Har du brug for at vide, disse er typerne af hypertension

Jakarta - Hypertension, eller hvad der er kendt som forhøjet blodtryk er grupperet i flere typer. Hvis du har en historie med denne sygdom, skal du vide, hvilken type hypertension du har, for at reducere risikoen for at udvikle hypertensionskomplikationer i fremtiden. Følgende typer hypertension, du har brug for at kende:

Læs også: Hvornår er det rigtige tidspunkt at få en hypertensionstest?

1. Primær eller essentiel hypertension

Denne type hypertension vil opstå gradvist over mange år. Årsagen i sig selv skyldes genetiske faktorer, eller en oplevet usund livsstil. De fleste mennesker, der har denne sygdom, har ingen symptomer overhovedet, faktisk vil symptomerne se ud som andre medicinske tilstande.

2. Sekundær hypertension

Sekundær hypertension er en form for højt blodtryk, der opstår på grund af andre medicinske tilstande, som den syge oplever. Denne tilstand har en tendens til at dukke op pludseligt og få blodtrykket til at stige. Nogle tilstande, der udløser forekomsten af ​​primær hypertension, blandt andre:

  • Binyrelidelser, såsom Cushings syndrom, hyperaldosteronisme og fæokromocytom.

  • Nyresygdom, såsom polycystisk nyresygdom, nyretumorer, nyresvigt eller blokering af en større arterie.

  • Tager stoffer.

  • fik søvnapnø , nemlig en person, der oplever pludselige vejrtrækningsstop under søvn.

  • Har en fødselsdefekt med forsnævring af aorta. Denne tilstand er kendt som coarctation af aorta.

  • Har problemer med skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlen.

  • Har præeklampsi, en graviditetsforstyrrelse karakteriseret ved hypertension og høje niveauer af protein i urinen.

Læs også: Undgå disse fødevarer, når du er gravid med hypertension

3. Prehypertension

Prehypertension er en helbredstilstand, der opstår, når blodtrykket er højere end normalt. Hvis du har denne tilstand, er det et tegn på, at du er i risiko for at udvikle hypertension. Prehypertension er en tilstand, hvor blodtrykket er mellem 120/80 mmHg og 140/90 mmHg.

Mens normalt blodtryk er under 120/80 mmHg. En person erklæres hypertension, hvis blodtrykket når 140/90 mmHg eller mere. Denne type hypertension viser generelt ingen tegn og symptomer.

4. Hypertensiv krise

Hypertensiv krise er en type hypertension, der har nået et alvorligt stadium, som er karakteriseret ved, at blodtrykket når 180/120 mmHg eller mere. Blodtryk, der er for højt, kan beskadige blodkar, forårsage betændelse og kan forårsage indre blødninger. Hvis det opstår, kan denne tilstand føre til farlige komplikationer, såsom slagtilfælde.

Hypertensiv krise i sig selv kan være forårsaget af flere sygdomme, såsom hjerteanfald, slagtilfælde, nyresvigt eller hjertesvigt. Hvis det er sket, kan den syge måske ikke mærke visse symptomer. Men når symptomer opstår, kan de omfatte hovedpine, næseblod eller overdreven angst.

5. Hypertension haster

Når hypertension haster, er blodtrykket allerede meget højt, men det anslås, at der ikke har været nogen skade på organerne i kroppen. Denne type hypertension er en del af den hypertensive krise. Symptomerne omfatter åndenød, brystsmerter, rygsmerter, følelsesløshed, synsforandringer eller talebesvær.

Læs også: Bits kan bruges til at behandle forhøjet blod

6. Hypertension nødsituation

Hypertension nødsituation er en tilstand, der opstår, når blodtrykket er meget højt og har forårsaget skade på kroppens organer. Symptomerne omfatter åndenød, brystsmerter, rygsmerter, følelsesløshed, synsforandringer, talebesvær eller kramper.

Når symptomer opstår, rådes de syge til straks at gå til det nærmeste hospital for akut lægebehandling. Denne type hypertension kan forårsage farlige komplikationer i form af tab af liv.

Vær altid opmærksom på hvilken type hypertension du oplever. Hvis du føler, at symptomer opstår og bringer dit helbred i fare, skal du straks gå til det nærmeste sundhedscenter for at få de rigtige behandlingstrin, OK!

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Hypertension.
Healthline. Hentet 2020. Typer og stadier af hypertension.
Hverdagssundhed. Tilgået 2020. Forskellige typer hypertension.