Dette er faren ved at indtage for meget C-vitamin

, Jakarta - Siden udbruddet af corona-viruspandemien er mange mennesker mere opmærksomme på vigtigheden af ​​at opretholde en sund krop. Starter fra flittig håndvask før og efter aktiviteter, brug af masker når du skal ud af huset, flittigt motion, til indtagelse af C-vitamin, som menes at øge kroppens immunitet.

Under COVID-19-pandemien blev kosttilskud, der indeholdt høje doser C-vitamin, eftertragtet. Dette skyldes, at folk virkelig ønsker at beskytte kroppen mod uønskede vira. Du skal dog vide, at indtagelse af store mængder C-vitamin kan forårsage bivirkninger, såsom fordøjelsesbesvær og nyresten.

Læs også: 8 fordele ved appelsiner, frugter rig på vitamin C

Sundhedspåvirkning af at indtage for meget C-vitamin

For meget indtag af C-vitamintilskud vil kun belaste kroppen, som følge heraf vil dosis begynde at akkumulere og potentielt forårsage overdosissymptomer. Det er vigtigt at huske, at de fleste faktisk ikke behøver at tage C-vitamintilskud, fordi C-vitaminindtaget nemt kan opnås gennem indtagelse af frugt og grønt.

Selvom sundhedseffekterne af for meget C-vitaminindtag er sjældne, kan langtidsindtag af C-vitamintilskud (andre end dem, som din læge har anbefalet) øge de negative virkninger. Sundhedsrisici, der kan opstå ved at indtage for meget C-vitamin omfatter:

1. Fordøjelsesbesvær

En almindelig bivirkning ved for højt indtag af C-vitamin er fordøjelsesbesvær. Normalt vil disse bivirkninger ikke forekomme fra fødevarer, der indeholder C-vitamin. Men hvis du tager C-vitamin i tilskudsform, er disse bivirkninger almindelige.

Efter at have indtaget høje doser C-vitamin er der større sandsynlighed for, at du oplever symptomer på fordøjelsesbesvær. Dette er, hvis du tager mere end 2.000 milligram ad gangen. Årsagen er, at den grænse, der kan tolereres af kroppen, kun er 2.000 milligram om dagen.

Symptomer på fordøjelsesbesvær, der er almindelige på grund af overdreven indtagelse af C-vitamin, er diarré og kvalme. Overdreven indtagelse kan også forårsage sure opstød. Hvis du oplever fordøjelsesproblemer på grund af at tage for meget C-vitamin, skal du blot reducere dosis af tilskuddet eller helt undgå C-vitamintilskud. Du kan også spørge lægen gennem appen om, hvilken dosis der er bedst for din krop.

Læs også: Vil du injicere C-vitamin? Kend først fordelene og farerne

2. Nyrestenlidelser

Nyresten er en mulig konsekvens af at tage for mange C-vitamintilskud.For mange C-vitamintilskud kan få kroppen til at udskille oxalat- og urinsyreforbindelser i urinen. Denne forbindelse udløser dannelsen af ​​nyresten.

3. Ubalanceret ernæring

En anden fare for bekymring er, at for meget C-vitamin kan forringe kroppens evne til at behandle andre næringsstoffer. For eksempel kan C-vitamin reducere vitamin B12-niveauet. Tilstedeværelsen af ​​C-vitamin kan også øge optagelsen af ​​jern i kroppen.

4. Forårsager Knoglesporer

For høje niveauer af C-vitamin i kroppen kan øge en persons chancer for at udvikle meget smertefulde knoglesporer.

C-vitamin forbrugsgrænse

C-vitamin er vandopløseligt. Mens kroppen udskiller mere vand i timerne efter indtagelse af C-vitamin. Faktisk er det næsten umuligt for folk at opleve for meget C-vitamin, hvis det er hentet fra en sund kost.

Hos raske mennesker skal man faktisk spise 29 appelsiner eller 13 peberfrugter, før C-vitaminindtaget når en tolerabel grænse. Risikoen for en overdosis af C-vitamin er dog højere, når du tager det i tilskudsform, eller hvis du under visse omstændigheder tager for meget af vitaminet.

Læs også: For meget C-vitaminforbrug kan skade nyrerne

De negative virkninger af overskydende C-vitamin ser ud til at opstå, når du tager det i doser på mere end 2.000 milligram. Hvis du vælger at indtage C-vitamin, skal du vælge et, der ikke indeholder mere end 100 procent af dit daglige behov. Det er omkring 90 milligram om dagen for mænd og 75 milligram om dagen for kvinder.

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Forårsager for meget C-vitamin bivirkninger?
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2020. Hvad sker der, når du tager for meget C-vitamin?