de næseblod, du oplever, mens du faster. Den luft, der har tendens til at være tør om sommeren, kan gøre dine næsehinder tørre. Denne tilstand kan derefter føre til dannelse af skorper inde i næsen, som kan være kløende eller irriteret. Hvis din næse er skadet eller skrabet, kan der opstå næseblod.

Derudover kan det at tage antihistaminer og dekongestanter til behandling af allergi, forkølelse eller bihuleproblemer også udtørre næsehinderne og få dig til at opleve næseblod, mens du faster. At blæse næsen for hårdt eller ofte, når du er forkølet, kan også være årsag til næseblod.

Andre mulige årsager til næseblod under faste omfatter:

  • Traumer i blodkarrene, for eksempel på grund af indtrængen af ​​et fremmedlegeme i næsen, for hårdt træk i næsen og skade i ansigtet.

  • Allergisk reaktion.

  • Kemisk irritation.

  • Kold luft.

  • Infektion i de øvre luftveje.

  • Tag store mængder aspirin.

  • Højt blodtryk .

Næseblod behøver normalt ikke lægehjælp. Det anbefales dog, at du opsøger læge, hvis næseblødningen ikke stopper i mere end 20 minutter, eller hvis næseblødningen opstår efter en skade. Denne tilstand kan være et tegn på en mere alvorlig posterior epistaxis.

Læs også: Næseblod kan være et tegn på disse 5 sygdomme

Sådan overvindes næseblod

Hvis du oplever en næseblod, mens du faster, skal du ikke gå i panik. Her er måder, du kan gøre for at stoppe næseblod:

  • Knib din næse i 10 minutter, læn dig let frem, og træk vejret ind gennem munden. Undgå at ligge ned, når du forsøger at stoppe en næseblod, da liggende kan resultere i, at du sluger blod, hvilket kan irritere maven.

  • Fjern næseborene efter 10 minutter og tjek om blødningen er stoppet. Hvis det stadig fortsætter, skal du gentage ovenstående trin igen.

Du kan også bruge en kold kompress placeret over din næse, eller bruge en næseblodspray, der kan lukke små blodkar for at stoppe næseblod.

Læs også: 10 tegn på næseblod at passe på

Det er årsagen til næseblod under faste, som du skal vide. Hvis du oplever helbredsproblemer, mens du faster, så tøv ikke med at bruge applikationen Ja. Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak at søge sundhedsråd når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Healthline. Hentet 2020. Hvad forårsager næseblod og hvordan man behandler dem.