Tag ikke fejl, dette er forskellen mellem struma og kræft i skjoldbruskkirtlen

, Jakarta – Når der kommer en klump på halsen, tror du måske, det er en tumor. Gå ikke i panik endnu! En klump i nakken indikerer ikke altid en tumor, der forårsager kræft i skjoldbruskkirtlen. Det kan være hævelse af skjoldbruskkirtlen ellers kendt som en struma.

Skjoldbruskkirtlen er et sommerfugleformet organ placeret lige under adamsæblet. Denne kirtel fungerer til at producere skjoldbruskkirtelhormoner, regulere kropstemperatur, blodtryk, hjertefrekvens og kropsvægt. Så hvad er forskellen mellem en struma og kræft i skjoldbruskkirtlen? Her er forklaringen.

Læs også: Tag ikke fejl, dette er forskellen mellem fåresyge og fåresyge

Lær at kende fåresyge og kræft i skjoldbruskkirtlen

Symptomerne på kræft i skjoldbruskkirtlen minder meget om en struma. Der er dog et par ting, der adskiller det. Her er forskellen mellem struma og kræft i skjoldbruskkirtlen, som du har brug for at kende.

1. Fåresyge

Struma kan være forårsaget af Graves' sygdom (hyperthyroidisme) eller Hashimotos sygdom (hypothyroidisme). Jodmangel er dog den mest almindelige årsag til struma. Jod spiller en vigtig rolle i at hjælpe skjoldbruskkirtlen med at producere hormoner. Når indtaget af jod i kroppen ikke er opfyldt, arbejder skjoldbruskkirtlen ekstra på at producere skjoldbruskkirtelhormoner. Det er det, der får kirtlerne til at vokse sig større (struma).

Det vigtigste symptom på en struma er hævelse i nakken. Størrelsen kan være meget lille eller meget stor. Symptomer på struma omfatter synkebesvær, åndenød, hoste, hæshed i stemmen og svimmelhed, når du løfter armen.

2. Kræft i skjoldbruskkirtlen

Kræft i skjoldbruskkirtlen på grund af DNA-ændringer i skjoldbruskkirtelceller. Disse celler er ude af kontrol, hvilket forårsager klumper. Indtil nu er den nøjagtige årsag til kræft i skjoldbruskkirtlen ikke kendt. Men der er flere ting, der kan øge risikoen for kræft i skjoldbruskkirtlen, herunder thyroiditis, en familiehistorie med skjoldbruskkirtelkræft, strålebehandling, fedme, familiær adenomatøs polypose (FAP) og akromegali.

Læs også: Hvidløg kan kurere fåresyge, virkelig?

Specifikke forskelle mellem fåresyge og kræft i skjoldbruskkirtlen

Ved kræft i skjoldbruskkirtlen er smerten mere intens, selv bare ved at sluge spyt. Mens du er i struma, føles smerte kun, når du sluger mad. En anden forskel er bumpens placering. Ved kræft i skjoldbruskkirtlen findes klumper generelt foran i halsen, mere præcist under adamsæblet. En struma kan dukke op hvor som helst på halsen. Skjoldbruskkirtelkræft klumper er mindre, men smertefulde at røre ved. Ved struma er klumpen større og mindre smertefuld ved berøring eller tryk.

Læs også: Skal være på vagt, kvinder er mere modtagelige for kræft i skjoldbruskkirtlen

Det er forskellen mellem struma og kræft i skjoldbruskkirtlen, som du skal vide. Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, skal du straks tale med din læge . Du kan bruge funktionerne Tal med en læge hvad der er i appen at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!