7 sygdomme, der kan kendes ved blodtjek

, Jakarta - Blodprøver udføres ved at tage en blodprøve gennem en finger eller et blodkar i en bestemt del af kroppen, såsom armen. Blodprøver udføres generelt for at påvise sygdom, bestemme organfunktion, påvise tilstedeværelsen af ​​toksiner og skadelige stoffer og undersøge generelle sundhedstilstande. Efter prøven er taget, sættes blodet i et særligt lille hætteglas, der skal testes i laboratoriet.

Blodprøver bruger generelt en venepunkturteknik, som bruger en lille nål til at tage en blodprøve gennem en vene. Normalt skal armen pakkes ind med en tourniquet for at lette blodopsamlingsprocessen. Derefter vil lægen lokalisere venen og rense den med alkohol, før blodet tappes med en nål. Stikmærkerne vil blive dækket med bomuld og gips.

Processen med at tage blod tager normalt kun omkring 5 - 10 minutter eller hurtigere, hvis venerne er lette at finde. Så hvilke sygdomme kan påvises gennem blodprøver? Tjek følgende forklaring.

Læs også: Her er hvad du behøver at vide om blodtype og rhesus

Sygdomme, der kan kendes gennem blodtjek

Lancering fra National Heart, Lung and Blood Institute, Følgende er nogle typer sygdomme, der kan påvises gennem blodprøver, nemlig:

  1. Kardiovaskulær sygdom

Højt kolesteroltal er ofte den vigtigste årsag til hjerte-kar-sygdomme. Tja, blodprøver kan tages for at finde ud af kolesterolniveauet i kroppen. Hvis testen viser højt kolesteroltal i blodet, er det et tegn på, at en person har høj risiko for at udvikle sygdomme, såsom hjertesygdomme og diabetes slag .

  1. Lungesygdom

Blodgasanalyse udføres ofte for at påvise forstyrrelser i kroppens syre-base balance, lungefunktion og respons på iltbehandling i lungerne. Gennem blodgasanalyse kan lægen vurdere surhedsgraden (pH) i blodet og niveauet af gasser i blodet (såsom ilt og kuldioxid).

Sygdomme, der kan identificeres gennem en pH-ubalance, er generelt sygdomme, der påvirker lungerne, såsom lungebetændelse og kronisk obstruktiv lungesygdom. Blodgasanalyse udføres dog også ofte for at opdage diabetes og nyresygdomme.

  1. Diabetes

Blodprøver kan også udføres for at vurdere blodsukkerniveauer (glucose). Ligesom en kolesteroltest kan en glukosetest udføres på et sundhedscenter eller derhjemme med specialudstyr. Hvis blodprøveresultaterne viser høje glukoseniveauer, betyder det, at en person har en chance for at udvikle diabetes.

  1. Blodkoagulationssygdom

En koagulationstest er en type blodprøve til at påvise blodkoagulationssygdomme, såsom von Willebrands og hæmofili. Denne test udføres for at måle hastigheden, hvormed blodpropper.

Læs også: Har du brug for et sundhedstjek, selvom du er i form?

  1. Elektrolytforstyrrelse

Elektrolytter, såsom natrium, kalium og klorid er mineraler, der findes i kroppen. Dette mineral fungerer for at opretholde væskebalancen i kroppen, så kroppens organer og væv kan fungere korrekt. Når niveauet er forstyrret, er en person i fare for dehydrering eller mere alvorlige tilstande såsom diabetes, nyresvigt, leversygdomme og hjerteproblemer.

Tja, blodprøver kan også tages for at opdage elektrolytforstyrrelser. Normalt er dette elektrolytproblem tilbøjeligt til at blive oplevet af mennesker, der er under behandling.

  1. Autoimmun sygdom

C-reaktivt protein (CRP) testen er en type blodprøve, der ofte udføres for at påvise tilstedeværelsen af ​​autoimmune sygdomme. C-reaktivt protein er et stof, der produceres af leveren. Denne type proteintest udføres for at bestemme tilstedeværelsen af ​​betændelse såsom lupus og leddegigt.

  1. Kropsbetændelse

Erytrocytsedimentationstest eller også kendt som erythrocytsedimentationshastighed er en blodprøve for at bestemme sværhedsgraden af ​​inflammation i kroppen. Denne betændelse kan være forårsaget af en infektion, tumor eller autoimmun sygdom. Jo hurtigere blodcellerne sætter sig, jo højere niveau af betændelse opstår. Gennem denne test kan læger diagnosticere sygdomme, såsom gigt, polymyalgia rheumatica, betændelse i blodkarrene (vaskulitis) og Crohns sygdom.

Læs også: A, B, O, AB, Lær mere om blodtype

Hvis du planlægger at tage en blodprøve, kan du bestille undersøgelsen gennem ansøgningen . Ingen grund til at forlade huset, gennem funktionerne Check-Up Lab Du kan få taget en blodprøve derhjemme. Det er nemt er det ikke? Kom nu, Hent Ansøgning lige nu!

Reference:
National Heart, Lung and Blood Institute. Tilgået 2020. Blodprøver.
Nationale Sundhedstjenester. Tilgået 2020. Blodprøver.