6 naturlige tegn på helbredsproblemer i bugspytkirtlen

, Jakarta – En forstørret bugspytkirtel kan opstå af forskellige årsager. Bugspytkirtlen er en kirtel, der er placeret bag den øvre del af maven og fungerer til at hjælpe fordøjelsen. Bugspytkirtlen kan producere enzymer, der udskilles i tyndtarmen, fordøje proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Bugspytkirtlen producerer også insulin for at hjælpe med at regulere blodsukkeret (glukose), kroppens vigtigste energikilde.

Smerter i den øvre del af maven er et almindeligt symptom, hvis der er et helbredsproblem i bugspytkirtlen. Smerterne kan stråle ud i ryggen og blive værre, når du spiser og drikker. Her er nogle naturlige tegn på, at du har bugspytkirtellidelser:

  1. Kvalme og opkast

  2. Diarré eller fedtet afføring

  3. Vægttab

  4. Feber

  5. Hurtig puls

  6. Gulsot

Behandling af helbredsproblemer i bugspytkirtlen afhænger af sværhedsgraden. Typisk hospitalsindlæggelse for akut pancreatitis, herunder:

  • Intravenøse (IV) væsker

  • Antibiotika

  • Medicin mod smerter.

Læs også: 6 Sygdomme, der ofte optræder i bugspytkirtlen

Der er tidspunkter, hvor behandlingen også involverer fjernelse af galdesten eller galdeblæren. Din læge kan også råde dig til at stoppe med at ryge, drikke alkohol og spise fed mad.

Behandling af forskellige bugspytkirteltilstande kan omfatte specielle teknikker ved hjælp af et endoskop. Dette kaldes terapi endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP). En læge kan bruge denne teknik til at:

  1. Forstør kanalhullet

  2. Fjernelse af bugspytkirtel- eller galdevejssten

  3. Sætte stent for at holde bugspytkirtlen eller galdegangene åbne

  4. Udvider strækker indsnævrede bugspytkirtel- eller galdekanaler

Læs også: Årsager til, at diabetikere ofte oplever dårlig ånde

Typer af bugspytkirtellidelser

Der er forskellige bugspytkirtellidelser, herunder akut pancreatitis, kronisk pancreatitis, arvelig pancreatitis og bugspytkirtelkræft. Evaluering af bugspytkirtelsygdom kan være vanskelig på grund af bugspytkirtlens utilgængelighed.

Der er flere metoder til at evaluere bugspytkirtlen. Indledende bugspytkirteltest omfatter en vanskelig fysisk undersøgelse, fordi bugspytkirtlen er dybt i maven nær rygsøjlen. Blodprøver er ofte nyttige til at afgøre, om bugspytkirtlen er involveret i specifikke symptomer, men kan være vildledende.

Den bedste radiografiske test til at evaluere strukturen af ​​bugspytkirtlen inkluderer en CAT-scanning ( Computertomografi ), endoskopisk ultralyd og MR ( MR scanning ). Tests for at evaluere bugspytkirtelkanalen inkluderer ERCP ( Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi ) og MRCP ( Magnetisk resonans cholangiopancreatografi ). Der er også tilfælde, hvor kirurgisk udforskning er den eneste måde at bekræfte diagnosen af ​​bugspytkirtelsygdom.

Akut pancreatitis

Akut pancreatitis er en pludselig indtræden, der forårsager betændelse i bugspytkirtlen og er sædvanligvis forbundet med alvorlige øvre abdominale smerter. Smerten kan være alvorlig og vare flere dage. Andre symptomer på akut pancreatitis omfatter kvalme, opkastning, diarré, oppustethed og feber.

Den mest almindelige årsag til akut pancreatitis er galdesten. Andre årsager omfatter kronisk alkoholforbrug, arvelige tilstande, traumer, medicin, infektioner, elektrolytabnormiteter, høje lipidniveauer, hormonelle lidelser eller andre ukendte årsager. Behandling er normalt understøttende med lægemidler, der ikke viser nogen fordel. De fleste patienter med akut pancreatitis kommer sig fuldstændigt.

Kronisk pancreatitis

Kronisk pancreatitis er en progressiv lidelse forbundet med ødelæggelse af bugspytkirtlen. Sygdommen er mere almindelig hos mænd og udvikler sig normalt hos mennesker i alderen 30-40 år. I første omgang kan kronisk pancreatitis forveksles med akut pancreatitis, fordi symptomerne ligner hinanden.

Læs også: Hvad forårsager kræft i bugspytkirtlen?

De mest almindelige symptomer er smerter i øvre del af maven og diarré. Efterhånden som sygdommen bliver mere kronisk, kan patienter opleve underernæring og vægttab. Hvis bugspytkirtlen bliver ødelagt i de sene stadier af sygdommen, kan patienten udvikle diabetes mellitus. Den mest almindelige årsag til kronisk pancreatitis er kronisk alkoholforbrug.

Behandling af kronisk pancreatitis afhænger af symptomerne. De fleste terapier fokuserer på smertebehandling og ernæringsstøtte. Orale bugspytkirtelenzymtilskud bruges til at hjælpe med fordøjelsen af ​​mad. Patienter med diabetes har brug for insulin for at kontrollere blodsukkeret. At undgå alkohol er centralt i terapien.

Arvelig pancreatitis

I nogle tilfælde er pancreatitis forbundet med medfødte abnormiteter i bugspytkirtlen eller tarmene. Gentagne anfald af akut pancreatitis tidligt i livet (under 30 år) kan ofte udvikle sig til kronisk pancreatitis.

Den mest almindelige arvelige lidelse, der forårsager kronisk pancreatitis, er cystisk fibrose. Nyere forskning tyder på, at genetisk testning kan være et værdifuldt værktøj til at identificere patienter, der er disponeret for arvelig pancreatitis.

Som ved kronisk pancreatitis er arvelig pancreatitis en fremadskridende sygdom med høj risiko for permanente problemer. Patienter med denne lidelse kan opleve kroniske smerter, diarré, underernæring eller diabetes. Behandlingen fokuserer på smertekontrol og udskiftning af bugspytkirtelenzym.

Kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er resistent over for mange standardbehandlinger, herunder kemoterapi og strålebehandling. Denne kræftsygdom vokser stille og roligt og forårsager i starten ingen symptomer. Den klassiske præsentation af kræft i bugspytkirtlen omtales som smertefri gulsot og gullig hudmisfarvning uden andre symptomer. Diagnosen stilles normalt ved hjælp af forskellige røntgenbilleder.

Hvis det opdages på et tidligt tidspunkt, kan bugspytkirtelkræft helbredes ved kirurgisk resektion. Desværre er tidlig opdagelse mere undtagelsen end reglen. I senere stadier kan behandlingen forbedre livskvaliteten ved at kontrollere symptomer og komplikationer.

Hvis du vil vide mere om helbredsoplysninger, kan du gå igennem . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Hvis du vil vide mere detaljeret om måderne, skal du blot downloade applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge du kan vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak.