Her er hvad du behøver at vide om forbigående takypnø hos den nyfødte

, Jakarta - Alle gravide kvinder forventer, at deres børn bliver født sunde. Alligevel kan nyfødte opleve nogle lidelser. En af de lidelser, der er i fare for babyer, er: forbigående takypnø hos den nyfødte (TTN). Denne lidelse kan forårsage luftvejsproblemer hos spædbørn, fordi lungerne stadig indeholder væske.

For nylig blev det rapporteret, at Zaskia Adya Mecca og Hanung Bramantyo, som netop havde født deres femte barn, også oplevede halsbrand. forbigående takypnø hos den nyfødte . Zaskia måtte midlertidigt separeres fra sin nyfødte baby, fordi hun skulle have særlig pleje. Her er nogle ting at vide om takypnø hos den nyfødte!

Læs også: 7 fakta om nyfødte

Hvad forårsager forbigående takypnø hos den nyfødte?

Forbigående takypnø hos den nyfødte (TTN) er en tilstand, der opstår på grund af en forsinkelse i kroppens evne til at udskille væske, der har ophobet sig i fosteret efter fødslen. Dette kan gøre det svært for lungerne at fungere normalt, så der kan opstå vejrtrækningsproblemer og takypnø. Babyer med denne lidelse modtager generelt intensiv pleje på hospitalet for at kræve yderligere ilt i flere dage.

Fostervandet i livmoderen spiller en vigtig rolle for at opretholde babyens vækst og udvikling. Fostervand omgiver barnet i livmoderen for at beskytte barnet mod skader. Væsken kan også holde en stabil temperatur, hvilket er nødvendigt for at opretholde en normal knogle- og lungeudvikling. I livmoderen er barnets lunger fyldt med væske og anses for at være normale.

Under fødslen vil barnets krop frigive kemikalier, der er nyttige for lungerne til at udstøde fostervand. Fødselskanalens tryk på barnets bryst kan også fjerne væsken, så den kan fungere normalt. Alligevel forlader væsken nogle gange ikke lungerne hurtigt, hvilket gør det svært for lungerne at fungere korrekt. Det er det, der får babyer til at lide forbigående takypnø hos den nyfødte (TTN).

Nogle gravide kvinder kan bekymre sig om TTN-lidelser, der kan forekomme hos babyer. For at overvinde disse bekymringer, kan mødre spørge lægen fra så alle disse bekymringer kan forsvinde. Hvad venter du på? Hent straks ansøgning i App Store eller Google Play!

Læs også: Vær forsigtig, nyfødte er modtagelige for disse 5 sygdomme

Symptomer på forbigående takypnø hos den nyfødte

Babyer med denne tilstand oplever generelt vejrtrækning, der er hurtigere end normalt (takypnø). Denne lidelse er dog normalt ikke livstruende for den nyfødte. Dette kan forsvinde inden for en til tre dage efter levering. TTN lidelse kan også omtales som lungebetændelse hos nyfødte.

Nogle babyer, der har TTN, vil forårsage flere forskellige symptomer. Disse symptomer omfatter:

  • En respirationsfrekvens, der er mere end 60 vejrtrækninger i minuttet.
  • Lyden af ​​grynten, når man trækker vejret.
  • Betændelse i næseborene.
  • Ribbenene trækkes ind, når du trækker vejret.

Alligevel kan disse symptomer forekomme i andre vejrtrækningsproblemer. Derfor oplever hver mor, der lige har født, og hendes baby disse symptomer, det er bedre straks at bede en læge om at undersøge det. På den måde kan behandlingen straks gennemføres og bekræftes, hvis forstyrrelsen er forårsaget af TTN eller andet.

Hvad er risikofaktorerne for forbigående takypnø hos den nyfødte?

Forbigående takypnø er et sundhedsproblem, der er ret almindeligt hos nyfødte. Alligevel har åndedrætsforstyrrelser, der kan forekomme hos denne baby, en risiko langt under 1 procent for at angribe efter fødslen. Derfor bør du kende nogle af de risikofaktorer, der kan forårsage TTN hos nyfødte. Her er nogle af risiciene:

  • Babyer født for tidligt, fordi deres lunger ikke er fuldt udviklede.
  • Babyer født ved kejsersnit på grund af fraværet af hormonelle ændringer til at absorbere væske i lungerne.
  • Gravide kvinder med astma eller diabetes.

Læs også: Kend 6 sjældne sygdomme hos nyfødte

Det er diskussionen om forbigående takypnø hos den nyfødte (TTN). Derfor er det under graviditetstjek bedre for moderen at fortælle lægen om den sygdom, der opstår i kroppen. På den måde kan lægerne være mere forsigtige med eventuelle forstyrrelser, der kan opstå under fødslen.

Reference:
Stanford børns sundhed. Tilgået 2020. Transient Tachypnea of ​​the Newborn.
Healthline. Tilgået 2020. Transient Tachypnea of ​​the Newborn.